Kandidatui į Seimo rinkimus – VRK „botagėlis“

 

Valerijus Vencius. Alytaus miesto savivaldybės nuotrauka.

Savarankiškai Alytaus rinkimų apygardoje kandidatūrą artėjančiuose Seimo rinkimuose išsikėlęs Valerijus Vencius pripažintas papirkęs rinkėjus, įteikdamas 300 eurų piniginę dovaną alytiškių šeimai. Tai konstatavo Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Istorija apie dar gegužės mėnesį V. Venciaus skirtą 300 eurų dovaną alytiškių šeimai buvo neatlygintinai publikuota vietiniame Alytaus laikraštyje, o tai VRK nusprendė nepripažinti politine reklama. Taip pat jo įteiktą 300 eurų piniginę dovaną alytiškių šeimai pripažinti V. Venciaus 2020 m. spalio 11 d. Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų politinės kampanijos išlaidomis ir kandidato lėšomis politinei kampanijai finansuoti.

Šis VRK sprendimas paskelbtas šių metų rugpjūčio 17 dieną ir gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui per vieną mėnesį nuo sprendimo priėmimo.

Susisiekus su kandidatu ir paprašius komentaro šia tema, V. Vencius pažadėjo savo poziciją dėl tokio VRK sprendimo išdėstyti raštu. Atsiųstame rašte jis rašė:

„Alytaus miesto savivaldybės taryboje (toliau Taryba) diskusijos dėl vienkartinės 300 EUR išmokos gimus vaikui mano iniciatyva prasidėjo dar 2019 metais. Pritrūkus keleto balsų 2020 m. vasario mėnesio tarybos posėdyje šiai mano idėjai nebuvo pritarta. Nors tą patį mėnesį Alytaus rajono savivaldybė identišką išmoką padidino iki 500 Eur. Pakartotinai teikiau sprendimo projektą dar kartą kovo mėnesio tarybos posėdžiui. Taip sutapo, kad kovo mėnesį į mane kreipėsi jaunieji Alytaus jaunimo centro žurnalistai su pasiūlymu artėjant Kovo 11-ąjai, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30-ečiui ką nors palinkėti, pasižadėti alytiškiams.

Kovo 10 dieną „Alytaus naujienose“ buvo spausdinta Alytaus jaunimo centro jaunųjų žurnalistų parengta apklausa. Su laikraščiu bendradarbiaujantys jaunieji žurnalistai klausė: ką aš padovanočiau/norėčiau padovanoti (įteikčiau, nuveikčiau, padaryčiau, palinkėčiau / norėčiau įteikti, nuveikti, padaryti, palinkėti) Lietuvai jos Nepriklausomybės 30-mečio proga?

Esu konkretus žmogus tad pagalvojau, jog ir pažadas turi būti realus, solidus bei įvykdomas.

Viešai įsipareigojau padovanoti kovo 11-ąją Alytuje gimusiems vaikams po 300 eurų (su aliuzija į Valstybės 30-etį – 30 banknotų po 10 EUR), taip skatindamas gimstamumą, paramą jaunoms šeimoms, rodydamas solidarumą bei asmeninį pavyzdį kitiems tarybos nariams. Ši idėja tiesiogiai susijusi su mano, kaip aktyvaus alytiškio bei tarybos nario, darbu, siekiais ir asmeniškai mano teiktu tarybai sprendimo projektu dėl išmokos gimusiems Alytaus mieste vaikams.

Deja, kaip jau žinoma kovo 16 d. buvo paskelbtas karantinas dėl COVID-19. O be to kovo 11-ąją gimusios mergaitės mamytė dėl tam tikrų priežasčių gimdė ne Alytuje, o Kaune bei kurį laiką liko ligoninėje. Todėl įteikti žadėtą pinigų sumą nebuvo galimybės. Ji atsirado tik gegužės mėnesį.

Dėl objektyvių priežasčių iki balandžio 11 d., kai prasidėjus oficialus rinkimų agitacijos laikotarpis, įteikti žadėtų 30-ies banknotų po 10 Eur nebuvo galimybės ir tai buvo padaryta tik gegužės pradžioje. Vadovaujantis šia aplinkybe VRK mano iniciatyvą įvertino kaip pažeidimą. Kitaip tariant, jei ne paskelbtas karantinas, įteikus pinigus iki balandžio 10 d. imtinai jokio pažeidimo nebūtų buvę. Asmeniškai manau, kad klausimas dėl ribojimų nesilaikymo yra tikrai be pagrindo, bet formaliai VRK priėmė tokį sprendimą ir aš jį be emocijų priimu kaip įvykusi faktą. Nors turiu galimybę skųsti sprendimą teismui, bet dėl laiko stokos to neketinu daryti.“

6 komentarai apie “Kandidatui į Seimo rinkimus – VRK „botagėlis“

  1. Jeigu čia pažeidimas, tai aš iš Marso! Bet Alytus vistiek balsuos už Vencių, nes vertas.
    1. YRA ŽMOGUS.
    2. VOVERAITĖS DŻIUGINA MIESTĄ.

  2. Įamžino Jaunimo parko knygų namelį,kuriame platino( ir ne tik šitose knygose,bet ir skvero namelio knygose)savo rinkimines reklamas.Dėliojo reklamas abu su žmona.Nors ,bet kokia reklama,tuo laiku buvo uždrausta.

    1. Namelį pats įrengė, prižiūri, tvarko. Puiki iniciatyva darbais, o ne žodžiais. Niekas, išskyrus vieną tarybos konservatorių, nedraudžia talpinti reklamos. Juolab, kad skrajutės atitinkamai pažymėtos.

  3. Nustokit svaigti. Tie nameliai – bakterijų veisyklos. Žmonės bibliotekose ima knygas, o čia, kai nieko nesugalvoju, tai ir statau špokinyčias. Be to, jos yra nelegalios ! Vėl piktnaudžiauja šitas pilietis

  4. Knygų nameliai puiki idėja be to papuošia erdves. Nusibodo cementas ir apleisti gėlynai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *