LVŽS frakcija Alytaus miesto taryboje: „Mes – už dialogą, žmonių gerovę ir miesto augimą“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcija Alytaus miesto taryboje. Iš kairės: D. Kačiurin, S. Ulčickaitė, V. Račkauskas. AMS archyvo nuotr.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija Alytaus miesto taryboje jau nuo pavasario darbus alytiškių labui tęsia nepriklausydama nei koalicijai, nei opozicijai. Visi trys frakcijos nariai – Skaistė Ulčickaitė, Dmitrij Kačiurin ir Valdas Račkauskas – vieningi – visada pasiruošę dialogui, kompromisui, tačiau tik tada, kai valdančiųjų padarytos klaidos bus pripažintos, ištaisytos ir politikai bus pasiruošę sugrįžti prie esminių darbų. Nepaisant miestą apėmusios politinės krizės, LVŽS frakcijos narių vertybės, prioritetai, numatyti darbai nesikeitė – ir toliau sieks didesnės žmonių gerovės bei miesto augimo. Apie visa tai kalbamės su šios frakcijos atstovais.

LVŽS frakcija darbą naujai išrinktoje Alytaus miesto taryboje pradėjo būnant valdančioje daugumoje. Atėjote turėdami savo programą, lūkesčius. Kokie jie buvo? Kuriuos jau pavyko įgyvendinti?

Mūsų lūkesčiai yra gerovė žmonėms. Tai atsispindėjo ir Seime, kai, būdama daugumoje, Lietuvos valstiečių ir Žaliųjų sąjunga įvykdė daug reformų, orientuotų į socialinį teisingumą žmonėms. Buvo didintos pensijos, mokytojų, gydytojų, slaugytojų ir vaiko pinigai, parama jaunoms šeimoms būstui įsigyti ir kiti darbai.

Mūsų frakcijos tarybos narių požiūriai vienareikšmiškai sutampa su LVŽS. Nuolat su Alytaus miestą atstovaujančiu Seimo nariu aptariame miesto problemas, ieškome geriausių sprendimo būdų ir Vyriausybės lygmenyje.

Mūsų programoje buvo numatytas Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Chirurgijos skyriaus kapitalinis remontas. Su LVŽS partijos atstovo Seime pagalba iš Vyriausybės tam buvo skirta beveik pusė milijono eurų. Deja, įvykę keisti konkursai pristabdė procesą. Mūsų žiniomis, po teismo sprendimo vėl atsirado galimybė grįžti prie skaidraus konkurso ir tęsti Chirurgijos skyriaus renovacijos darbus. Alytiškiai to laukė daug metų.

Džiaugiamės, kad Alytuje vyksta daugybė darbų šeimų labui, į priekį juda daugiabučių renovacijos, gatvių asfaltavimas. Visa tai – iš tų pačių Vyriausybės skirtų pinigų bei sutaupytų savivaldybės lėšų.

Šių metų balandžio mėnesį frakcija pareiškė besitraukianti iš daugumos. Kas paskatino žengti tokį žingsnį?

Žingsnis trauktis iš daugumos nebuvo lengvas, nes atėjome nusiteikę dirbti gyventojų labui, priimti racionalius sprendimus. Tam ryžomės dėl keistų žemės sklypų sprendimų, neišgrynintos švietimo reformos ir Alytaus miesto teatro patalpų nuomos su radiju „FM99“ nutraukimo keistais būdais. Tokią mūsų poziciją sustiprino ir Chirurgijos skyriaus renovacijos konkursas, kuris turėjo būti vykdomas skaidriai, o remontas – prasidėti laiku.

Neišvengta klaidų, su kuriomis nenorėjome būti tapatinami, nes tam nepritarėme. Tad sprendimas trauktis buvo motyvuotas ir jis nesikeis tol, kol bus ištaisytos klaidos, išsigryninti sprendimai ir vėl bus grįžtama prie esminių darbų.

Be realios valdančiosios daugumos Alytaus miesto meras dirba iki šiol. Kaip vertinate tarybos darbą esamoje situacijoje?

Taip, net ir labai sudėtingose situacijose meras privalo dirbti, nes jis yra tiesiogiai išrinktas žmonių. Jis turi nešti atsakomybę už miesto ritmą, socialinį žmonių gyvenimą, infrastruktūros vystymąsi bei investicijų pritraukimą tariantis su vietos verslininkais bei galimais investuotojais. Meras bet kokiu atveju – turėtų daugumą ar ne – turi dirbti. Jis net ir konfliktinėje situacijoje tarp tarybos narių turi ieškoti kompromisų, nežiūrint į tai, kad jo komandos žmonėms ne viskas pasisekė. Taigi, linkim sėkmės tai daryti, mes ir toliau esame pasiruošę diskutuoti, padėti ir siūlyti savo idėjas, ką daryti, kad miestas augtų, eitų į priekį.

Alytaus miesto meras teigia besikalbantis su visomis politinėmis jėgomis dėl galimybės formuoti naują koaliciją. Ar Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija kaip atskira politinė jėga mato galimybę dirbti daugumoje? Kokios būtų Jūsų sąlygos?

Tokioje situacijoje visi merai, ko gero, elgiasi panašiai – kalbasi, ieško išeičių, kad miestas nepaskęstų konfliktų batalijose. Ir tai yra gerai. Prisiminkime, kiekvienoje savivaldybės kadencijoje buvo perversmų, net tų pačių socialdemokratų gretose – buvo verčiami merai, tačiau miestas nestovėjo vietoje, ėjo į priekį, kad ir šlubuodamas, bet nepasidavė.

Kalbant apie sąlygas, su mumis visuomet galima kalbėtis, į tai žiūrime pozityviai. Svarbu, kad būtų pripažintos padarytos klaidos. Drąsu, kad vėl einama į dialogą. Gyventi pykčiu galima ilgai, bet ar nuo to miestui yra gerai? Manome, kad ne. Asmeninės ambicijos negali užgožti miesto gyvenimo. Jeigu bus konkrečiai kalbama su mumis, mes kalbėsimės kaip ir visos kitos partijos, komitetai. Mūsų sąlyga yra, kad administracijoje dirbtų kompetentingi, politinį pasitikėjimą turintys žmonės, nes tik kompetencija, darbais ir siūlomomis idėjomis galima atstatyti pasitikėjimą vietos valdžia.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija bandė pečius suremti su Česlovo Daugėlos ir Alytaus piliečių komandomis bei merui siūlyti tokia pat sudėtimi jungtis į koaliciją. Kaip šį pasiūlymą įvertino miesto vadovas ir kokių planų miestui yra numatęs šis politinių jėgų sambūris?

Ne, su minimais komitetais mes pečių niekada nerėmėme. Rėmėmės tik tuo metu susidariusia situacija Alytaus miesto savivaldybės administracijoje, turėjome reaguoti, neleisti įsigalėti galimai korupcijai. Griežtų ir kardinalių veiksmų su jais neorganizavome, nes nenorėjome stabdyti miesto darbų, prarasti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos deleguotos Vyriausybės skirtų investicijų. Mums svarbu, kad toliau sklandžiai vyktų daugiabučių renovacijos, gatvių asfaltavimai, gyventojams būtų teikiamos kokybiškos socialinės paslaugos ir kt.

Nesame su niekuo pasirašę jokių oficialių sutarčių, tad nebūtų teisinga tvirtinti, kad esame viena nauja bendra politinė jėga su nepilna opozicija. Esame daugiau centro kairė, labiau atstovaujanti socialinį teisingumą žmonėms. Esame nepriklausomi, tačiau kalbamės su visomis pusėmis, nes tai demokratijos principas, kuriuo ir vadovaujamės.

Alytaus miesto taryba jau netrukus tvirtins kitų metų biudžetą, kuris yra deficitinis. Kaip manote, kur turėtų būti sudėlioti prioritetai?

Pandemija visam pasauliui metė nemenką šūsnį iššūkių, privertė imtis neeilinių sprendimų. Mūsų miestui tai taip pat nėra išimtis. Dabar kaip niekad turime adekvačiai pasverti ir įvertinti visas finansines galimybes, kad Alytaus žmonės kuo mažiau pajustų tą netikėtai užgriuvusį finansinį nepriteklių. Sieksime, kad teikiamos socialinės paslaugos ir toliau nenutruktų bei būtų tęsiami visi kiti darbai. Finansų ir biudžeto komiteto pirmininkė yra mūsų frakcijos narė Skaistė Ulčickaitė. Ji aktyviai seka ir dėlioja visas kitiems metams svarbias eilutes – švietimui, kultūrai, socialinėms paslaugoms. Vykstančios daugiabučių ar gatvių renovacijos taip pat negali sustoti, nes galioja terminai, yra skirtos europinės lėšos, kurių negalima sustabdyti.

Kaip vertinate Alytaus miesto valdžios pastangas valdyti pandemiją? Ką, Jūsų manymu, reikėjo daryti kitaip, kad miestas nebūtų užkopęs net į antrą vietą pagal sergamumo COVID-19 rodiklius?

Pirma pandemijos banga buvo įveikta be didesnių sunkumų. Alytus, kaip ir visa Lietuva, bendrame Europos kontekste pasirodė gerai, tačiau antroji banga skaudžiai smogė visam pasauliui. Ko gero, reikėjo nebijoti anksčiau ir dar labiau griežtinti saugumo reikalavimų, kaip tai darė Taivanas. Ši šalis sugebėjo ne tik kontroliuoti viruso židinius bet ir potencialius protrūkius. Galbūt buvo galima griežčiau kontroliuoti turizmą, išvykstančiųjų ir atvykstančiųjų srautus, o taip pat ir grįžtančius į Alytų, imtis griežtesnių saugumo priemonių įstaigose, parduotuvėse. Galbūt reikėjo organizuoti kaukių ir dezinfekcijos skysčio dalinimo akcijų, nes žinome, kad jų nemažai trūko.

Geriausiai apsisaugoti galime tik mes patys. Žinodami, kokia skaudi nelaimė ištiko pasaulį, visi turime būti atsakingi, sąmoningi ne tik draudimų metu. Linkime visiems būti saugiais ir sveiki sulaukite šv Kalėdų. Tikime, kad mes visi kartu įveiksime negandas, neliksime abejingi ir padėsime vieni kitiems!

LVŽS frakcijos Alytaus miesto taryboje nariai – Valdas Račkauskas, Dmitrij Kačiurin, Skaistė Ulčickaitė

3 komentarai apie “LVŽS frakcija Alytaus miesto taryboje: „Mes – už dialogą, žmonių gerovę ir miesto augimą“

  1. Taip. Kalba teisingai. Tik bendra padėtis dar labiau blogėja. Atvira krizė valdyme. Ką mano kiti tarybos nariai? Kokius teikia siūlymus padėčiai gerinti. Juk viskas priklauso nuo 27 tarybos narių. Kokius tikslus kelia merui ir savivaldybės veiklai. Kaip kontroliuoja ir už tai atsako.

  2. Parašyta gerai, bet daro atvirkščiai. Kartais pasižiūriu kas kaip balsuoja. Skaistė nėra paslapties yra priklausoma dėl artimųjų darbo savivaldybėj. Raškauskas keistuolis. Kačiurinas nesuprasi ruselio. Melagėliai trys.

  3. Dirbate žmonių gerovei ? Jūsų Seimo narys irgi ? Tai gal paaiškinkite, kodėl nei R.Šarknickas, nei jūsų frakcija nemato, kad savivaldybės klerkai nevykdo Vyriausybės nutarimų ? Kodėl jau metai laiko žmonės yra apgaudinėjami ir jų atlyginimams skirti pinigai dingo ? Paaiškinkite, kodėl vis dar neišmokėta tikslinė Vyriausybės dotacija skirta mokyklų bibliotekų darbuotojų atlyginimų didinimui nuo 2020 sausio 1 dienos ? Matėme kaip paskutiniame tarybos posėdyje balsavo jūsų frakcijos narys V. Račkauskas. Todėl nustokite pūsti žmonėms miglą į akis, nes net nesugebėjote užtikrinti savo Vyriausybės nutarimų įgyvendinimo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *