Rolandas Juonys: „Nėra jokios korupcijos ir miestui žala nepadaryta“

 

Alytaus politikams suabejojus konkurso Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Chirurgijos skyriaus kapitalinio remonto darbams atlikti skaidrumu, penktadienį savivaldybėje jau buvo užregistruota interpeliacija viešųjų pirkimų komisijai vadovavusiam administracijos direktoriui Rolandui Juoniui ir jo pavaduotojai Neringai Rinkevičiūtei. Direktorius įsitikinęs, kad visi šie įvykiai prasidėjo tik todėl, kad rudenį vyks Seimo rinkimai ir visoje šioje istorijoje politikavimo yra daugiau negu teisybės.

Kodėl iš konkurso pašalintos net trys įmonės?

„Buvo sukurtas precedentas, kai politikai pradėjo kištis į viešuosius pirkimus. Tačiau tai ne jų kompetencija. Taip, mane nuliūdino šio pirkimo pasekmės, tačiau noriu pabrėžti, kad mes tikėjomės tiekėjo, kuris mūsų Chirurgijos skyrių suremontuos už mažesnę kainą. Konkurso nugalėtojas pateikė per didelę kainą, o mes tiek pinigų neturime. Dėl šios priežasties bet kokiu atveju sutarties su juo pasirašyti vis tiek nebūtume galėję. Tarybos nariai pradėjo proteguoti tame konkurse dalyvavusias įmones ir sakyti, kad jie pasiūlė gerą kainą“, – taip susidariusią situaciją po ketvirtadienį tarybos posėdžio metu vykusių aistrų komentavo R. Juonys.

Administracijos vadovas paaiškino, kad šio viešojo pirkimo procedūrų metu buvo tikrinamos visų keturių konkurse dalyvavusių įmonių kompetencijos ir atitikimas techniniams dalykams. Dvi įmonės buvo pašalintos todėl, kad neatitiko reikalavimų techninėje ir pajėgumų specifikacijoje. Vėliau buvo atplėšti dviejų likusių įmonių vokai, tad viešųjų pirkimų komisija žinojo tik tų dviejų įmonių pasiūlytą kainą.

„Mes tikrai nežinome, ką siūlė prieš tai dvi eliminuotos įmonės. Tarybos nariai įvardijo įvairias sumas, tačiau tikrai nežinau, iš kur jie jas gavo. Mes kaip viešųjų pirkimų komisija esame pasirašę konfidencialumo sutartį“, – dėstė R. Juonys.

Jis nesutiko su jam mestais korupcijos kaltinimais. Esą direktorius domėjosi Viešųjų pirkimų tarnybos ir teismų praktika, pagal kurią viešąjį pirkimą galima anuliuoti, jeigu pasiūloma didesnė kaina nei numatyta pirkimams. Pasak jo, nugalėtojas šioje situacijoje net negali reikšti pretenzijų dėl nepasirašomos su juo sutarties. Tam būtų skelbiamas naujas konkursas.

„Deja, šiuo metu mes negalime skelbti naujo konkurso, nes taikomos laikinosios apsaugos priemonės, todėl kad viena iš konkurse dalyvavusių įmonių apskundė konkurso eigą ir rezultatus. Mūsų rankos surištos, kol vyksta teisminiai ginčai“, – apgailestavo R. Juonys.

Kodėl ir kam reikia neeilinio audito?

Taip pat jis pridūrė, kad visoje šioje istorijoje esama ir daugiau niuansų. Chirurgijos skyriaus kapitalinį remontą projektavusi Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninė nebuvo iki galo sutvarkiusi savo projekto, jis buvo neekspertuotas ir todėl nebuvo įmanoma gauti statybos leidimo.

Alytaus miesto taryba dar sausio mėnesį nusprendė leisti Alytaus miesto savivaldybės administracijai skolintis 1 milijoną eurų šio skyriaus remonto pradžiai, o projektas iš ligoninės buvo gautas tik gegužės mėnesį.

„Tuo metu, kai mes kalbėjome apie lėšas remontui, mes žinojome, kad pagal paruoštą sąmatą jo kaina bus apie 1,3 mln. eurų. Atlikus projekto korekciją ir ekspertizę, kaina išaugo iki 2,4 mln. eurų. Šioje vietoje kyla klausimas, kas nepadarė savo darbų iš ligoninės darbuotojų, kad kaina taip stipriai šoktelėjo aukštyn. Lieka neaišku ir tai, kodėl projekto rengimui buvo pasirinktas į nepatikimų projektuotojų sąrašą įtrauktas projektuotojas“, – kalbėjo R. Juonys ir pridūrė, kad būtent dėl to miesto vadovas Nerijus Cesiulis tarybos narių paprašė leidimo organizuoti neeilinį Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Chirurgijos skyriaus kapitalinio remonto projekto rengimo proceso auditą.

Administracijos vadovas pabrėžė, kad tarybos narių gretose yra suinteresuotųjų teisybės neieškoti jų darbdavio įstaigoje. „Ne paslaptis, kad buvusi vicemerė Valė Gibienė, kuravusi sveikatos sritį, po pasibaigusios kadencijos įsidarbino būtent sveikatos sistemos įstaigoje. Ji kartu su kitu tarybos nariu, ligoninės pavaduotoju medicinai D. Kačiurinu, manau, elgėsi neetiškai, prieštaraudami merui dėl audito reikalingumo jų darbovietėje“, – toliau tęsė R. Juonys.

„Žala miestui nepadaryta“

„Dabar esu kaltinamas, kad turėdamas tokį išbrangusį ligoninės parengtą projektą, paskelbiau konkursą. Tikėjausi ir tariausi su savo specialistais, jie sutiko su nuomone, kad tai išpūstos kainos ir įmanoma šią paslaugą nupirkti pigiau. Vyliausi, kad laimėtojas pasiūlys geriausią kainą“, – situaciją dėstė R. Juonys ir pridūrė, kad konkurso dalyviams buvo keliami išties aukšti reikalavimai tam, kad lėšos būtų panaudotos laiku ir kokybiškai.

Administracijos vadovas tikina asmeniškai aiškinęsis, ar iš konkurso eliminuotų įmonių trūkumai buvo tokie dideli, kad jiems neleidžiama dalyvauti tolesniuose etapuose ir jam buvo patikinta, kad būtent taip ir yra. Be to sprendimas neleisti jiems dalyvauti konkurse buvo priimtas kolegialiai, visos viešųjų pirkimų komisijos.

Jis apgailestavo, kad negali atskleisti dar daugiau detalių, mat taip įpareigoja Viešųjų pirkimų įstatymas.

„Norėčiau pabrėžti, kad žala savivaldybei, miestui, miesto žmonėms nėra padaryta. Mes neketiname nuleisti rankų. Gindami viešąjį interesą, kreipėmės į teismą, kad jie panaikintų laikinąsias apsaugos priemones tam, kad galėtume nutraukti konkursą ir pradėti naują. Jau kreipėmės ir į Sveikatos apsaugos bei Finansų ministerijas, paaiškinome situaciją dėl pinigų įsisavinimo problemų ir paprašėme, kad Vyriausybė mums skirtų 150 tūkst. eurų liftų remontui, kas yra to projekto dalis, ir tokiu būdu mes tarsi įžengsime į tą VIP lėšų naudotojų eilutę. Kitus pinigus grąžinsime, tačiau tikimės, kad kitąmet turėsime šansą juos atgauti“, – tokius planus atskleidė R. Juonys.

Kalti Seimo rinkimai ir žaidimas „Akis už akį“?

Jis įsitikinęs, kad šis viešųjų pirkimų konkursas nebūtų buvęs kam nors įdomus, jeigu rudenį nevyktų Seimo rinkimai. Kaip žinia, tarp Alytaus miesto tarybos narių yra dalyvaujančiųjų artėjančiuose rinkimuose.

„Jie labai agresyviai, net sakyčiau nekorektiškai elgiasi, teikia melagingą informaciją, siekdami užkariauti rinkėjų simpatijas“, – kalbėjo administracijos vadovas.

Jam ir pavaduotojai inicijuotos interpeliacijos jis nevertina kaip blogai atliekamų pareigų, o priežastis mato gilesnes, net ne šį pirkimą. R. Juonys įsitikinęs, kad tiesiog buvo įtrauktas į žaidimo „akis už akį“ scenarijų: „Aš kaip Alytaus miesto žmogus, gyventojas, gimęs ir užaugęs čia, nepritariu, kad būtų pastatyta pagarsėjusi mineralinių uolienų perdirbimo gamykla. Keisčiausia yra tai, kad kai įsivėlėme į ginčus su minėtos įmonės atstovais, mes sužinojome, kad jos interesus gina tarybos narė Laura Radzevičiūtė. Manau, kad čia ji supainiojo viešuosius ir privačius interesus. Ar normalu, kai tarybos narys imasi advokatauti įmonei, kurios veikla kelia daug abejonių?“

Administracijos vadovas paaiškino ir priežastis, kodėl jis nepritaria chemijos gamyklos atsiradimui Pramonės rajone. Esą ne viena seniai Pramonės rajone veikianti įmonė yra pareiškusi, kad jeigu tokia chemijos gamykla pradės savo veiklą, jos bus priverstos nutraukti savąsias. O tose įmonėse dirba per 1900 darbuotojų. To neatpirks nei chemijos gamyklos kūrėjų dabar jau žadamos 500 darbo vietų. Be to, jis neleis, kad pasikartotų praėjusių metų ekologinė katastrofa, kai kilo gaisras padangų perdirbimo gamykloje ar dar blogiau – ne taip seniai pasaulį sudrebinusi Beiruto istorija. O kad taip nenutiks, garantuoti negali niekas.

2 komentarai apie “Rolandas Juonys: „Nėra jokios korupcijos ir miestui žala nepadaryta“

  1. savo mėgstamiausią frazę ir nuėjo toliau bezdėti sau į kelnias, t.y. oro virpinti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *