„Alytaus piliečiai“: „Sprendžiamos rajono, o ne miesto problemos“

Frakcijos „Alytaus piliečiai“ taryboje nariai. Dzūkijosveidas.lt archyvo nuotr.

„Alytaus piliečių“ frakcija Alytaus miesto savivaldybės taryboje išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad iškraustydamas „Sakalėlio“ ir „Drevinuko“ mokinukus, miestas sprendžia rajono, o ne savo problemas.

„Šiemet susidarė neeilinė situacija – švietimiečių skaičiavimais trūksta 120 vietų Alytaus miesto darželiuose.

Pasirodo, vaikučių iš rajono, kurie rudenį ateitų į Alytaus darželius, yra 160. Tai reiškia, kad Alytaus miesto savivaldybės vaikams vietų netrūksta, o rajono savivaldybės pažadėti 540 eurų už naujai ateinantį darželinuką – bandymas pigiai išspręsti savo (rajono) problemas?

Šiek tiek skaičių: Alytuje veikia 15 darželių ir mokyklų-darželių. Juos lanko apie 2440 vaikučių, iš jų apie 600 iš Alytaus rajono (apie 25 proc.).

Miesto savivaldybės biudžetui darželių ir mokyklų darželių išlaikymas kainuoja apie 4,9 milijono eurų per metus (apie 2000 eurų vienam vaikui). Tokiu būdu rajono savivaldybė sutaupo, o miesto savivaldybė paremia rajono savivaldybę apie 1,2 milijono eurų per metus.

Kol vietų darželiuose yra pakankamai, yra sunku pasiryžti apmokestinti kitos savivaldybės vaikus, nes tuojau kyla triukšmas dėl diskriminacijos. Tačiau šiemet susidarė neeilinė situacija – vietų darželiuose trūksta.

Pagal priėmimo į darželius taisykles „vaikai, kurių tėvai deklaravę gyvenamą vietą kitose savivaldybėse, į Alytaus miesto savivaldybės lopšelius-darželius ar mokyklas-darželius priimami, jei lopšeliuose-darželiuose ar mokyklose-darželiuose yra laisvų vietų“.

Rudenį dalis darželinukų taps mokinukais ir į atsilaisvinusias vietas, kaip jau minėta, pretenduos 160 vaikučių iš rajono. Tačiau vietų visiems neužteks, ką daryti? Juk pirmiausia į laisvas vietas priimami miesto vaikai, ir tik paskui rajono?

Rajono meras pareiškia, kad vaikai neliks be darželių ir eina derėtis su miesto meru. Susitaria dėl 540 eurų per metus mokesčio (prisiminkime, kad savikaina yra 2000 eurų). Miesto meras pažada rasti 160 vietų miesto darželiuose, nes ką tik patvirtinta mokyklų tinklo korekcija.

Kas iš to laimi? Manome, kad be jokios abejonės laimi rajono vaikų tėveliai. Dar laimi rajono politikai – jie ištesėjo pažadą rinkėjams.

O ką laimi miestas? Ogi 86 tūkstančius eurų pajamų ateinančiais mokslo metais, 170 tūkstančių kitais, ir taip kol pasieks 324 tūkstančius eurų per metus. Tačiau skirtumą iki jau minėtų 1,2 milijono eurų (per metus) ir toliau padengs miesto savivaldybė iš savo biudžeto, t. y., iš alytiškių sumokėtų mokesčių. Tiek kainuoja ligoninės korpuso remontas, kuriam dabar imame paskolą.

Išeina, kad iškraustydami „Sakalėlio“ pradinės mokyklos bei mokyklos-darželio „Drevinukas” mokinukus sprendžiame rajono, o ne miesto problemas.

Žinoma, dėl to nekalti ir jokiu būdu negali nukentėti rajone gyvenantys vaikai ar tėvai – tai ne jų, o rajono savivaldybių rūpestis. Tiesiog rajono savivaldybė turi taip pat rūpintis savo gyventojais ir finansuoti mažųjų ugdymą.

Tad idealiu atveju, šią darželių trūkumo problemą galime peradresuoti tiems žmonėms, kurie ją ir privalo spręsti – rajono politikams.

Pavyzdžiui, perduodant mieste esančius ir nenaudojamus pagal paskirtį darželių pastatus, kuriuos rajono savivaldybė galės suremontuoti, prižiūrėti, o juose steigti ir išlaikyti lopšelių bei darželių grupes. Arba išmainant tuos pastatus į rajono savivaldybės mieste turimas patalpas“.

Frakcijos „Alytaus piliečiai“ informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *