Kova su korupcija – ne tik Lauros Radzevičiūtės reikalas

Alytaus miesto savivaldybės antikorupcijos komisijos pirmininkė L. Radzevičiūtė. Z. Stankevičienės nuotr.

Gruodžio 9-ąją pasaulis mini Tarptautinę antikorupcijos dieną. Jos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į korupciją kaip vieną pavojingiausių socialinių reiškinių, kuris kelia grėsmę žmogaus teisėms ir valstybės demokratiškumui, iškreipia socialinį teisingumą, konkurenciją ir verslo sąlygas, stabdo ekonomikos saugumą, kelia pavojų valstybės valdymui, valstybinių institucijų stabilumui bei visuomenės moralei. Tarptautinės antikorupcijos dienos minėjimu siekiama paskatinti žmones kovoti su korupcija.

Esu tikra, jog visuomenės sąmoningumas yra vienintelis ginklas, galintis pažaboti korupciją, išgąsdinti „organizatorius“, kurpiančius planus apie asmeninę naudą pasitelkiant galias. Mano giliu įsitikinimu, tik viešumas, skaidrumas ir atvirumas gali būti  pagrindiniais sėkmės elementais kovoje su korupcija.

O ir laikas čia nėra pats geriausias sąjungininkas. Bėgant metams „organizatoriai“ gudrėja, korupcija įgauna sudėtingesnes formas, darosi komplikuotesnė ir tampa sunkiau aptinkama. Galiausiai jos voratinklyje atsidūrusi valstybė nebepajėgia demaskuoti net smulkių korupcijos apraiškų, kurios ir sudaro visumą.

JAV prezidento Donaldo Trumpo teisininkas Rudy Giuliani, 1993-aisiais tapęs Niujorko meru, darbus mieste pradėjo būtent nuo smulkiųjų nusikaltimų. Jo įžvalgos, jog jokia strategija nepadės įveikti korupcijos ir nusikalstamumo, kol nebus pažaboti smulkieji nusikaltimai, pasiteisino. Vos per dvejus metus Niujorke sunkių nusikaltimų lygis sumažėjo daugiau nei trečdaliu, o žmogžudysčių – beveik perpus.

R. Giuliani politika rėmėsi vadinamąja „išdaužytų langų“ (angl. „Broken Windows“) teorija, teigiančia, kad būtina spręsti smulkius nusikaltimus, siekiant užkirsti kelią jų skaičiaus padidėjimui ir nusikalstamų veikų, kurios jaučia nebaudžiamumą, perėjimui į sunkesnius nusikaltimus (jei išdaužyti langai nebus pakeisti, vandalai daužys likusius sveikus langus, kol sunaikins visą pastatą).

Dar labai svarbu, kad kiekvienas suvoktume, jog mūsų turtas – ne tik tai, kas yra mūsų banko sąskaitose ar namuose. Turime rūpintis bei jausti atsakomybę ir už tai, kaip leidžiami valstybės ar savivaldybės biudžetiniai pinigai, kurie yra visų mūsų bendra kišenė, mūsų bendras reikalas. Ar sėdėtum ramiai ir šypsotumeisi, matydamas, kad tavo namuose „šeimininkauja“ vagys? Tai kodėl turime ramiai sėdėti matydami, kai apvaginėjama valstybė, mūsų visų valstybė, mūsų bendras reikalas?

Visada žinojau, jog vienas lauke ne karys, o šia šventa tiesa įsitikinau dar kartą, prieš maždaug pusantrų metų pradėjusi vadovauti Alytaus miesto savivaldybės antikorupcijos komisijai. Labai džiaugiuosi, kad visi 14-ka mūsų komisijos narių yra aktyvūs, įsigilinantys į svarstomus klausimus, principingi, turintys tvirtą nuomonę. Džiaugiuosi, visų mūsų vieningu darbu.

Gruodžio 9-ąją pasaulis mini Tarptautinę antikorupcijos dieną, o aš šią dieną švenčiu savo gimtadienį. Tikiu, neatsitiktinai. Tikiu, kad daug kas šiame gyvenime yra užprogramuota iš anksto virš mūsų esančių galių, o mums tik tenka išpildyti savo misiją. Tikiu, kad ne veltui gyvenimas mane atvedė į Alytų, ne be reikalo parodė kovos su korupcija kryptį, nestokoja išbandymų gyvenime ir kasdieniame darbe.

Mano nuomone, skaidrumas ir viešumas Alytaus miesto valdyme turėtų tapti kertinėmis vertybėmis. Dalinuosi pagrindinėmis nuostatomis, kaip reikėtų bendrauti su viešajame sektoriuje dirbančiais darbuotojais:

  • nesiūlykite jokių dovanų už jų atliekamas pareigas;
  • žinokite, kad valstybės tarnyboje dovanos gali būti teikiamos ir priimamos tik oficialiai pagal įstatymus;
  • norimas įteikti gėrybes už gerą darbą pasilikite sau arba atiduokite vargstančioms šeimoms, seneliams, neįgaliesiems, taip visi kartu išvengsime nepatogių situacijų;
  • vadinamos „dovanos“, „atsidėkojimai“ ir „lauktuvės“ vertinamos kaip kyšis;
  • atminkite, kad už neteisėtą atlygį yra numatyta griežta atsakomybė ir duodančiam, ir jį imančiam;
  • žinokite, kad net pažadas, susitarimas, provokavimas, reikalavimas, siūlymas priimti kyšį ar toks tarpininkavimas jau yra laikomas nusikaltimu;
  • apie paliktas „dovanas“ ar bandymus papirkti darbuotojai privalo pranešti tiesioginiam vadovui ar teisėsaugos institucijoms;
  • apie iš Jūsų reikalaujamus pinigus ar kitas vertybes, prašymus atlikti kitokius neteisėtus veiksmus praneškite Specialiųjų tyrimų tarnybai arba mūsų Alytaus miesto savivaldybės antikorupcijos komisijai;
  • savo skaidriu elgesiu rodykite pavyzdį kitiems.

 

Raginu ir kviečiu alytiškius prisidėti prie skaidrumo ir viešumo puoselėjimo Alytuje, juk mūsų miesto gerovė – visų mūsų bendras reikalas. Kaip? Be didelių pastangų, bet su milžinišku principingumu.

Su geriausiais linkėjimais, pagarbiai Antikorupcijos komisijos pirmininkė Laura Radzevičiūtė

Alytaus miesto savivaldybės antikorupcijos komisija. AMS nuotr.

Vienas komentaras apie “Kova su korupcija – ne tik Lauros Radzevičiūtės reikalas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *