Į Seimą neišrinkti Alytaus politikai pozityvumo nestokoja net pralaimėjimuose

Bilietus į Seimą laimėti šiemet bandė septyni Alytaus miesto tarybos nariai, tačiau šansą ten patekti vis dar turi tik vienas – Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovas Povilas Labukas. Kokiomis nuotaikomis po pirmojo rinkimų turo gyvena į Seimą nepatekę Alytaus politikai, kaip vertina savo asmeninius rezultatus ir ką planuoja palaikyti antrajame ture?

Rinkimams – vos pusantro mėnesio

Nors į Seimą bilieto iškovoti nepavyko, tačiau didžiausią šuolį iš visų miesto politikų partijos sąraše padarė Tomas Pačėsas. Būdamas partijos „Lietuva visų“ pirmininku iš 51 vietos jis pakilo į 4 vietą. Daugiamandatėje jis surinko 109 pirmumo balsus, o vienmandatėje už jį balsavo 1319 rinkėjų. T. Pačėsas surinko 4,50 proc. balsų ir užėmė septintąją vietą.

Susisiekus su buvusiu kandidatu į Seimą, jis patikino, kad tokie rinkimų rezultatai jo nė kiek nenuvylė, nes rinkimams jis skyrė vos pusantro mėnesio. Esant šiai situacijai, rezultatai nėra prasti, o parodantys, kad žengtas žingsnis į priekį.

Kaip politikos startuoliui, visai neblogai

Valdemaro Chomičiaus pozicija partijoje „Lietuva visų“ išliko tokia pati ir po rinkimų. Sąraše jis užima antrą vietą. Daugiamandatėje jis surinko 2359 pirmumo balsus,  o vienmandatėje „Centro-Žaliakalnio“ rinkimų apygardoje jis surinko 1053 balsus, kas sudaro per 5 procentus ir užėmė šeštą vietą.

„Politikoje, kaip ir sporte, visuomet reikia tikėtis geresnio rezultato. Šie Seimo rinkimai „Lietuva visų“ komandai buvo debiutas didžiojoje politikoje. Ir tas rezultatas su 11 tūkstančių rinkėjų balsų bus atskaitos taškas būsimoms pergalėms ar pralaimėjimams politikos aikštelėje. Nepaisant, kad buvome didžiosios politikos naujokais, būta šiek tiek vilčių, kad finišuosime ir šiuose rinkimuose kiek aukščiau. Visgi, nelikome paskutiniai tose politikos lenktynėse. Tai jau visai neblogai kaip politikos startuoliui“, – teigė V. Chomičius ir pridūrė kartėlio, kad nebuvo išrinktas į Seimą, nejaučiantis, juolab kad pati rinkimų kampanija buvo vos nepilnų dviejų mėnesių sprintas.

V. Chomičiaus teigimu, šiuose Seimo rinkimuose pavyko suburti stiprią nepartinių komandą – savotišką visuomeninių komitetų analogą iš savivaldybių rinkimų. Jo vertinimu, komanda savo kompetencija ir profesiniais pasiekimais nenusileido, o kai kur net ir lenkė vadinamųjų didžiųjų arba senųjų partijų kandidatus.

„Taip pat mums pavyko parengti naujovišką politinę programą. Joje iškėlėme tokius siekius, kaip demokratija ir gerovė daugumai, atsakinga ir padori valdžia, ne tik europietiškos kainos, bet ir europietiški atlyginimai bei pensijos, lygios starto galimybės jaunimui, nauja regionų politika, nes ne tik Vilnius nusipelnė gyventi gerai, pagaliau politika girdinti ir išgirstanti žmones, arba politika su žmogišku veidu. Visa tai po rinkimų pakartojome savo ir ne tik savo rinkėjams, kad jie žinotų, kad savo tikslų mes neišsižadame.

Kaip bet kuriai naujai organizacijai politikoje, mums labai trūko „Lietuva visų“ skyrių, kurie apimtų visą šalį. Gal kiek per daug pasitikėjome socialinių tinklų galia. Per juos pasiekėme per milijoną jų narių, bet tas susidomėjimas „Lietuva visų“ socialiniuose tinkluose nepavirto į paramą ir balsus rinkimų dieną. Taip pat labai svarbus veiksnys buvo laikas. Jo labai trūko mums prisistatyti visuomenei“, – kalbėjo politikas.

Antrajame rinkimų rate jis palaikys Audronę Jankuvienę. V. Chomičiaus tikinimu, ne tiek dėl partinių ar kitų politinių motyvų, bet dėl jos žmogiškų savybių, jos kaip naujos politikės nuosaikios laikysenos.

„Dar viena aplinkybė yra svarbi, kad su ja augome viename Kauno centro kieme. O šiaip rinkėjams Lietuvoje būtų gerai suteikti galimybes pirmiausia balsuoti už asmenybes. Tą „Lietuva visų“ ir siūlė savo rinkimų programoje“, – sakė Alytaus tarybos narys.

Nedrįso prašyti alytiškių palaikymo ir į Seimą

Kandidatuoti ne Alytaus krašte su „Darbo partija“ nusprendusi Laura Radzevičiūtė prieš rinkimus sąraše buvo 41-a, o po rinkimų pakilo į 23 vietą. Ji vienmandatėje „Petrašiūnų-Gričiupio“ apygardoje surinko 1208 rinkėjų balsus, kas sudarė 6,17 procentų ir užėmė penktą vietą, o daugiamandatėje rinkėjai jais skyrė 2883 pirmumo balsus.

Pasiteiravus, kaip ji vertina Seimo rinkimų pirmojo turo rezultatus, L. Radzevičiūtė buvo nusiteikusi optimistiškai:

„Žinant tai, kad prieš ketverius metus darbo partija nebuvo peržengusi 5 procentų ribos, šiais metais, manau, rezultatai išties puikūs. Darbo partija pagal surinktus procentus rikiuojasi trečioje  vietoje po didžiųjų partijų. Jeigu atvirai, vadovaudamasi savo ilgamete patirtimi politikoje Darbo partijai prognozavau 10 – 15 vietų Seime“, – teigė politikė.

L. Radzevičiūtė tikino, kad nė kiek nejaučianti kartėlio, jog nepavyko iškovoti Seimo narės mandato, netgi priešingai, atsikvėpė: „Tikrai turiu ką veikti Alytaus mieto savivaldybės tarybos nario veikloje. O be ko, sąraše iš 41 vietos pakilau į 23 vietą, kas rodo, jog ne tik Alytus, bet ir didelė dalis Lietuvos stebi mano darbus ir mane palaiko“, – sakė politikė.

Ji įsitikinusi, kad rinkiminės kampanijos metu įgyvendino visus savo planus ir vienos nakties, kaip studentams, nepritrūko.

Pasiteiravus, kodėl nusprendė kandidatuoti Kaune, o ne Alytuje, kur yra labai gerai pažįstama rinkėjams, L. Radzevičiūtė teigė, kad prieš daugiau kaip 1,5 metų alytiškiai jai patikėjo tarybos nario mandatą, tad mano, kad būtų neetiška ir nesąžininga, prašyti Alytiškių palaikymo į Seimą, kai dar visų suplanuotų darbų nenudirbo miesto taryboje.

Rezultatai ir nuvylė, ir nustebino

Į Seimą taikėsi ir Alytaus miesto vicemerė Jurgita Šukevičienė. Po rinkimų pirmojo turo ji iš 61 socialdemokratų partijos sąrašo vietos nukrito į 70. Dzūkijos vienmandatėje apygardoje kandidatavusi politikė surinko 1003 balsus, o daugiamandatėje rinkėjai jai suteikė 779 pirmumo balsus. Ji surinko 6 procentus ir liko šeštoje vietoje.

„Rinkėjai pasirinko ir tas pasirinkimas yra gerbtinas. Rezultatai ir nustebino, jeigu kalbėtume apie kai kurių partijų netikėtai gerą pasirodymą, ir šiek tiek nuvylė. Dar liko antras turas, po kurio jau bus galima galutinai įvertinti rinkimų rezultatus, išsiaiškinti priežastis, kodėl pasisekė vienaip ar kitaip bei padaryti išvadas, kad ateityje rezultatai būtų geresni“, – kalbėjo J. Šukevičienė.

Politikė tikino, kad kartėlis, jog nebuvo išrinkta į Seimą, neapėmė visai, nes yra realistė, ir savo galimybes įvertino pačioje rinkiminės kampanijos pradžioje. Ji tiki, kad politinių pergalių dar laukia ne viena.

„Visada galima padaryti daugiau, geriau. Turbūt daugelis, nepriklausomai nuo srities – ar tai būtų politika, projektas, darbas, poelgis ar panašiai – pagalvoja, kad „jau dabar tai daryčiau kitaip“. Bet kitą kartą ir bus kitaip.

Rinkimuose į LR Seimą dalyvavau pirmą kartą, todėl pirmą kartą dirbau, dariau klaidas, mokiausi, atradau, tobulėjau. Džiaugiuosi, nes sutikau daug naujų įdomių žmonių, aplankiau daugybę miestelių ir kaimelių, kuriuose iki šiol nebuvau buvusi, o, svarbiausia, įgijau unikalios patirties, kurios knygose neperskaitysi. Gali žinoti įvairių metodų, teorijų, bet tik tiesiogiai įgyta patirtis pati vertingiausia. Ši patirtis man labai padės tolimesniame politikės kelyje“, – teigė politikė.

Pasiteiravus, ką palaikys antrajame rinkimų ture, J. Šukevičienė tik atsakė, jog abu varžovai yra stiprūs ir patyrę. Dėl konkretaus palaikymo dar bus tariamasi su LSDP taryba, derinama su bendra partijos pozicija.

Lūkesčiai – didesni, bet palaikymas – didžiausias

Daugiamandatėje apygardoje savo kandidatūrą į Seimą kėlė ir liberalė Nijolė Makštutienė. Prieš rinkimus ji partijos sąraše buvo 11 numeriu, o po rinkimų nukrito į 16 vietą, o rinkėjai jai suteikė 2020 pirmumo balsų.

„Tiek mano asmeniniai, tiek paties partijos skyriaus lūkesčiai buvo didesni. Tikėjomės peržengti nuo 8 iki 10 procentų, kaip ir rodė apklausos. Nepaisant to, esame parlamentinė partija ir džiaugiamės, kad į parlamentą nepateko įvairūs judėjimai. Didžiausia staigmena mums kaip liberalams buvo stiprus „Laisvės partijos“ šuolis. Tikėjome, kad jie gaus balsų, tačiau ne tiek, kad palenktų mūsų partiją“, – teigė N. Makštutienė.

Ji tikino, kad gauti bilietą į Seimą dėjo ne itin daug vilčių, tačiau pasidžiaugė, kad per visą jos politinę karjerą per šiuos Seimo rinkimus ji sulaukė didžiausio rinkėjų palaikymo, nepaisant to, kad per šešias vietas partijos sąraše ji nukrito žemyn.

„Situaciją vertinu realiai. Liberalai niekada negauna didelio rinkėjų balsų skaičiaus, ypač Alytuje, kuris neliberalus miestas“, – kalbėjo politikė.

Pasiteiravus, ką ji planuoja palaikyti antrajame ture, N. Makštutienė tikino, kad tai dar bus sprendžiama partijos lygmenyje, tačiau ji mano, kad palaikymo sulauks konservatoriai.

„Povilas Labukas yra alytiškis, partinis žmogus. O Vytautas Bakas savarankiškai išsikėlęs kandidatas, kuris neturi jokių sąsajų su Alytumi. Be to , lieka neaišku prie kurios politinės jėgos Seime jis jungtųsi“, – nuomone dalijosi politikė.

Pati N. Makštutienė tikino daugiau neplanuojanti kandidatuoti į Seimą. Ilgai svarstė ir dėl šių rinkimų, tačiau dabar jau ji gailisi, kad nekėlė savo kandidatūros vienmandatėje apygardoje.

Tikėjosi daugiau rinkėjų simpatijų

Savarankiškai savo kandidatūrą išsikėlęs Alytaus rinkimų apygardoje Valerijus Vencius surinko 1307 rinkėjų balsus, tačiau to neužteko toliau varžytis dėl bilieto į Seimą.

Jis neslėpė, kad pirmojo turo rinkimų rezultatai jam buvo netikėti.

„Visų pirma tikėjausi didesnio rinkėjų aktyvumo. Antra, neslėpsiu, tikėjausi didesnio alytiškių palaikymo bei išeiti į antrą rinkimų turą. Mane nustebino alytiškių pasirinkimas, bet, žvelgiant į tendencijas Respublikos mastu, Alytus nelabai kuo išsiskyrė. Rinkėjų pasirinkimą nulėmė politinių nuotaikų banga, kuri karts nuo karto kyla. Rinkimų politinėms bangoms būdinga, kad sunku atskiriems kandidatams prieš jas rungtis. Pasigilinus į rezultatus vienmandatėse apygardose respublikos mastu matome, kad net ir labai žinomi politikos senbuviai neatsilaikė rinkėjų politinei nuotaikų bangai.

Mano, kaip nepriklausomo kandidato neturėjusio visokeriopos partijų paramos bei pirmą kartą dalyvavusio Seimo rinkimuose su ribotu biudžetu rezultatas palyginus yra geras.

Tam tikras išvadas padariau. Tad jei ateity dalyvausiu Seimo rinkimuose atsižvelgsiu į įgytą patirtį. Bet kuriuo atveju iš savo pusės džiaugiuosi politinės kampanijos korektiška ir sąžininga kova. Su turimais resursais ir patirtimi jaučiuosi padaręs maksimaliai ką galėjau. Vis dėlto konkurencija labai buvo didelė, viena vieta dvylikai kandidatų“, – teigė V. Vencius.

Jis Alytaus vienmandatėje rinkimų apygardoje antrame ture parems nepriklausomą kandidatą Vytautą Baką.

Be išankstinių nusistatymų prieš varžovą

Šansą antrajame ture dėl Seimo nario mandato susirungti gavo P. Labukas. Tiesa, prieš rinkimus sąraše jis buvo 46 numeriu, o po pirmojo turo nukrito į 53 vietą. Vienmandatėje Alytaus rinkimų apygardoje už jį  balsavo 2883 rinkėjai, o daugiamandatėje politikui jie skyrė 1568 pirmumo balsus, užėmė pirmą vietą ir surinko 17,5 procento balsų. Antrojo turo varžovų – P. Labuko ir V. Bako – neskyrė nė viena procentinė dalis.

„Pasiteiravus, kaip P. Labukas vertina savo varžovą antrajame Seimo rinkimų ture, jis patikino neturintis išankstinės nuomonės ir nusistatymų.
Likusiame etape tikiuosi konstruktyvių diskusijų, galimybės pateikti savo poziciją svarbiausiomis temomis. Niekada neturiu apie kažką išankstinės nuomonės. Išankstinis nusistatymas yra kenkiantis tiek tam, kas jį turi, tiek viskam, kas yra aplink tokį nusistatymą turintį asmenį. Visada stengiuosi tuo ir vadovautis, tad jokios išankstinės nuomonės ir nusistatymo dėl kito kandidato neturiu. Politikas privalo turėti gebėjimą telkti, o ne skaldyti. Kaip ir kiekvienam žmogui, taip ir kitam antrojo turo kandidatui tiesiog jaučiu pagarbą“, – teigė P. Labukas.

Vienas komentaras apie “Į Seimą neišrinkti Alytaus politikai pozityvumo nestokoja net pralaimėjimuose

  1. Na jei imti iš miesto biudžeto moki imti tai reitingai kyla,motinos namą kalnu gatvėje prakiso savivaldybei vos ne už dviguba kaimą negu buvo prašyta pardavimo skelbime.Kai ,,vaiko namai “galejo įsikurti suremontuotose internato patalpose,tai pacesa jas paėmė už dyka,taip gerai būti politikoje savanaudziams,o alytiškiai matomai mažai domisi politiniais vagiais,labai gaila kai žmones eina balsuoti,nesidomi kas ką gero ar blogo nuveike

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *