Vaiko teisių gynėjai: augantis pranešimų skaičius rodo didėjantį visuomenės sąmoningumą

„Manau, kad išaugęs pranešimų apie vaiko teisių pažeidimus skaičius reiškia augantį žmonių sąmoningumą ir tikėjimą mūsų darbu“, – mintimis dalijosi Renata Kruk, Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) vyresnioji patarėja.

Alytaus apskrities vaiko teisių gynėjų nebaugina ko ne per pus išaugęs pranešimų skaičius apie galimus vaiko teisių pažeidimus pirmąjį šių metų pusmetį (lyginant su 2019 m. tuo pačiu laikotarpiu gautais pranešimais). Jeigu pernai pirmąjį metų pusmetį pranešimų apie galimus vaikų teisių pažeidimus Alytaus apskrityje buvo gauta 458, tai šiemet jų – 739.

Pasak vaiko teisių gynėjų, ko ne pusė pranešimų nepasitvirtino – vaiko teisės nebuvo pažeistos. „Kai gaunamas pranešimas, tačiau vaiko teisių pažeidimas nenustatomas tai nereiškia, kad  buvo melagingas pranešimas, tai reiškia, kad visuomenė pradėjo kreipti dėmesį į tokius veiksmus, kuriuos seniau toleruodavo, žiūrėdavo į tai, kaip į vaiko auklėjimo priemonę arba, tiesiog, nesikišdavo. Žmonės reaguoja į vaiko balsą ir puikiai žino, kur kreiptis pagalbos“, – kalbėjo R. Kruk.

Tai, kad vaiko teisių pažeidimų nebuvo tiek, kiek pranešimų patvirtina ir beveik tolygiai besilaikantis, tiek pernai, tiek šiemet laikinosios ir nuolatinės globos atvejų skaičius bei neženklus paimtų iš šeimų vaikų atvejų padidėjimas (pernai – 135, šiemet – 167).

Šiemet Alytaus apskrityje 19 vaikų buvo globojami laikinai (pernai – 20), o 15 vaikų (pernai – 13) apsigyveno su nuolatiniais globėjais.

„Padidėjęs nuolatinės globos rodiklis atskleidžia visuomenės pasiryžimą padėti į bėdą pakliuvusiems vaikams, imtis juos globoti, suteikti jiems namus, kur saugu, kur jais rūpinamasi. Jaučiu ypatingą pagarbą globėjams bei laikiniesiems globotojams ir dėkoju vaiko teisių gynėjų vardu už pagalbą vaikams“, – kalbėjo R. Kruk.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *