Siūlomos atostogos karantino metu ikimokyklinukų pedagogams netinka – ginasi peticija

Asociatyvi nuotr.

Pratęsus karantiną, visus šalies savivaldybių ikimokyklinių įstaigų darbuotojus vieningai reikėtų išleisti apmokamų atostogų – tokią rekomendaciją šią savaitę savivaldybių merams išplatino Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) valdyba.

„Pastaruoju metu dauguma tėvų dirba nuotoliniu būdu ir yra namuose, tad neiškyla problemų dėl vaikų priežiūros. Tikėtina, kad vasaros metu dauguma įstaigų ir įmonių dirbs, todėl tuo metu bus aktualus mažamečių vaikų priežiūros klausimas“, – rašoma savivaldybių vadovams išplatintame dokumente.

Jame dar pridedama, kad dabartinis vaikų ugdymas namuose „nėra pilnavertis ir efektyvus, nes mažamečiai, be tėvų pagalbos negali atlikti užduočių, kurias skiria auklėtojas“.

Tiesa, toks siūlymas nežavi pačių ikimokyklinių įstaigų darbuotojų, kurie nenori vasaros atostogų iškeisti į karantiną namuose. Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos (LŠMPS) atstovų teigimu, toks LSA siūlymas prilygsta psichologiniam spaudimui, neturi teisinės galios, o savivaldybės ir toliau privalo laikytis Vyriausybės nutarimų.

Po diskusijų Ikimokyklinio ugdymo pedagogų darbo grupėje, LŠMPS kreipėsi į Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį su prašymu iki balandžio 25 d. atlikti tėvų apklausą ir išsiaiškinti, kiek iš jų ketina leisti vaikus į savivaldybių ikimokyklinio ugdymo įstaigas birželio–rugpjūčio mėnesiais, t. y. tuo metu, kai didelė dalis darbuotojų planuoja savo atostogas. Esą tik taip pavyks išvengti interpretacijų ir nereikalingos įtampos, susijusios su ikimokyklinio ugdymo įstaigų darbu.

LŠMPS prašo, įvertinus surinktus duomenis, įpareigoti savivaldybių ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovus, suderinus su darbuotojų atstovais, koreguoti darbuotojų kasmetinių atostogų grafikus iki gruodžio 31 d. ir atsižvelgti į darbuotojų turimas nepanaudotas kasmetines atostogas už daugiau nei vienerius darbo metus bei sudaryti sąlygas šiems darbuotojams išnaudoti visas turimas kasmetines atostogas iki liepos 1 d.

Rankų sudėję nesėdi ir patys pedagogai – ikimokyklinio ugdymo mokytojų parengtą peticiją „Ikimokyklinio ugdymo mokytojų diskriminacijai – NE“ per dvi dienas pasirašė daugiau kaip 2,6 tūkst. žmonių.

„Mes prieštaraujame priverstinėms ikimokyklinio ugdymo mokytojų atostogoms karantino laikotarpiu, nes vaikų ugdymo procesas vyksta nuotoliniu būdu, tiek kiek tai įmanoma kokybiškai atlikti, su tėvelių pagalba. Mokytojos kasdien dirba savo darbą ir dar daugiau. Kasdien bendraujama su tėveliais, gaunant atgalinį ryšį nuotraukų, video, bendravimo pagalba.

Kada, pagaliau, ikimokyklinio ugdymo mokytojos Lietuvoje turės pagarbą ir įvertinimą, jei net institucijos nevertina mūsų darbo..? Apie kokias teises galima kalbėti, teisinėje valstybėje, jei ikimokyklinio ugdymo pedagogas nėra laikomas pilnaverčiu darbuotoju..?“, – teigiama peticijoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *