Alytiškis – geriausiai ekonomiką išmanantis Lietuvos studentas

Profesionalių ekonomistų komisija išrinko vis populiarėjančio Nacionalinio ekonomikos egzamino nugalėtojus. Karantino metu internetu vykusiame egzamine dalyvavo 11 000 žmonių, jį Lietuvos laisvosios rinkos institutas su LRT organizavo jau trečią kartą. Egzamine ypač gausiai dalyvavo ir alytiškiai,

Geriausiai ekonomiką išmanantis studentas – Justas Janonis iš Alytaus, studijuojantis taikomąją matematiką Harvardo universitete JAV. Jam atiteko 500 eurų čekis. Jis nustebino ir tuo, kad 30 ekonominių užduočių išgliaudė ypač greitai.

„Buvo labai smagu spręsti užduotis. Šiek tiek pasitreniravau iš vakaro – išsprendžiau ankstesnių metų užduotis ir pavyko, tad bandysiu ir kitais metais“, – sako JAV studijuojantis alytiškis.

Projekte, kurio tikslas – sudominti žmones ekonomika, dalyvavo 386 Alytaus gyventojai. Iš jų 290 moksleivių, kurių beveik pusė iš Alytaus Putinų gimnazijos.

Organizatoriai sako, kad svarbiausia – susidomėjimas, kuris skatina gilinti žinias. Vidutiniškai  Lietuvos gyventojai teisingai atsakė į šiek tiek daugiau kaip pusę klausimų, nė karto nesuklydo 12 dalyvių.

„Ekonomika mus lydi kiekviename žingsnyje, ją išmanydami priimame geresnius sprendimus. Egzamino rezultatai rodo, kad žmonės gan gerai išmano pagrindinius ekonomikos principus ir dėsnius, pavyzdžiui, žino, kodėl pirmosios braškės būna brangiausios ar kaip keisis rapsų pasiūla pakilus jų kainai. Kiek sunkiau sekasi numatyti ekonominės politikos pasekmes ar atsakyti, kaip skaičiuojamas BVP“, – teigia Lietuvos laisvosios rinkos instituto Švietimo centro vadovė Marija Vyšniauskaitė.

Moksleivių kategorijos nugalėtojas – Šiaulių Didždvario gimnazijos abiturientas Armandas Kondroška. Piliečio kategorijoje šiemet nugalėjo Ričardas Gaurys iš Vilniaus. Europos Komisijos atstovybėje Lietuvoje dirbantis ekonomistas žada laimėtus pinigus paaukoti COVID-19 pasekmių mažinimo paramos fondui.

Nacionalinį ekonomikos egzaminą organizuoja Lietuvos laisvosios rinkos institutas ir LRT. Pagrindinis rėmėjas – Vilniaus prekybos paramos fondas „Dabar“. Klausimus kūrė partneriai: universitetai, Lietuvos bankas, Finansų ministerija, Valstybinė mokesčių inspekcija, švietėjiškos organizacijos ir ekonomikos mokytojai. Projektą globoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Šių ir ankstesnių metų Nacionalinio ekonomikos egzamino užduotis galima spręsti svetainėje www.ekonomikosegzaminas.lt   

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *