Alytaus ligoninės vadovybė apie darbuotojų skundą: „Tai prasilenkia su logika“

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas liko nustebintas Sveikatos apsaugos ministerijai adresuoto medikų skundo apie darbo sąlygas ir juos vadina tikrų tikriausia nesąmone.

Į viešumą išlindus kelių Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės medikų surašytam skundui  apie esą įstaigos vadovybės spaudimą dirbti ne tik sužinojus apie turėtus pavojingus kontaktus, bet net ir patvirtinus teigiamus koronaviruso rezultatus, ligoninės vadovybė tokių nusiskundimų liko nustebinta ir juos vadina tikrų tikriausia nesąmone. O tai, kad darbuotojų užsikrėtimai koronavirusu nėra tvirtinami kaip profesinės ligos atvejai, yra faktas, kuris niekaip nepriklauso nuo ligoninės.

Tokie ligoninės darbuotojų nusiskundimai dar prieš pat Naujuosius pasiekė Sveikatos apsaugos ministeriją, kurios atstovai atlikti tyrimą pavedė Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC). Pastarosios įstaigos specialistai ligoninėje lankėsi dar antradienį ir jau pradėjo tyrimą. Kiek ilgai jis tęsis ir kada bus išvados, NVSC Alytaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Janina Dvilinskienė tikino, kad kol kas nėra žinoma.

Tiesa, nėra atskleidžiama, nei skundą rašiusių darbuotojų tapatybės, nei jų skaičius, tačiau manoma, kad visai tai – keleto darbuotojų nepasitenkinimas. Dėl šios priežasties išklausyti skundą pasirašiusių medikų pusės, galimybės kol kas nėra.

„Galėčiau komentuoti, jeigu matyčiau tą darbuotojų kreipimąsi, o aš jo nesu gavęs. To skundo nuotrupos, kurias mačiau viešumoje, man kelia daugybę klausimų, įžvelgiu daug abejonių. Tai, kad darbuotojas, kuriam patvirtintas teigiamas Covid testas, verčiamas dirbti, yra mažų mažiausiai nesąmonė. Tokiu atveju darbuotojas ne tik neturi teisės kelti kojos į ligoninę, bet ir išeiti iš savo namų. Visa tai prasilenkia su logika, o toks darbuotojų skundas atrodo keistas. Niekas jiems netrukdė kreiptis visais klausimais ir nusiskundimais į mane ar kitą vadovybės atstovą. Tačiau visa tai vertinu kaip laisvą pasirinkimą kaip spręsti nepasitenkinimus“, – sakė Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas.

Ligoninės vadovas pridūrė, kad visi su ligos išmokomis susiję klausimai yra SODROS, o ne ligoninės reikalas. Pasak jo, galbūt skundą rašę darbuotojai įsivaizduoja, kad patvirtinus profesinę ligą, būtų mokami dideli pinigai, tačiau tai tesiekia vos 10 procentų daugiau negu įprastai.

Esą sudėtinga įrodyti, kad užkratas įvyko būtent darbe, o ne nuo namiškių, kur nors parduotuvėje ar kitoje viešoje vietoje. Pasak A. Vasiliausko, tai įvertinti turi ligoninės darbų saugos, infekcijos kontrolės specialistai. Esą norint patvirtinti profesinę ligą, reikėtų įrodyti, kad užsikrėtė nuo paciento, o ne nuo kolegos darbe. Tai praktiškai neįmanoma, nes darbui su koronaviruso infekuotais pacientais yra naudojamos maksimaliai apsaugančios apsaugos priemonės. Galimybė, kad medikai užsikrėstų nuo pacientų, būtų tik tuo atveju, jeigu tomis apsaugos priemonėmis būtų naudojamasi neatsakingai, pažeidžiant reikalavimus.

Užsikrėtimas nuo kolegos negali būti laikomas profesine liga, mat tai būtų galima traktuoti taip pat kaip neatsargų, neatsakingą elgesį, mat yra numatyti reikalavimai kartu nepietauti, negerti kavos, išlaikyti atstumus ir laikytis visų higienos ir pasaugos priemonių. Jeigu darbuotojai sąžiningai laikosi visų saugumo reikalavimų, užsikrėsti infekcija šansų lieka mažai.

Pasak A. Vasiliausko, profesinės ligos pripažinimo klausimas yra opus visoje šalyje, esą jau antra savaitė respublikiniu lygiu vyksta diskusijos šia tema. Kada ir koks bus priimtas sprendimas, kol kas nėra aišku.

Ligoninės vadovas patikino, kad darbų saugos specialistai išties buvo gavę prašymų medikų užsikrėtimo koronavirusu atvejus patvirtinti kaip profesinę ligą, tačiau, atidžiai išnagrinėję situaciją, buvo priimti sprendimai prašymų netenkinti.

„Kaip tik klausiau skyrių vedėjų, gal yra nenorinčių dirbti Covid skyriuose darbuotojų, nes kaip tik mažiname lovų skaičių juose. Mūsų manymu, kaip tik iš čia ir atskriejo skundas. Mane patikino, kad tokių darbuotojų neatsirado. Darbą organizuojame pagal visus galiojančius teisinius dokumentus – visi savo noru pasirašė darbo Covid skyriuose sutartis, jiems mokami priedai, dvigubi darbo užmokesčiai, teisės aktuose numatyti darbo krūviai ir poilsis. Tikrai nėra taip, kad ligoninėje taupoma darbuotojų sąskaita“, – kalbėjo A. Vasiliauskas.

4 komentarai apie “Alytaus ligoninės vadovybė apie darbuotojų skundą: „Tai prasilenkia su logika“

  1. klausimas – kodėl ortopedijos – trauamtologijos skyriuje dirbo sesutė serganti covid ir gydytojai saugojosi jos neįsileisdami jos į kabinetą? KAip ji galėjo dirbti? Kitas klausimas kodėl valgio išvežiojimo moterys dar sergančios buvo verčiamos eiti dirbti, grąsinant atleisti iš darbo? Čia tik du man žinomi atvejai

    1. Kiekvienu atveju teigiamas Covid -19 testas fiksuojamas tiksliai nurodant datą ir valandą tyrimo protokole. Todėl kas dirbo ir kur dirbo visada galima patikrinti pagal grafikus…. O čia tai kliedesiai…. O juk dar nėra net mėnulio pilnaties 🙂

    2. Kokie žvėrys kolegos! Neįsileidžia sesutės 🙂 Reikia duris komoda užremti! Žemas skundikų lygis. Kiek teko susidurti – COV testo rezultatas gaunamas SMS žinute į telefoną, visada galima įrodyti, kad sergi. Tam yra šeimos gyd., kuris nedarbingumą suteikia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *