Mokamos automobilių stovėjimo vietos Alytuje: daugiau naudos ar nepatogumų?

Alytaus miesto savivaldybės koridoriuose vis dažniau diskutuojama apie automobilių stovėjimo vietų apmokestinimą miesto centre. Jau nuo kitos savaitės ši tema dar kartą bus gvildenama komitetuose, o spalį politikai spręs, ar tam pritarti. Regis, dauguma miesto gyventojų tokia idėja neliko sužavėti, teigia, kad tai sukels daugiau nepatogumų, o kai kurie politikai įžvelgia naudos miestui.

Už valandą miesto centre – 30 centų

Pagal preliminarius planus, mokamos automobilių stovėjimo aikštelės atsirastų 8 gatvėse: Jotvingių, Seirijų, Ligoninės, S. Dariaus ir S. Girėno, Vilniaus, Savanorių, Rotušės a., Pulko ir Alyvų take. Pirminiame variante buvo siūloma apmokestinti tik keletą miesto centro gatvelių, tačiau esą tai pernelyg didelės investicijos, todėl pasiūlyta praplėsti teritorijas, kuriose automobilių statymas būtų mokamas.

Siūloma, kad valanda miesto centre galėtų kainuoti 30 centų ir taip per metus į miesto biudžetą būtų surinkta apie 138 tūkst. eurų. Specialistai skaičiuoja, kad parkomatai atsieitų 182 tūkst. eurų. Kasmet jų priežiūrai ir administravimui prireiktų apie 68 tūkst. eurų.

Pati idėja apmokestinti miesto centre esančias automobilių stovėjimo vietas sklandė dar ir praėjusios miesto valdžios kadencijos metu, o šįkart siūlymą iš stalčių ištraukė ir Alytaus miesto savivaldybės Aplinkos ir plėtros komitetas.

„Centras virto valdininkų automobilių stovėjimo aikštele“

„Šią idėją palaikau. Miestiečiams, atvažiavus į miesto centrą dienos metu susitvarkyti reikalus, nėra vietos pasistatyti automobiliams. Miesto centras virtęs valdininkų automobilių stovėjimo aikštele. Visi didmiesčiai, tokio paties dydžio miestai kaip Alytus yra apmokestinę savo centrus. Tai tam tikros pajamos į biudžetus, taip pat sprendžia ekologinius klausimus. Kiekvienas miestas pagal save gali patvirtinti tarifus“, – sakė Alytaus miesto tarybos narys, Aplinkos ir plėtros komiteto pirmininko pavaduotojas Sigitas Leonavičius.

Jo požiūriu, mokamos automobilių stovėjimo aikštelės miesto centre galėtų būti tik darbo metu, o vakarais ir savaitgaliais nemokamai. Kaip vieną variantų politikas siūlo, kad pirmą pusvalandį ar valandą gyventojai iš viso galėtų automobilius statyti nemokamai.

„Tie kas nori prabangos, už tai reikia susimokėti. Tokia praktika susiklosčiusi visame pasaulyje“, – savo požiūriu dalijosi politikas.

„Tam miestas ir srautai per maži“

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis šiai idėjai nepritaria. Pasak jo, pirmiausia svarbus šių investicijų atsiperkamumas, tačiau jeigu tai neįvyks daugybę metų, o gyventojai dėl to patirs nepatogumų, sukels įtampų verslui, tuomet tai pradėti daryti išties neverta.

„Kol kas mieste didelių problemų su automobilių statymu neturime. Taip, yra piko laikų, tačiau darbo metu daugiau mažiau visi randa vietų pasistatyti automobilius. Esame per mažas miestas ir pas mus per maži srautai. Mokamos stovėjimo vietos problemos neišspręstų, mat vistiek būtų ieškoma, kur pasistatyti nemokamai, tad tai sudarytų problemų kitose vietose, prie gyvenamųjų namų. Todėl reikia labai gerai pasverti,  paskaičiuoti ir apgalvoti. Šia tema socialiniuose tinkluose diskutavau su alytiškiais. Daugiau nei 90 procentų jų pasisakė, kad apmokestinimo tikrai nereikia. Svarbiausia nesudaryti problemų vyresniems žmonėms, verslams. O kas bus, kai žmonės mokamomis aikštelėmis nesinaudos ir miesto centras visai ištuštės? Mes nesurinksime mokesčių net įrangos administravimui. Manau, tik be reikalo pykdome visuomenę“, – kalbėjo miesto vadovas.

Pasiteiravus apie prieš keletą metų Alytuje sklandžiusią idėją pastatyti daugiaaukštę automobilių stovėjimo aikštelę, meras patvirtino ją prisimenantis, tačiau jo požiūris į tai gan skeptiškas.

„Ar jūs įsivaizduojate daugiaaukštę aikštelę miesto centre? Tokios jos galėtų būti kažkur toliau, bet ne pačiame centre, kur turėtų būti gėlynai, fontanai, graži aplinka, sodas, parkas. Šiuo metu apie tai niekas net nediskutuoja“, – tvirtino N. Cesiulis.

Gyventojai nepritaria, būta ir kitokių planų

Išties, socialiniuose tinkluose dauguma komentatorių taip pat pasisakė prieš miesto centro apmokestinimą. Vieni argumentavo, kad geriau atkreipti dėmesį į privažiavimą prie miesto darželių, prie kurių automobilių statymo vietų išties stinga arba geriau investuoti į naujas aikšteles ar kitus projektus. Kiti rašė nejaučiantys jokio miesto centro apgulimo ir vietą pasistatyti visada randa, galbūt kiek atokesnėse vietose. Treti siūlė nesilygiuoti į didmiesčius, kur žmonės gyvena turtingiau, esą nereikėtų gyventojų pečių slėgti naujais mokesčiais, kai dar didėja ir esami.

Alytaus miesto politikas, buvęs miesto meras, miestų inžinierius Česlovas Daugėla teigė dar nežinantis, ar palaikys šią idėją, tačiau sakė neabejojantis, kad anksčiau ar vėliau tai turės įvykti.

Jis priminė dar jo meravimo laikotarpiu planuotą mokamą požeminę automobilių stovėjimo aikštelę prieš prekybos centrą „Nemunas“, o visą miesto centrą paversti pėsčiųjų zona.

„Viskas buvo jau suprojektuota, net investuotoją turėjome. Tai miestui anuomet būtų atsiėję apie 5 milijonus litų. Tokia praktika yra visuose išsivysčiusiuose Europos miestuose“, – pasakojo Č. Daugėla.

Ką mano verslininkai?

Kaip idėją apmokestinti miesto centre esančias automobilių vietas vertina verslo atstovai? Pačioje miesto rotušėje kavinę turintis bendrovės „Dzūkų ainiai“ vadovas Robertas Vitkauskas tikina, kad automobilių stovėjimo vietų apmokestinimas jam neatrodo bloga idėja.

„Kituose miestuose tai pasiteisina. Turbūt tai daugiau motyvacijos žmonėms prideda važiuoti kitomis transporto priemonėmis, miesto centre būtų mažiau automobilių. O pasakyti, ar tai pakenks kaip nors verslui sunku. Tačiau manau, kad jeigu gyventojai gali sau leisti ateiti į kavinę, tai ras iš ko susimokėti ir už automobilio stovėjimo vietą. Visa Europa taip gyvena. Važiuoji į kitą miestą ir jau įprasta, kad tenka susimokėti už stovėjimo vietą. Čia įžvelgčiau daugiau naudos negu minusų. Bet tai priklausytų ir nuo to, kokio dydžio mokesčiai būtų“, – kalbėjo verslininkas.

Neseniai miesto centre gėlių saloną „Florus“ atidariusi verslininkė Jūratė Stučinskienė įsitikinusi, kad bent jau valanda automobiliams pastatyti prie verslų esančiose aikštelėse galėtų būti nemokama.

„Dabar išties miesto centre sudėtinga surasti vietą atvykus trumpam susitvarkyti reikalus. Jeigu parkomatų pastatymas kainuos labai brangiai ir tai miestui neatsipirks, tuomet iš viso to daryti nereikėtų“, – teigė verslininkė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *