Alytuje apsigyvenusi filipinietė svajoja įkurti botanikos sodą

 

Filipinietė Wea Mažeika (24 m.) jau dvejus metus gyvena Alytuje. Kraustytis į tolimą šalį jai buvo baugu, o gimtųjų namų ir artimųjų labai pasiilgsta, bet ji įsitikinusi, kad atsikraustydama pas mylimą lietuvį pasielgė teisingai.

Gimtinėje Wea (kartais lietuviams vyras ją pristato tiesiog kaip „Vėją“) gyveno kurortinėje Sigilio vietovėje, kur graži jūra ir paplūdimiai. Būtent paplūdimyje ją užkalbino atostogaujantis lietuvis Aras. Jis jai taip pat krito į akį, tad porelė bendravo porą savaičių, po kurių vaikinas išlėkė atgal į Lietuvą. Tačiau bendrauti nenustojo – nuolat tą darė internetu, o vos radęs galimybę, lietuvis vėl lėkdavo į Filipinus.

Vieną kartą kartu atsivežė ir savo mamą – tąsyk Wea ir suprato, kad jo ketinimai rimti. Trejus metus pora draugavo per atstumą, susižadėjo, o prieš dvejus metus susituokė.

Kuo Vėjai taip patiko lietuvis? „Jis buvo labai draugiškas, malonus, kūrybiškas ir įdomus. Be to, pagarbiai elgėsi su mano tėvais – man tai buvo labai svarbu“, – angliškai pasakojo pašnekovė. Na, o jos tėvai buvo susirūpinę – jie neturi nieko prieš kitataučius, bet visgi nenorėjo, kad dukra iškeliautų į nežinia kur esančią tolimą šalį. Tačiau būsimąjį žentą greitai pamėgo ir padūsavę bei pasigraudinę jų santuokai pritarė. Vestuvės vyko Filipinuose, jos buvo gana kuklios. Dieną pora susituokė civilinės metrikacijos skyriuje, tada su šeima ir draugais ėjo į restoraną, vakare dainavo karaoke (šis užsiėmimas Filipinuose labai mėgstamas). Vestuvinius žiedus pagamino pats Aras, mat jis yra juvelyras. Galėjo sukurti kažką įspūdingo, bet Wea pageidavo, kad žiedai būtų kuklūs, paprasti, nes tokie jai labiausiai patinka.

Galiausiai vieną šaltą darganotą 2018 m. lapkričio dieną filipinietė išlipo iš lėktuvo Lietuvoje. „Žinojau, kad čia bus šalčiau, negu mano šalyje, bet visgi pradžioje tas šaltis išgąsdino, o dar ir temdavo anksti. Užtai žiemą pirmą kartą gyvenime pamačiau sniegą – tada labai džiaugiausi“, – pasakojo moteris.

Ji neslėpė, kad pirmieji metai Lietuvoje buvo sunkūs – labai ilgėjosi ir artimųjų, ir šilumos, ir azijietiško maisto. Kai pasidarė ypač liūdna, trims savaitėms išvyko į gimtinę, o ten būdama dar kartą viską apmąstė ir padarė išvadą, kad sprendimas apsigyventi Lietuvoje buvo teisingas. Filipinietei patinka ir tai, kad jie gyvena vyro gimtajame Alytuje. Įsivaizduoja, kad čia galėtų ir pasenti. Mieste ramu, ne per daug žmonių ir automobilių, na, o kai užsinori pajusti didmiesčio gyvenimą, traukia į Kauną. Dažniau su vyru važiuoja į gamtą su dviračiais.

Prieš keletą savaičių pirmą kartą gyvenime Wea grybavo – jai tai pasirodė labai smagu. Dienomis, kai vyras darbe, filipinietė laiką leidžia namie viena, bet nuoboduliu nesiskundžia.

Tiesa, gimtinėje ji spėjo baigti inžinerijos studijas ir norėtų įsidarbinti pagal specialybę kurioje nors Alytaus gamykloje, tačiau tam reikia išmokti lietuvių kalbą. Jos Wea mokosi, tačiau susikalbėti dar sunkiai pavyksta. Buvo susiradusi mokytoją, bet toji nemokėjo anglų kalbos, tad bendrauti pasirodė pernelyg sudėtinga. Dabar daugiausia mokosi, klausydamasi lietuviškų dainų ir sekdama jų žodžius. Labiausiai jai patinka Monique, Jazzu ir Andriaus Mamontovo dainos.

Apsipirkti – į Šiaulius

Leisdama laiką namie, Wea atrado ją labai įtraukusį pomėgį. Tai – kambariniai augalai, kurių namie jau turi apie 140.

Tiesa, šeima gyvena name, turi ir nedidelį daržą, tačiau didžioji filipinietės meilė – būtent kambariniai augalai. Pradėjo virtuvėje ant palangės pasistačiusi prekybos centre įsigytų vazonėlių su prieskoniais, bet greit susigaudė, kad nori turėtų augalų ne maistui, o tiesiog šiaip sau. Dabar jie jau žaliuoja ne tik ant palangių, bet ir ant jiems skirtų lentynų. Kiekvieną dieną Wea pradeda, apeidama savo augalus ir apžiūrėdama, kaip jiems sekasi. Juk labai svarbu laiku pastebėti, jei įsimestų kenkėjų, nes jie nuo vieno augalo greitai pereitų ant kitų.

Vyras žmonos pomėgį palaiko ir dėl jo nebamba, kad augalai namie užima labai daug vietos. Na, papriekaištavo tik kartą, kai dėl naujos gėlės teko iš Alytaus važiuoti į Šiaulius.

„Labai užsinorėjau tos internete pamatytos monsteros, bet jo savininkė sakė, kad paštu nesiųs, nes nežino, kaip supakuoti, tad įkalbėjau vyrą važiuoti į Šiaulius. Realybėje gėlė pasirodė daug didesnė, nei įsivaizdavau. Tuo pačiu ir Šiaulių universiteto botanikos sodą aplankėme. Turiu ir augalų, atkeliavusių iš kitų Lietuvos miestų, juk Alytuje jų pasirinkimas nėra didelis, paprastai perku tai, ką įdomesnio randu „Senukuose“ ir „Moki-Veži“ parduotuvėse“, – pasakojo Wea.

Ji labai mėgsta lankytis botanikos soduose, o labiausiai jai patiko Kretingoje esantis žiemos sodas. Būtent domėdamasi kambariniais augalais internete, susirado lietuvių draugų, su kuriais kartais pasišneka internetu, nes jie gyvena kituose miestuose. Yra susibičiuliavusi ir su keliais kitais Lietuvoje gyvenančiais filipiniečiais, tik jie taip pat ne Alytuje.

Augalas, retas kaip vienaragis

Beje, Šiaulių botanikos sode ji pamatė ir keletą augalų, mimozų ir bananmedžių, kurie Filipinuose auga tiesiog lauke. Tokių augalų savo namuose ji iš principo neaugina, na, bet apstu ir tokių, kurie ją žavi.

Apskritai Filipinuose namuose vazoniniai augalai nepaplitę, ten lauke viskas želia ištisus metus (tik augalai lauke kartais pasodinami į vazonus, kad būtų patogiau puošti aplinką).

Mėgstamiausius augalus namie Wea turi tris – tai minėtoji iš Šiaulių atkeliavusi nuostabioji monstera (Monstera deliciosa), kalatėja (Calathea warscewiczii) ir filodendras „Red Emerald“ (Philodendron „Red Emerald“).

Na, o jos svajonių augalas – retos rūšies filodendras Philodendron spiritus sancti. „Abejoju, ar Lietuvoje tokia jo rūšis egzistuoja, šis augalas labai retas, galima jį palyginti su augalų pasaulio vienaragiu, kurį daugelis norėtų pamatyti“, – sakė Wea.

O dar viena jos svajonė, dar didesnė, nei sutikti augalą – „vienaragį“ – turėti savo botanikos sodą, kuriame augintų tropinius augalus. „Žinau, kad realybėje tą įgyvendinti labai sudėtinga, na, bet juk galime sau leisti svajoti apie didingus dalykus“, – sakė pašnekovė.

Gintarė Kairytė, lrytas.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *