Butrimonys atgyja: interaktyvus muziejus įsikurs šalia fontano

Alytaus rajono Butrimonių gimnazija kartu su Lenkijos Pišo rajono savivaldybe įgyvendins projektą „Kultūros paveldas kalba už mus“ ir kultūros namuose įrengs patalpas muziejui.

Projekto tikslas – sustiprinti, išsaugoti ir skatinti tvarų gamtinio ir kultūrinio paveldo naudojimą turizmui bendradarbiavimo per sieną teritorijoje. Alytaus rajone numatyta sutvarkyti dalį Savivaldybės kultūros centro Butrimonių skyriaus patalpų, pritaikant jas Butrimonių gimnazijos muziejaus veikloms.

Kuriant muziejaus kultūrinę ekspoziciją, jame esantys eksponatai bus susieti su šiuolaikiška ekspozicijos aplinka, sukurta pasitelkus tokius sprendinius kaip tekstinis ir vizualus (grafinis) pasakojimas, taikomosios dailės, komunikacijų dizaino, eksponatų dizaino bei skaitmeninės ir elektroninės technologijos.

Šiuolaikiškai muziejaus ekspozicijai kurti taip pat bus naudojama multimedija, informacinės technologijos ir įvairūs interaktyvūs įrenginiai (davikliai, sensoriai, liečiami ekranai ir t. t.), kurių pagalba muziejus taps interaktyvus.

Taip pat bus sukurtas reklaminis klipas apie naujai sukurtą muziejaus ekspoziciją ir jame įgyvendinamas edukacines programas, muziejaus interneto svetainėje bus sukurta virtuali ekskursija.

Muziejaus įkūrimo Butrimonyse projektas finansuojamas iš Interreg V–A Lietuva–Lenkija bendradarbiavimo programos lėšų. Jo įgyvendinimui skirta 722 259,59 Eur, iš kurių 613 920,64 Eur Europos regioninės plėtros fondo (ERPF) lėšos.

Pastaraisiais metais Butrimonių miestelis atgyja. Į jį užsukama pažiūrėti išskirtinės formos fontano, netoliese Raižių kaime esančio paminklo kunigaikščiui Vytautui, saulės laikrodžio, mečetės.

Butrimonyse atgyja paslaugų verslas – miesto centrinėje aikštėje netoli fontano veikia kavinė, parduotuvė, kuriose galima paskanauti vietinių šimtalapių, šakočių, naminių sūrių, atsigaivinti ledais ar išgerti arbatos, kavos puodelį, įsigysti suvenyrų.  Šalia veikia meno galerija.

Butrimonių fontanas lankytojų pripažintas vienu gražiausiu Lietuvoje. Jo išskirtinis dizainas – akrilo kolba, kurios viduje sukasi didžiulis vandens sūkurys, o per stiklo sieną bėga vanduo. Sutemus fontanas pasipuošia įvairiomis spalvomis.

Atnaujinta ir Butrimonių istorinė aikštė, kurios priešistorė siekia Vytauto Didžiojo laikus, poilsio zonos, vaikų žaidimų aikštelė, treniruokliai, muzikos instrumentai.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *