Judėjimo „Už Alytų“ gretos retėja: traukiasi ir patriarchai, ir ištikimiausi ginklanešiai

Iš penkių frakcijos „Už Alytų“ narių Alytaus miesto taryboje beliko trys. Dzūkijosveidas.lt nuotr.

Kai praeitais metais, iškart po rinkimų, su visuomeniniu rinkimų komitetu „Už Alytų“ į Alytaus miesto tarybą patekę Valius Micevičius ir Sigitas Leonavičius pareiškė, jog traukiasi iš komiteto gretų, o ir darbo vienoje frakcijoje su pirmininku Tomu Pačėsu neįsivaizduoja, daug kas spėliojo, ar tik nebus vienas, būdamas įkūrėju, pritrūkęs garbės, o kitas – valdžios?

Tačiau praėjus vos metams po rinkimų ir vėl akibrokštas – balandžio pabaigoje vykusiame tarybos posėdyje besitraukiantis iš frakcijos „Už Alytų“ pareiškė buvęs šio judėjimo kandidatas į Dzūkijos sostinės merus Gediminas Daukšys. Ir vėl viešos spėlionės – per metus už pirmą poziciją sąraše jau atidirbta ar horizonte šviečiasi Seimo rinkimai?

Lyg to būtų maža, kaip perkūnas iš giedro dangaus tą pačią dieną nuskambėjo ir Lauros Radzevičiūtės, nors ir kitos politinės jėgos atstovės, tačiau iki šiol laikytos ištikimiausia T. Pačėso bendrakeleive, pageidavimas trauktis iš frakcijos „Už Alytų“ gretų. Kas tai – netrūko diskusijų ir šį kartą: naujas projektas ar tiesiog gudrus ėjimas?

„Kas vyksta jūsų vadovaujamame judėjime ir tarybos frakcijoje?“, – portalas Dzūkijosveidas.lt pasiteiravo paties T. Pačėso.

„Nieko, viskas gerai. Taip, frakcija sumažėjo, na ir kas? Dar likau aš, Valdemaras Chomičius, Danutė Remeikienė. Kur problema?“, – griežtu tonu trumpai atrėžė judėjimo „Už Alytų“ vedlys. Nedaugžodžiavo jis ir pasiteiravus apie tolimesnius frakcijos taryboje planus, ketinimus ir galimybes su kažkuo jungtis. Esą planų yra, tačiau jie – tik pačios frakcijos reikalas.

Pažadus mėgins įgyvendinti vienas

Buvęs visuomeninio rinkimų komiteto „Už Alytų“ kandidatas į Alytaus miesto merus G. Daukšys sako, jog pagrindinis jo tikslas – per keturis darbo taryboje metus įgyvendinti tai, ką žadėjo savo rinkėjams, o pasitraukimą iš frakcijos vadina „išėjimu iš komforto zonos“.

„Jokių konfliktų nebuvo, su Tomu Pačėsu ir toliau bendraujame. Dirbant frakcijoje nuomonės neretai išsiskiria, sunkiau susitarti, todėl ir noriu pamėginti dirbti atskirai, galbūt taip bus paprasčiau įgyvendinti savo rinkiminę programą. Vieniems kažkas nepavyksta ir jie nuleidžia rankas, o aš iš tų, kurie ieško sprendimų, nepavyko taip, galbūt pavyks kitaip“, – portalui Dzūkijosveidas.lt sakė G. Daukšys.

Tiesa, pasiteiravus apie tolimesnę vietos politiko veiklą taryboje, jis nebuvo toks kategoriškas – jei matys, kad vienam planus įgyvendinti sunkiai pavyksta, gali būti, jog ir vėl jungsis prie frakcijos, tik šįkart jau kitos.

Nori politinės laisvės ir nepriklausomybės

Prieš metus su Lietuvos centro partijos vėliava į Alytaus miesto tarybą patekusi ir iškart su bendrapartiečiu Valdemaru Chomičiumi prie frakcijos „Už Alytų“ prisijungusi L. Radzevičiūtė teigė įsitikinusi, jog politikoje laisvė ir nepriklausomybė neįmanomi, jei priklausai frakcijai ar valdančiai daugumai. Pagrindine savo pasitraukimo iš frakcijos „Už Alytų“ gretų priežastimi ji įvardijo kolegų nenorą dirbti opozicijoje.

„Negalima daugiau nematyti, kaip pelnomasi iš nelaimių, per mokesčių mokėtojų pinigus pučiami gražūs piaro burbulai. Taip, komandos neturiu, bet užtai turiu politinę laisvę ir nepriklausomybę, kas man yra didelė vertybė. Nuo šiol veiksiu pagal savo sąžinę, moralinius principus ir įsitikinimus“, – savo sprendimą komentavo L. Radzevičiūtė.

Bursis į naują judėjimą?

Tarybos narys Sigitas Leonavičius buvusių bendražygių batalijų nekomentuoja, tačiau pripažįsta dar kartą įsitikinęs, jog prieš maždaug metus jo ir kolegos V. Micevičiaus priimtas sprendimas palikti „Už Alytų“ gretas buvęs teisingas, kurį paskatino išsiskyrę požiūriai į politiką su judėjimo pirmininku T. Pačėsu.

„Žinoma, gaila matyti, kaip šiandien byra kažkada kelių entuziastingų bendraminčių įkurtas visuomeninis judėjimas, prieš keletą metų pilnai įsitvirtinęs po Alytaus politine saule, sulaukęs pripažinimo, turėjęs labai gerą vidinę aurą, būrį žmonių su puikiomis idėjomis, kurie norėjo keisti ir puoselėti Alytų, tačiau yra taip, kaip yra, – sakė S. Leonavičius ir užsiminė apie planus dar šiemet įkurti naują judėjimą.

– Judėjimai nereikalingi, jei aplinkui yra stiprios klasikinės partijos. Šiuo metu Alytuje veikiančios politinės partijos neturi stiprių branduolių, todėl kilo mintis kurti judėjimą. Ir jis jau beveik susikūrė – „Drevinuko“ ir „Sakalėlio“ mokyklų situacija subūrė jauną ir aktyvią bendruomenę, kuriai ne tas pats, kas vyksta mūsų mieste“.

Ar planuojamo judėjimo gretose, o gal ir bendroje tarybos frakcijoje su S. Leonavičiumi pamatysime G. Daukšį, kuriuos sieja ne tik bičiulystė, bet ir kartu ruošta rinkiminė programa? S. Leonavičius pasiūlė nespėlioti ir šiek tiek palaukti, tačiau nauja rokiruotė Alytaus miesto taryboje artimiausiu metu esą tikrai bus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *