Turtingiausių šalies politikų sąraše – ir Alytaus miesto tarybos nariai

Vieną dieną tavo šeimos valdoma įmonė kreipiasi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo, o kitą, žiūrėk, tu jau šalies Turtingiausių politikų sąraše. Dažnai politikų pateiktose privalomose turto deklaracijose pateikti skaičiai gerokai prasilenkia su realybe.

Todėl žurnalas „Reitingai“ ir naujienų portalas „DELFI“ atliko tyrimą ir pirmą kartą sudarė 50-ties Turtingiausių politikų sąrašą ne pagal viešas jų turto deklaracijas, tačiau finansų analitikų apskaičiuotą politikams ar jų sutuoktiniams priklausančių įmonių vertę.

Ji paskaičiuota dabartinėmis rinkos sąlygomis pagal 2018 metų finansines ataskaitas, pateiktas Registrų centrui. Tais atvejais, kai įmonė iki liepos 25 dienos dar nebuvo pateikusi ataskaitų Registrų centrui, skaičiavimams naudotos 2017 metų finansinės ataskaitos.

Turtingiausių šalies politikų sąrašas sudarytas vadovaujantis VMI naudojama metodika – įtraukiant privalomą deklaruoti turtą ir pinigines lėšas (nevertinant paskolintų ar pasiskolintų lėšų). Prie finansų analitikų pateiktų įmonių verčių pridėtas ir politikų bei jų sutuoktinių deklaruotas turtas – gyvenamųjų pastatų, žemės sklypų, kelių transporto priemonių vertė ir piniginės lėšos. Tiesa, tais atvejais, kai buvo remiamasi VRK skelbiamomis 2017 metų turto deklaracijomis, sutuoktinių turtas pridėtas nebuvo, nes deklaracijose jis nepateikiamas.

Sąraše pateikiamas bendras politiko šeimos turtas, nes pastebėta atvejų, kai savivaldybės taryboje dirbantis verslininkas deklaruoja, kad įmonių akcijų neturi. Panagrinėjus atidžiau matyti, kad anksčiau valdytas įmonės akcijas yra perėmęs sutuoktinis ar gyvenimo partneris.

Tarp 50-ties turtingiausių šalies politikų atsidūrė ir trys Alytaus miesto tarybos nariai.

34-oje sąrašo vietoje – Sigitas Leonavičius ir jo sutuoktinė Danutė Leonavičienė, kurių turtas sudaro 1,84 mln. eurų. S. Leonavičiui priklauso įmonė „Traidenis“, 2018 metų turto deklaracijoje politikas nurodė, kad turi jos akcijų, vertų 870 tūkst. eurų. Finansų analitikai apskaičiavo panašią įmonės „Traidenis“ vertę.

41-oje vietoje – Tomas Pačėsas su žmona Laima Pačėsiene, turintys turto už 1,59 mln. eurų. T. Pačėso 2018 metų turto deklaracijoje nurodyta, kad politiko turimo turto vertė siekia 948,5 tūkst. eurų, jo žmonos L. Pačėsienės – 637,7 tūkst eurų.

48-ti sąraše – Česlovas Daugėla, valdantis 1,24 mln. vertės turtą. Vyriausios rinkimų komisijos paskelbtoje Č. Daugėlos deklaracijoje nurodyta, kad 2017 metais politikas turto turėjo už 1,2 mln. eurų. Per milijoną eurų sudaro privalomas deklaruoti turtas. Politikui priklauso ir keletas įmonių, tačiau ekspertų nuomone, jų vertė nėra didelė. Jo žmonos Virginijos Daugėlienės deklaracija neskelbiama.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *