Ilgiausias maketas Lietuvoje – jau Druskininkuose

Ilgiausią „Lynų kelio“ keltuvo maketą Lietuvoje kūrė menininkė Airinga Valiulytė. Druskininkų savivaldybės nuotraukos.

Jau nuo šio penktadienio bus galima pasigrožėti ilgiausiu veikiančiu maketu Lietuvoje Druskininkų Eglės sanatorijos gydykloje. Lynų kelio keltuvo maketas – beveik 8 metrų ilgio ir 1,5 pločio – kaunietės menininkės Airingos Valiulytės rankų darbo kūrinys.

Maketo idėją, kaip Lynų kelio populiarinimo priemonę, išvystė ir maketo gamybą finansavo UAB Kautra dukterinė įmonė Kautros keltuvai“, teikianti šias pramogines paslaugas Druskininkų svečiams.

Maketą kūriau atkartojant vienintelę Lietuvoje ekologiškos transporto rūšies priemonę – keltuvą su jį supančia aplinka: miškais, pastatais, infrastruktūra. Visi pastatai ir miesto dalis daryta be brėžinių, iš nuotraukų. Tad reikėjo kruopštumo norint viską tinkamai paruošti, nepamesti mastelio, – pasakojo maketo kūrėja A.Valiulytė iš Idėja Tau kūrybinių dirbtuvių.

Ruošdama maketą kūrėja sunaudojo daugiau nei 2 kilogramus specialios flokavimo žolės, 6 kg lipalo, net 10 kg glaisto ir 22 flakonus montažinių putų, virš 1800 medžių.

Kūrybinis darbas vyko laisvu nuo pagrindinio darbo laiku, man tai yra hobis, tarsi meditacija, nusiraminimas po darbo dienos. Tad visas darbas užtruko 9 mėnesius. Kaip juokauju, maketas beveik kaip vaikas gimė po 9 mėnesių, – juokėsi maketo kūrėja.

Siekėme, kad mūsų kurtas maketas pradžioje būtų eksponuojamas Kaune, vėliau sostinėje, kurios autobusų stotis sulaukia daugybės skirtingų miestų keleivių. Per pusę metų didelė dalis šalies keleivių, keliaujančių autobusais, išnagrinėjo maketą ir taip turėjo progos susipažinti su unikalia pramoga Druskininkuose”, – pasakojo Kautros keltuvųdirektorius Gintautas Pakusas.

G. Pakusas kviečia ne tik detaliai apžiūrėti šį maketą, bet užsukti ir į Druskininkų kalėdinių eglučių parką, kuriame ta pati autorė sukūrė ir žieminę šventinę Kautrosekspoziciją – sumažintą maketo kopiją, besislepiančią dovanų dėžėje po kabančia balta eglute.

Keturių kabinų keltuvas  Lynų kelias darbą pradėjo 2015 metais, jo trasa siekia 1 161 metrą, vienu metu gali kelti 40 keleivių, kurie grožisi pušynais, Nemuno vingiais, miesto panorama beveik 8 minutes.

Druskininkų savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *