Varėnoje rankinio veteranai varžėsi dėl Ukrainos ambasadoriaus taurės

Varėnoje įvyko žiūrovų susidomėjimo ir teigiamų atgarsių sulaukęs tarptautinis veteranų rankinio turnyras „Ukrainos ambasadoriaus taurė 2018“. Jis į rankinio aikštelę įnirtingoms sportinėms kovoms sukvietė Ukrainos, Lietuvos rinktinės ir Varėnos veteranų bei Lietuvos žurnalistų komandas, kurios varžėsi dėl svarbiausio apdovanojimo – Ukrainos ambasadoriaus Lietuvoje J.E. Volodymyr Yatsenkivskyi įsteigtos taurės. Simboliška, kad ją pelnytai iškovojo ukrainiečiai.

Viso turnyro metu Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos sporto salėje sklandžiusi draugiška žaidėjų ir sirgalių nuotaika paliudijo, jog šis rankinio turnyras – ne vien rungtynės, bet ir Lietuvos bei Ukrainos draugiško bendradarbiavimo bei Ukrainos palaikymo jos kovoje už šalies teritorijos vientisumą pavyzdys.

Turnyras Ukrainos ambasadoriaus taurei laimėti prasidėjo prasminga gaida – Ukrainos ir Lietuvos himnais bei šventiniu komandų įžygiavimu į sporto salę. Jo dalyviams sėkmingo žaidimo ir gerų įspūdžių linkėjo Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta ir turnyro globėjas – Ukrainos ambasadorius J.E. Volodymyr Yatsenkivskyi.

Rankinio aikštelėje varžėsi Europos taurės, įvairių čempionatų ir spartakiadų laimėtojai, Lietuvos, Ukrainos ir kitų šalių čempionai, tad aikštelėje tikrai netrūko nei įdomaus veiksmo, nei sportinių aistrų. Renginį vedė ir pats žaidė buvęs rankininkas, žurnalistas ir keliautojas Vytaras Radzevičius.

Po įnirtingų kovų rankinio aikštelėje pirmąją vietą ir pagrindinį turnyro prizą – Ukrainos ambasadoriaus taurę – iškovojo Ukrainos veteranų komanda, nelengvoje kovoje nugalėjusi Varėnos veteranų komandą. Varėniškiams atiteko antroji vieta. Lietuvos veteranų rinktinė laimėjo trečiąją vietą, o Lietuvos žurnalistų komanda liko ketvirta.

Geriausiais žaidėjais pripažinti Aleksandr Boliučenko (Ukrainos veteranų komanda), Irmantas Markiavičius (Varėnos veteranų komanda), Jonas Mackevičius (Lietuvos veteranų rinktinė) ir Raimundas Celencevičius (Lietuvos žurnalistų komanda). Prizininkams buvo įteiktos taurės, o visiems žaidėjams užkabinti turnyro medaliai.

Šventinis turnyro akcentas – konkursas Ukrainos ambasadoriaus įsteigtiems prizams laimėti. Jis buvo paskelbtas rankinio klubo „ŪLA“ FB paskyroje, o dalyviai turėjo spėti, kuri komanda iškovos Ukrainos ambasadoriaus taurę. Trims teisingai atspėjusiems burtų kelių buvo įteikti puikūs Ukrainos ambasadoriaus įsteigti prizai – ukrainietiškais motyvais papuoštos keramikos lėkštės.

Tądien Varėnos „Ąžuolo“  gimnazijos sporto salės, kur ir vyko turnyras, foje buvo atidaryta paroda, skirta Ukrainai. Paroda – iliustruotas pasakojimas apie Ukrainos istoriją, žymius ukrainiečius, kuriuos Ukrainos žemė padovanojo pasauliui. Taip pat apie dabartinę Ukrainą ir be abejo, tą kovą, kuri Ukrainoje vyksta.

Turnyrą globojantis Nepaprastasis ir įgaliotasis Ukrainos ambasadorius Lietuvoje J.E. Volodymyr Yatsenkivskyi pažymėjo, jog buvo puiki šventė visiems, kas joje dalyvavo. „Labai džiaugiuosi šiuo turnyru. Kaip niekad, tai buvo ne tik sporto šventė, kurioje stebėjome aukšto lygio rungtynes. Tai buvo tikrai ypatinga šventė, kurioje jautėme draugišką, geranorišką aurą. Man, kaip turnyro iniciatoriui, labai norėjosi, kad taip ir būtų.

Sutarėme, kad kitąmet Varėnoje vyks ketvirtasis turnyras. Neslėpsiu, labai džiaugiuosi, kad šiemet pagrindinį apdovanojimą iškovojo komanda iš Ukrainos. Finale stebėjome dviejų stiprių komandų varžybas, jų žaidimas buvo kardinaliai aukštas, ir tai labai svarbu. Taip pat labai svarbu, kad į turnyrą atėjo nemažai žiūrovų, ypatingai džiugu, kad buvo daug jaunimo, daug tėvelių su vaikais. Jie pamatė mūsų parodą, skirtą Ukrainos istorijai ir dabarčiai bei žymiems žmonėms.

Nuoširdžiai dėkoju visiems, kurie prisidėjo prie šio turnyro. Ypatingai dėkoju profesionaliai turnyrą suorganizavusiam Varėnos vyrų rankinio „Ūla“ komandos vadovui Rolandui Markinui. Taip pat Varėnos rajono savivaldybės merui Algiui Kašėtai, su kuriuo kartu draugiškai stebėjome komandų rungtynes. Ukrainos žaidėjų įspūdžiai taip pat labai puikūs. Labai svarbu, po turnyro draugiškame susitikime visi drauge dainavome lietuviškas ir ukrainietiškas dainas. Gerų emocijų šiame puikiame renginyje patyrė ir mūsų kariai, kurie šiuo metu mokosi Lietuvoje. Dabar su nekantrumu laukiame kitų susitikimų“, – kalbėjo ambasadorius.

„Turnyras tikrai buvo įdomus ir žiūrovams, ir man asmeniškai, nes komandos pademonstravo aukštą meistriškumąׅ. Akivaizdu, kad šis renginys praturtino Varėnos sportinį gyvenimą. Mes esame suinteresuoti, kad jis Varėnoje vyktų ir toliau. Tai drauge ir puiki galimybė per sportą bendradarbiauti su Ukraina“, – pažymėjo Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta.

Šį veteranų rankinio turnyrą Varėnoje organizavęs Varėnos vyrų rankinio komandos „Ūla“ vadovas Rolandas Markinas džiaugiasi, kad turnyras pavyko: „Labai džiugu, kad turnyras į Varėną sukvietė nusipelniusius rankininkus, ypatingai džiugu, kad jame dalyvavo šešiolika žaidėjų iš Ukrainos. Šis turnyras tikrai sulaukė susidomėjimo. Varėniškiai ir miesto svečiai buvo aktyvūs žiūrovai, kurie sirgo už savo favoritus.

Noriu, kad rankinis dar labiau populiarėtų ir jungtų bei vienytų visus jo mylėtojus nepriklausomai nuo to, kokioje šalyje gyvename. Tikiuosi, kad šis turnyras Varėnoje įvyks ir kitąmet, o jame dalyvaus rankinio veteranų komandos ir iš kitų šalių. Dėkojame visiems rėmėjams, kurių dėka galėjome užtikrinti, kad turnyras vyktų aukščiausiu lygiu“.

Varėnoje vykusiu veteranų rankinio turnyru džiaugiasi ir jį vedęs bei Lietuvos žurnalistų komandos sudėtyje žaidęs Vytaras Radzevičius. „Įspūdžiai po turnyro tik geriausi, jis buvo puikus. Pabendravom, azartiškai pasivaržėm, traumų niekas nepatyrė – gerai praleidome laiką. O ir Varėna priėmė labai svetingai bei vaišingai.

Pats dalyvauju įvairiuose senjorų turnyruose ir galiu pasakyti, kad šis niekuo nenusileidžia kitiems. Salė ir organizacija puiki, rungtynės vyko sklandžiai, netrūko įtemptų kovų. Juolab, kad šis turnyras turi ir platesnį, tarptautinį kontekstą. Net ir per tokius renginius, kai ukrainiečiai jaučia palaikymą ir paramą iš lietuvių – jiems tai yra labai svarbu“, – sakė V. Radzevičius.

Varėnoje vykęs veteranų rankinio turnyras buvo puikiausias pavyzdys, kad bendri pomėgiai ir tikslai vienija įvairaus amžiaus žmones bei tiesia bendradarbiavimo ir draugystės tiltus tarp tautų.

Vido Palevičiaus nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *