Karantino grimasos ant šventinio stalo: patiekalų užsakymai į namus – aukštumose

pinterest.co.uk nuotrauka.

Šventinis Kūčių, Kalėdų, Naujųjų stalas – vienas svarbiausių kiekvienos šeimos rūpesčių artėjant šventėms, o karantinas gyventojus privertė ieškoti saugesnių apsirūpinimo maistu šventėms būdų. Alytuje šventinių patiekalų išsinešimui siūlančios Alytaus kavinės bei privatūs maisto ruošėjai šiemet sulaukė nemažai užsakymų į namus atvežti jau paruošto maisto šventėms, mat prieššventinis apsipirkimas pirkėjų perpildytuose prekybos centruose nėra saugus.

Maisto tėvams užsako vaikai iš užsienio

Deja, paruoštą maistą šventiniam stalui į namus siūlančių įmonių Alytuje pasirinkimo beveik nėra.

Bendrovės „Dzūkų ainiai“ administratorė Alma Latauskienė teigė, kad lyginant su praėjusiais metais šiemet gyventojai maisto šventiniam stalui užsisako aktyviau. Paklausa šiemet šoktelėjo net 80 procentų.

„Užsakymų išties turime labai daug. Ypač išryškėjo viena tendencija – užsienyje gyvenantys vaikai savo tėvams užsako Kūčių stalą į namus, kad jiems nereikėtų važinėti po prekybos centrus, kur yra rizika užsikrėsti koronavirusu. Be to, sugriežtinus karantino sąlygas, kai šventes galima sutikti tik vienos šeimos rate, žmonės pasiskaičiuoja, kad jiems pirkti produktus ir patiems gamintis maisto, kurio reikės žymiai mažiau nei per įprastas šventes, tiesiog neapsimoka. Taip jie išleistų žymiai daugiau pinigų, negu užsisakytų jau paruošto maisto į namus. Be to, kai žmonės gaminasi patys, įprastai maisto pasigamina per daug“, – kalbėjo A. Latauskienė.

Užsakovų krepšelis svyruoja – vieni dviejų asmenų šventiniam stalui užsisako maisto už šimtą eurų, kitiems keturių asmenų šeimai užtenka ir vos dvidešimt eurų.

Daugiausia užsakymų „Dzūkų ainiai“ sulaukia Kūčių stalui. Užsisako tiek mieste, tiek rajone gyvenantys klientai.

Užsakymuose vyrauja įvairūs žuvies patiekalai, silkės, marinuotos skumbrės, tešloje keptos menkės, alaus tešloje kepta jūros lydeka, farširuoti karpiai, krevetės, tuno, lašišos kepsniai.

Visiems užsisakiusiems šventinio stalo patiekalų į namus, maistas yra atvežamas ir saugiai pristatomas. Kai kurie klientai pageidauja iš kavinės ir patys pasiimti.

Nestinga užsakymų ir Kalėdoms. Gyventojai užsako grilio patiekalų, kepti jau paruoštų gaminių – marinuotos sprandinės, kalakuto kumpio, lašišos kepsnių, saldžiam stalui – rikotos sūrio, austriško varškės pyrago, o bene populiariausias šios bendrovės užsakymas yra Napoleono tortas.

Naujametinio stalo užsakymų bendrovė jau taip pat turi, tačiau dar ne tokį ilgą sąrašą kaip Kūčios ar Kalėdoms.

Kalėdiniai vakarėliai – darbuotojams į namus

Daugybę šventinio stalo užsakymų sulaukė ir pobūvių, renginių bei viešojo maitinimo organizavimu užsiimanti bendrovė „Šventė Jums“. Kaip ir kiekvienais metais, gruodis intensyvus šventinių patiekalų užsakymais į namus. Įmonės direktorius Donatas Steponėnas patikino, kad šie metai kaip ir daugeliui kitų verslų, taip ir jo paties buvo labai išskirtiniai blogąja prasme, bet metų pabaiga kiek optimistiškesnė.

„Mūsų verslą tai labai stipriai palietė, tačiau metų pabaigoje sulaukėme nemažai maisto paruošimo šventiniam stalui užsakymų. Viskas lyg ir taip pat kaip ir ankstesniais metais – užsakymų daug, bet jie – mažesniam kiekiui žmonių. Anksčiau sulaukdavome daugybę užsakymų iš įmonių suorganizuoti maitinimą kalėdiniuose vakarėliuose, tačiau šiemet tokių užsakymų nėra. Kadangi įmonės neorganizuoja kalėdinių vakarų, tam planuotą biudžetą jie panaudoja kiek kitaip – užsako išvežamo maisto šventiniam stalui darbuotojams į namus arba tiesiog, siekdami apsaugoti savo darbuotojus nuo bereikalingos rizikos, tiesiog organizuoja jų maitinimą darbe“, – pasakojo verslininkas.

D. Steponėnas taip pat sakė gavęs užsakymų ir iš užsienyje gyvenančių vaikų šventinio stalo patiekalų nuvežti Lietuvoje gyvenantiems tėvams, ypač vyresnio amžiaus žmonėms.

Pasak verslininko, daugiausia užsakymų bendrovė taip pat sulaukia Kūčių vakarienei ir dažniau prašo pagaminti šaltų žuvies patiekalų, o Kalėdoms vyrauja karštų patiekalų užsakymai, daugiausia – paukštienos gaminiai.

„Mūsų meniu yra gan platus, jame vyrauja tradicinė europietiška virtuvė. Pastebėjau, kad farširuotų lydekų era pasibaigė ir dabar žmonės nori kitokių patiekalų. Dažniausiai jie užsisako ne visą šventinį stalą, o dalį patiekalų gamina patys“, – pabrėžė D. Steponėnas.

Naujieji metai užsakymais jau ženkliai kuklesni, mat, pasak D. Steponėno, veikiausiai, žmonės juos planuoja švęsti kukliau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *