Nesutarimai judėjimo „Už Alytų“ viduje: maištas ar revoliucija?

Pasitvirtino pastaruoju metu Alytaus miesto politiniuose užkulisiuose sklandžiusios kalbos, jog visuomeninio judėjimo „Už Alytų“ viduje nesutarimų yra ir apsčiai. Portalas „Dzūkijos veidas“ apie tai rašė dar kovo viduryje, publikacijoje „Ar skiriasi „Už Alytų“ bendražygių keliai?“.

Nors tąkart portalo kalbinti „Už Alytų“ nariai Sigitas Leonavičius bei Valius Micevičius tikino, kad problemų tarp jų ir judėjimo pirmininko Tomo Pačėso nėra, tačiau dabar paaiškėjo, kad nesutarimai judėjimo viduje prasidėjo jau prieš gerą pusmetį.

Pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje visuomeninio judėjimo „Už Alytų“ tarybos nariai prisipažino ne tik tai, bet ir paskelbė pareiškimą, kuriuo išreiškė nepasitikėjimą pirmininku Tomu Pačėsu. Po pareiškimu pasirašė 12 iš 18 judėjimo tarybos narių.

Pareiškime teigiama, kad „Už Alytų“ judėjimo ideologija buvo paminta rinkiminiu laikotarpiu, kai jo pirmininkas T. Pačėsas „organizavo neetišką politinę viešinimo kampaniją ne tik kitų politinių oponentų, bet ir savų asociacijos narių atžvilgiu, o taip pat neužtikrinto tinkamo asociacijos valdymo, sudarydamas galimybę asociacijos nariams kandidatuoti kitų partijų sąrašuose“.

Dėl šių priežasčių didžioji dauguma tarybos narių nusprendė atsiriboti nuo neetiškos politinės retorikos, nukreiptos prieš kitas politines partijas ir rinkimų komitetus rinkiminiu laikotarpiu, nes tai, esą, buvo daroma be jų pritarimo.

Jie taip pat išreiškė nepasitikėjimą T. Pačėsu dėl jo „autoritarinio, demokratiškumo bei teisėtumo principus paminančio judėjimo valdymo“ ir siūlo atsistatydinti iš pirmininko pareigų. „Rekomenduojame T. Pačėsui steigti savo judėjimą negriaunant „Už Alytų“ ideologijos“, – po pareiškimu pasirašiusiųjų vardu spaudos konferencijoje kalbėjo S. Leonavičius.

Pasak jo, pirmininkui T. Pačėsui kritika buvo išsakyta dar rinkimų pradžioje, tačiau jis ją ignoravo. „Tarybos nariai susitarė pasistengti, kad egzistuojančios problemos neiškiltų į viešumą, juolab rinkiminiu laikotarpiu, nes judėjimas turėjo savo kandidatą į merus. Aš manau, kad mes išlaikėme tą egzaminą, neįsivėlėme į intrigas, nors šiandien dėl to egzistuoja šiokia tokia vidinė graužatis“, – kalbėjo S. Leonavičius.

Kaip situacija klostysis toliau – paaiškės netrukus, mat jau šį ketvirtadienį prisieks penki naujai į Alytaus miesto savivaldybės tarybą išrinkti „Už Alytų“ atstovai – tiek po pareiškimu parašus padėję S. Leonavičius ir V. Micevičius, tiek iš pirmininko pareigų trauktis raginamas T. Pačėsas bei Danutė Remeikienė ir Gediminas Daukšys, kurių parašų dokumente nėra.

S. Leonavičius ir V. Micevičius tikina „Už Alytų“ gretų palikti neketinantys.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *