Antikorupcijos komisija ėmėsi galimai neskaidrių konkursų į savivaldybės įstaigas

Vos prieš kelias savaites suformuota ir patvirtinta Alytaus miesto savivaldybės antikorupcijos komisija ėmėsi pirmųjų darbų ir jų sąrašo viršuje – įvykę vadovų konkursai į savivaldybei priklausančias įstaigas. Šių klausimų svarstymo imtasi jau antrajame komisijos posėdyje, įvykusiame trečiadienį.

Po padidinamuoju stiklu atsidūrė du paskutinieji įvykę konkursai – bendrovės „Alytaus butų ūkis“ bei Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centro direktorių pareigoms užimti. Imtis jų Antikorupcijos komisiją paskatino Specialiųjų tyrimų tarnybos atsiųsti raštai dėl galimo neskaidraus jų organizavimo bei siūlymo įvertinti situaciją.

Užkliuvo partiniai ryšiai

Birželio 6 dieną įvykęs konkursas bendrovės „Alytaus butų ūkis“ direktoriaus pareigoms užimti komisijai užkliuvo dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, jos pirmininkės Lauros Radzevičiūtės teigimu, organizuotas gana skubotai, antra, abejonių sukėlė partiniai ryšiai tarp laimėtojo ir konkurso komisijos narių bei vieno jų teistumas.

Pasiaiškinti komisijos pakviesto, konkurso komisiją sudariusio laikinai savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas ėjusio Teisės skyriaus vedėjo pavaduotojo Giedriaus Šimo teigimu, Turto valdymo ir verslo skyriaus vedėja Auksė Juonienė konkurso komisijos pirmininke buvo paskirta, nes jos vadovaujamas skyrius kuruoja bendrovės „Alytaus butų ūkis“ veiklą, o Statybos skyriaus vedėjo pavaduotojas Sigitas Stumbras esą puikiai išmano statybų sritį, kuri yra viena iš šios bendrovės vykdymų veiklų. Pats save į komisijos sudėtį G. Šimas nusprendė įtraukti, nes esą dirba su personalu.

Antikorupcijos komisijos nariai sutiko, jog esminių pažeidimų organizuojant konkursą nebuvo, tačiau jų nuomonės išsiskyrė diskutuojant, ar priklausymas politinei partijai gali sukelti interesų konfliktą, ar tai gali būti lemiama aplinkybė priimant sprendimą dėl konkurso komisijos sudėties.

Ir nors konkursas „Alytaus butų ūkio“ direktoriaus pareigoms užimti jau įvyko, su laimėtoju Egidijumi Mensevičiumi pasirašyta penkerių metų darbo sutartis, tačiau komisija nusprendė atlikti išsamų tyrimą, susipažinti su konkurso medžiaga ir pateikti savo rekomendacijas ateityje sudarantiems tokių konkursų komisijas.

Įtarimai klastojant dokumentus

Birželio 25-ąją įvykusio konkurso į Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centro direktoriaus vietą situacija rimtesnė – jis atsidūrė ne tik ant Antikorupcijos komisijos narių, bet ir teisėjų stalo. Alytaus apylinkės teismą pasiekusiame skunde teigiama, jog konkurso laimėtoja Irma Maskeliūnienė, remiantis įstatymais, vadovauti Medicininės reabilitacijos ir sporto centrui negali, prašoma įpareigoti savivaldybė panaikinti konkurso rezultatus.

Esą 2018 m. gruodžio 20 d. Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus patvirtintame vyriausiojo specialisto (savivaldybės gydytojo) pareigybės aprašyme aiškiai įvardinta, jog šis centras – viena tų sveikatos priežiūros įstaigų, kurios veiklą kuruoja savivaldybės gydytojas. Šį dokumentą savivaldybės interneto svetainėje buvo galima rasti dar konkurso dieną, birželio 25-ąją.

Tačiau jau netrukus jis buvo pakeistas į 2019 m birželio 14 d. Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu patvirtintą pareigybės aprašymą su pataisymais – naujame aprašyme nėra nurodomos savivaldybės gydytojo kuruojamos sritys.

Tuo tarpu Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas numato, kad „asmuo, nustojęs eiti pareigas valstybinėje tarnyboje, vienerius metus neturi teisės dirbti įmonės ar jos kontroliuojamos įmonės vadovu <…> jeigu per paskutinius darbo metus jo tarnyba buvo tiesiogiai susijusi su įmonės ar jos kontroliuojamos įmonės veiklos priežiūra ar kontrole“.

Antikorupcijos komisijos posėdyje trečiadienį dalyvavęs savivaldybės administracijos direktorius Rolandas Juonys patvirtino, jog savivaldybės gydytojo pareigybės aprašymas birželio 14 d. buvo pakeistas, tačiau, kodėl tai buvo padaryta, paaiškinti negalėjo. „Nežinau, personalas tai darė“, – tikino administracijos direktorius.

Komisijos nario Andriaus Jučo siūlymu, bus kreipiamasi į savivaldybės administraciją, kad ši pateiktų I. Maskeliūnienės pasirašytus dokumentus dėl pareigybės, galimus įsakymus dėl jos, kaip savivaldybės gydytojos, kuruojamų sričių tam tikru laikotarpiu.

„Teismai ne tik užtrunka, bet ir kainuoja. Jeigu matome, jog yra grėsmės pažeidimams, tai reikia priimti sprendimą čia ir dabar, galbūt tai padės išvengti ginčių teismuose“, – po posėdžio kalbėjo Antikorupcijos komisijos pirmininkė L. Radzevičiūtė.

Viršelis – „Dzūkijosveidas.lt“ fotomontažas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *