Alytaus meras Nerijus Cesiulis: Apmaudu ir pikta, kai svarbiau griauti, o ne kurti

Pastaruoju metu mieste interpeliacijų pasipylė kaip iš gausybės rago. Kai kuriems tarybos nariams svarbiau griauti ir naikinti. Nereikia argumentų ar rimtų priežasčių. Tiesiog reikia galvų. Nuverstas vicemeras, administracijos direktorius, pavaduotoja. Nuverstas net ir laikinai paskirtas administracijos vadovas. Kodėl? Vieniems iš sportinio intereso, kitiems reikia suvesti asmenines sąskaitas, treti gi nori parodyti, kad kažką šiam gyvenime veikia, nesvarbu, kad iš tikrųjų kenkia.

Kam? Alytiškiams.

Miestui reikia sprendimų, konkrečių darbų. Reikia tęstinumo, stabilumo, o ne chaoso. Alytiškiai laukia proveržio, o vietoj jo gauna politinį spektaklį. Jis, deja, tęsiasi per ilgai.

Su savo komanda nuo kadencijos pradžios dirbau ekstremaliomis sąlygomis: tai gaisras, tai koronaviruso pandemija, politinis spaudimas, ekonominis nestabilumas, daugybė kitų iššūkių. „Kaipgi praleisi tokias puikias progas ir neįgelsi?”, – galvoja dalis tarybos narių. O koks saldumas apima, kai kaimyno namas dega! Net jei ir nedega, galima padegti. Štai toks kai kurių tarybos narių suvokimas.

Krito administracijos direktorius su pavaduotoja, vicemeras, laikinai pareigas einantis administracijos vadovas. Dabar dalis tarybos narių nusitaikė į vicemerę Jurgitą Šukevičienę ir mano patarėjus Agnę Čeplinskienę ir Aurelijų Jaruševičių.

Suprantu, kad palikti merą be komandos – genialus ėjimas. Galima surišti rankas. Galima įspausti į kampą. Tačiau sunaikinta komanda reiškia tik viena – stoja darbai ir suplanuoti miestui svarbūs projektai.

Alytiškiai mus išrinko tikėdami, kad galime kažką pakeisti, kurti, statyti, gražinti miestą, kad čia būtų gera gyventi visiems. Kas vyksta vietoj to? Visa energija nukreipiama naikinimui vardan naikinimo. Asmeninės jėgos ir galios demonstravimas tapo svarbiau už miesto interesus.

Nematau nė vienos priežasties, kodėl turėtų būti atleista vicemerė Jurgita Šukevičienė. Dievaži, nematau. Kompetentinga, atsakinga. Dirba neskaičiuodama nei laiko, nei jėgų. Šiuo metu apskritai dirba už du, nes antrojo pavaduotojo nebeliko. Maža to, ją palaiko Alytaus žmonės, savivaldybės darbuotojai.

Mieli kolegos, ar vietoj jos tikrai rasite ką nors geriau? Nuoširdžiai abejoju. O net ir radus kitą kandidatą, kas garantuos, kad po mėnesio jo taip pat neatleisite? Kas tokiomis sąlygomis apskritai norės dirbti?

Nors buvo siūlyta daug partinių žmonių, sau į patarėjus pasirinkau neprikausomus specialistus. Pasirinkau žmones ne pagal ideologinę liniją, o kompetencijas, atsakingumą ir profesionalumą. Ir taip iš esmės pakeičiau politines tradicijas mūsų mieste. Nežinau, ar Alytuje galima rasti geresnius savo sričių specialistus nei Agnė Čeplinskienė ir Aurelijus Jaruševičius.

Mielieji, esame išrinkti tarnauti miesto žmonėms. Gana tų pasirodymų. Gana beprasmio galvų kapojimo. Šiandien miestui kaip niekada anksčiau reikia vieningos komandos. Privalome susitelkti ir dirbti. Mieste kasdien fiksuojami vis nauji užsikrėtimai COVID–19. Biudžetas nerenkamas.  Artėja ekonominis sunkmetis. Daugybė žmonių gali netekti darbų, namų, prarasti verslus. Tačiau net ir tokiu sunkiu metu negalime pasiduoti.

Savo komandos nariams į vicemerų, administracijos direktoriaus pavaduotojų pozicijas ir toliau kelsiu aukščiausius reikalavimus dėl išsilavinimo, patirties ir nepriekaištingos reputacijos. Tačiau noriu pabrėžti, kad pirmiausia turime kalbėti ne apie postų dalybas, o apie darbus. Turime rasti bendrą viziją dėl konkrečių darbų miesto labui, prioritetų, programos. Sutarti, kaip galėtume pagerinti kiekvieno alytiškio gyvenimą mūsų mieste, o po to spręsti, kas tuos darbus galėtų įgyvendinti.

Prieš rinkimus absoliučiai visi tarybos nariai žadėjo, kad dirbs miestui – garbingai, atvirai, skaidriai. Apsidairykite aplink. Pasikalbėkite su paprastais miesto gyventojais. Šiandien alytiškiams jau bloga nuo mūsų smėlio dėžės problemų. Privalome užmiršti nuoskaudas, baikime ieškoti kaltų ar aiškintis, kas ko nepadarė.

Augantis, klestintis, tvarkingas, inovatyvus, šiuolaikiškas, patenkinantis visų miestiečių poreikius miestas – štai toks Alytus turėtų būti visų mūsų tikslas.

Tikiu, kad šį kartą sveikas protas nugalės. Kitu atveju, laimėtojų nebus. O miestas tikrai pralaimės.

5 komentarai apie “Alytaus meras Nerijus Cesiulis: Apmaudu ir pikta, kai svarbiau griauti, o ne kurti

  1. Viziją ne turi rasti, o pirmas pats meras siūlo tarybai svarstyt. O jei su komanda iki šiol ne sugeba, ne savo rogėse jis ir jo komanda.

  2. Kaip galėjo į merus papult net miesto vystymovizijos neturėdamas? Kur net tarybos nariu būnsnt n kadencijų viziją reikia turėt. O čia.., įdomus miestas. Politikai iki šiol miesto vizijos neturi. Kitur taip nerasi. O čia..

  3. Kur iš mero kompetencijos teiktas tarybai ir alytiškiams veiksmų planas? Kaip miestui išbrist iš gilėjančios stagnacijos ir depresijos? Jau niekas ne gali pareikalaut iš mero ir jo komandos dirbt pagal jų kompetencijas. Tokia kaip priešais daromi. Net taryba. Kur pagal įstatymus meras atskaitingas tarybai ir bendruomenei.

  4. Visu pirma reikia suvaldyti gripą Alytaus miesto ribose siautejanti iš firmų ir pagerės žmonių nuotaikos ir nebus vaikai nuotolinio mokymo

  5. Visu pirma reikia suvaldyti gripą Alytaus miesto ribose siautejanti iš firmų ir pagerės žmonių nuotaikos ir nebus vaikų nuotolinio mokymo ir nereiks tevam vargti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *