Žodis virto kūnu: paminklas partizanams – jau Senamiesčio skvere

Kelis dešimtmečius lauktas ir daugybę diskusijų Dzūkijos sostinėje kėlęs Dainavos apygardos partizanų atminimą įprasminantis paminklas jau pastatytas Senamiesčio skvere. Ketvirtadienį jį apžiūrėjo savivaldybės vadovai, administracijos darbuotojai, žiniasklaida, o lapkričio 20-ąją, prieš pat Lietuvos kariuomenės įkūrimo dieną, statinys bus oficialiai atidengtas ir pristatytas visuomenei.

„Vieniems galbūt jis pasirodys tinkamas, kitiems – ne, tačiau esame pasakę, jog pastatysime jį tokį, kokio nori patys partizanai, ką ir padarėme. Diskusijos dėl paminklo virė nuo 1997-ųjų metų: svarstyta kur statyti, kokį statyti ir kada statyti, tačiau niekas taip ir nesiryžo imti tai ir padaryti. Ėmėme ir padarėme, beliko sutvarkyti aplinką ir įveiklinti statinį, kad prie jo atėję žmonės prisimintų tuos kovotojus, dėl kurių šiandien esame laisvi“, – apžiūrėjęs paminklą kalbėjo Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

„Kelis dešimtmečius buvo dedamos pastangos, kad šis paminklas būtų pastatytas Alytuje ir šiandien turime rezultatą. Paminklo išvaizda – skonio reikalas, tačiau tokį jį pasirinko žmonės, kurie kovojo už Lietuvos laisvę – partizanai, politiniai kaliniai ir tremtiniai. Esu labai patenkintas tuo, ką šiandien matau“, – pastatytą paminklą teigiamai įvertino ir savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas.

Dainavos apygardos partizanams skirtas paminklas – 4,5 metro aukščio natūralaus granito keturbriaunė obelisko formos kolona, viršuje pereinanti į stilizuotą dvigubą kryžių, papuoštą įspaustu vyčiu bei užrašais: „Dainavos apygardos partizanams“ ir „Tikėjimas, Laisvė, Nepriklausomybė, Santarvė“.

Šalia bus įrengta informacinė lentelė, o iš apačios statinį apšvies 12 LED šviestuvų.

Paminklo statybas finansavo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, tam skyręs 60 tūkst. eurų, vietos paruošimas ir aplinkos sutvarkymas – Alytaus miesto savivaldybės rūpestis, kuriam iš šių metų biudžeto skirta 15 tūkst. eurų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *