Peticija Alytaus miesto merui ir tarybai: reikalauja pakeisti sprendimą dėl „Drevinuko“ ir „Sakalėlio“

Alytaus miesto merui Nerijui Cesiuliui ir tarybai įteikta peticija dėl Alytaus „Drevinuko“ mokyklos-darželio ir Alytaus „Sakalėlio“ pradinės mokyklos. Joje išdėstyta, kad vasario mėnesio pabaigos tarybos sprendimas dėl Alytaus švietimo tinklo pertvarkos plane numatytų šių minėtų dviejų įstaigų struktūros pertvarkymo bei reorganizacijos prijungiant prie kitos mokyklos pažeidžia teisėtus tėvų, vaikų bei kitų alytiškių interesus bei lūkesčius. Peticijoje pateiktas reikalavimas pakeisti sprendimą dėl „Drevinuko“ ir „Sakalėlio“.

Peticijoje dėstoma, kad sprendimas priimtas neatsižvelgus į abiejų įstaigų bendruomenių, kitų alytiškių ir specialistų pastabas bei siūlymus.

„Sakalėlio“ pradinė mokykla įvardijama kaip vienintelė mieste, įsirengusi saulės elektrinę ant pastato stogo ir yra taupiausia, mažiausiai savivaldybės biudžeto lėšų aplinkos išlaikymui sunaudojanti Alytaus švietimo įstaiga. Pabrėžiamas mokyklos išskirtinumas dėl etnokultūros, tautinių papročių ir amatų puoselėjimo.

„Drevinuko“ mokyklos-darželio išskirtinumas yra tai, kad tai vienintelė mokykla Alytaus mieste, pritaikyta vaikams su judesio ir padėties sutrikimais. Rašoma,  kad joje – puikios ugdymo sąlygos ir aplinka neįgaliesiems. Čia įrengtas liftas, užvažiavimo takelis, kineziterapijos salė, specialiai įrengti sanitariniai mazgai. Šioje švietimo įstaigoje vykdomas įtraukusis ugdymas, specialiųjų poreikių vaikai ugdomi bendrojo ugdymo klasėse ar grupėse. Paminėtos ir įstaigoje organizuojamos neformaliojo švietimo veiklos. Taip pat argumentuojama, kad šios įstaigos patalpos yra užpildytos visu šimtu procentų. „Drevinukas“ yra įvardijamas taip pat kaip taupiausia įstaiga Alytuje, nes jai tenka mažiausiai savivaldybės biudžeto lėšų aplinkos išlaikymui.

„Drevinukas“ ir „Sakalėlis“ yra įvardijamos kaip itin aukštus pasiekimus generuojančios įstaigos ir iš 450 –ties Lietuvoje veikiančių pradinių mokyklų pernai užėmė atitinkamai  aštuntą ir trisdešimt šeštą vietas. Pabrėžiama ir teigiama emocinė, psichologinė bendruomenių atmosfera, vaikų saugumas, šių dviejų įstaigų paklausa.

Tokį miesto valdžios sprendimą dėl šių dviejų švietimo įstaigų peticijos rengėjai vadina sąmoningų jų sužlugdymu dėl esą vienos merdinčios mokyklos išgelbėjimo ir tai sieja su savivaldybės finansiniais sunkumais dėl ugdymo įstaigų išlaikymo.

Peticijos rengėjai teigia nesutinkantys su pertvarkos plane numatytais sprendimais dėl minimų dviejų švietimo įtaigų ir reikalauja atsisakyti šių siekių. Taip pat siūlo artimiausiame tarybos posėdyje pakeisti dar vasarį priimtą sprendimą.

Peticiją rengė vienas iš tėvų bendruomenės aktyvistų Edvardas Bielskis, o ją pasirašė daugiau kaip 2 tūkst. miesto gyventojų.

Sprendimą dėl Alytaus švietimo tinklo pertvarkos plano ir jame išdėstytų veiksmų Alytaus miesto taryba priėmė vasario pabaigoje. „Drevinuką“ pasiūlyta reorganizuoti keičiant mokyklos tipą iš darželio-mokyklos į lopšelį-darželį. Pradinio ugdymo programą perduoti įpareigota Alytaus Vidzgirio progimnazijai, į kurias turės būti perkeltos 1-4 klasės.

„Sakalėlis“ turėtų būti reorganizuojamas, jį prijungiant taip pat prie Alytaus Vidzgirio progimnazijos ir perkeliant mokinius bei mokytojus į jos patalpas.

Tąkart Alytaus švietimo tinklo pertvarka tarybos buvo palaiminta per plauką.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *