Dėl istorinės Alytaus sporto mokyklos likimo – valdžios ir sportininkų derybos

Viešojoje erdvėje paskleistos kalbos, jog Alytaus valdžia ketina parduoti miesto centre, A. Matučio gatvėje, esantį Sporto mokyklos pastatą, sporto bendruomenėje sukėlė nemenką diskusijų audrą. Kalbėta, jog jau aiškus ne tik pastato pirkėjas, tačiau atliktas ir turto vertinimas.

Alytaus sporto mokykla. „Dzūkijos veido“ nuotr.

Trečiadienį surengtas atviras Alytaus miesto Sporto tarybos posėdis, kuriame prie diskusijų stalo sėdo miesto vadovai, savivaldybės tarybos nariai, sporto bendruomenės atstovai. Panašu, jog iš didelio debesies tebūta mažo lietaus.

Susirinkusieji vieningai sutarė – sąlygos jauniesiems sportininkams sename, remonto dešimtmečius neregėjusiame pastate, nėra tinkamos, tačiau dėl to, ką su juo reikėtų daryti, jie pasiskirstė į dvi stovyklas. Vienų siūlymu reikia ieškoti racionalių sprendimų, galbūt verta sportuojančius vaikus iškeldinti kitur, o pastatą atiduoti į privataus asmens rankas, kiti įsitikinę, jog istorinės, dar 1932-aisiais pastatytos, Sporto mokyklos jokiu būdu negalima parduoti, ją būtina renovuoti.

Meras Nerijus Cesiulis pabrėžė, jog konkretūs sprendimai dėl Sporto mokyklos dar nėra priimti. Faktas, kad sąlygos vaikams sportuoti joje nėra tinkamos (seni dušai, tualetai, prastos vėdinimo, šildymo sistemos, nuolat pažeidinėjamos higienos normos), todėl sprendimai netolimoje ateityje bus priimti, pastato pardavimas – tik vienas iš kelių galimų variantų.

Pasak miesto vadovo, pirmiausia būtina atlikti švietimo įstaigų tinklo pertvarką, po kurios paaiškės, kiek laisvų patalpų liks bendrojo lavinimo mokyklose, toliau bus galima galvoti apie Sporto mokyklos likimą – pastato atsisakyti ar jį renovuoti.

„Kaip elgtis – tarsimės su bendruomene, jos balsas mums yra svarbiausias. Tik noriu pažymėti, kad nereikėtų prisirišti prie pastatų, kad ir kokius sentimentus jie keltų, ieškokime ryšio su žmonėmis, šiuo atveju – vaikais. Nenorime nieko sugriauti ar parduoti, siekiame tik pagerinti sąlygas jauniesiems sportininkams“, – posėdyje kalbėjo meras N. Cesiulis.

Dziudo treneris Zenius Vencevičius įsitikinęs, jog vienintelis tinkamas sprendimas šioje situacijoje – pastato renovacija, prie to galėtų prisidėti ir dziudo federacija, mat bendrojo lavinimo mokyklų salėse nėra tinkamų sąlygų nei treniruotėms, nei varžyboms – jų išmatavimai per maži, sudėtinga būtų derinti ir treniruočių tvarkaraščius.

Maždaug valandą trukusios diskusijos metu buvo nutarta palaukti Alytaus miesto švietimo įstaigų tinklo pertvarkos, tuomet atlikti tikslius skaičiavimus, kokie sprendimai ir kiek galėtų duoti naudos, ir nuspręsti tolimesnius veiksmus.

Susitikimo metu įvardinta ir dar viena problema – Alytaus miesto valdžiai, sportininkams bei įvairių sporto šakų federacijoms jau daug metų niekaip nepavyksta rasti bendros kalbos, esą dėl to nuolat kyla daugybė klausimų ir įtampų. „Sporto bendruomenė yra nušalinta nuo sprendimų priėmimo“, – įsitikinęs ilgametis futbolo treneris Antanas Makštutis.

Anot jo, būtent dėl to šiandien Alytus neturi tarptautinių reikalavimų atitinkančio stadiono, kuriame galėtų vykti aukščiausio lygio futbolo varžybos, šalia dabartinio įrengti teniso kortai, kurių visiškai nereikia, tenka išlaikyti pustuštę sporto salę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *