Alytaus kultūros centro folkloro ansambliui „Žvangucis“ – penkeri!

Alytaus kultūros centro folkloro ansamblis „Žvangucis“ švenčia 5 metų kūrybinės veiklos sukaktį. ,,Žvangucis“ – folkloro ansamblis, kuriame muzikuoja bei šoka dzūkiškas tradicijas puoselėjantys alytiškiai. Ansamblis įkurtas 2014 metų rudenį tuometiniame Alytaus kultūros ir komunikacijos centre. Nuo pat pirmos dienos folkloro ansambliui vadovauja Giedrius Griškevičius.

„Baigęs Vilniaus kolegijos vadovavimo etnografiniam kolektyvui bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos etnomuzikologijos bakalauro studijas, tikrai nesitikėjau taip greitai laimėti konkursą į etnokultūros specialisto pareigas Alytaus kultūros centre. Noriu pasidžiaugti savo dėstytojais: Zita Kelmickaite, Dalia Urbanavičiene, Loreta Sungailiene, Ryčiu Ambrozevičiumi ir kitais, kurie mokė suprasti kaip reikia šifruoti, susidainuoti, surinkti dainas ekspedicijose. Nuo tada žinojau, kad anksčiau ar vėliau folkloro ansamblis turi būti Alytaus mieste, kuris populiarintų folklorą, dzūkiškas dainas, instrumentinį muzikavimą, šokius, etnokultūrą. Koncertuojame savo krašte ir už Lietuvos ribų, esame dalyvavę Dainų šventėse bei Alytaus miesto dienose. Esu dėkingas miesto savivaldybės kultūros skyriui, Alytaus kultūros centrui ir, žinoma, labiausiai savo ansamblio nariams. Manau, kad savo tikslą pasiekiau, nes šį mėnesį folkloro ansamblis „Žvangucis“ švenčia 5 metų kūrybinės veiklos sukaktį,“ – apie savo kelią į etninės kultūros pasaulį pasakoja Giedrius Griškevičius.

Ansamblį sudaro įvairaus amžiaus alytiškiai, kuriems „Žvangucis“ ne tik meno kolektyvas, bet ir svarbi jų gyvenimo dalis: kartu jie žaidžia žaidimus, švenčia kalendorines šventes, rengia koncertus, vakarones. Yra narių, kurie dalyvauja kolektyvo veikloje kartu su visa šeima: senelių  tradicijas perėmė ir puoselėja ne tik vaikai, bet ir anūkai su proanūkiais. Šiuo metu „Žvangucio“ kolektyve yra 18 narių – nuo anūko iki „dziedulio“, nuo jaunuolio iki senjoro. Ansamblis planuoja dalyvauti kultūros paso programoje bei vis dažniau rengia edukacijas ugdymo įstaigose, kurių metu žiūrovai yra supažindinami su Dzūkijos krašto tradicinėmis veiklomis. Džiugu, kad Alytus – Dzūkijos sostinė – gali pasigirti turinti taip plačiai mūsų krašto tradicijas reprezentuojantį folkloro ansamblį „Žvangucis“. Tikimasi, jog kolektyvas gyvuos ir džiugins unikaliais pasirodymais dar ne vienerius metus.

Lapkričio 24 d. 14 val. Alytaus kultūros centre folkloro ansamblio „Žvangucis“ jubiliejaus koncerte laukiami visi, kurie myli folklorą ir Dzūkijos krašto tradicijas. Į šventinį koncertą atvyksta daugybė kolektyvų iš viso Dzūkijos regiono. Koncerte išgirsite: Alytaus folkloro ansamblį „Daulėlio“, Alytaus jaunimo centro dainų ir šokių ansamblį „Tarškutis“, Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokyklos folkloro ansamblį „Skuja“, Alytaus miesto bendruomenės centro etnografinį ansamblį „Šilagėlės“, liaudiškos muzikos kapelą „Smiltelė“, Marcinkonių etnografinį ansamblį, Varėnos kultūros centro folkloro ansamblį „Žeiria“, Kaišiadorių kultūros centro folkloro ansamblį „Verpeta“.

Švęskime kartu su „Žvanguciu“ ir prisidėkime prie etninės kultūros puoselėjimo.

Alytaus kultūros centro informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *