Alytuje atsiras užsienyje gyvenančių alytiškių dovanotų medelių alėja

Alytus turės „Alytiškių alėją“, kuri šį šeštadienį 12 valandą bus sodinama Sveikatos take, šalia Gardino gatvės.

Iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Airijos, Ukrainos, Norvegijos ir Moldovos atvežtus ir šiose šalyse gyvenančių alytiškių padovanotus ąžuoliukus, putinus, lazdynus ir dervamedžius, rožes ir viržius šioje teritorijoje sodins minėtose užsienio šalyse gyvenančių alytiškių artimieji ar į gimtąjį miestą parvykstantys alytiškiai.

Iš viso šį savaitgalį planuojama pasodinti 29 medžius, o alėją padekoruoti viržiais ir rožių sodinukais. Lapkričio mėnesį Alytiškių alėja pasipildys naujais medeliais – iš Krasnojarsko į Alytų turėtų būti atvežti  ir pasodinti Rusijoje gyvenančių alytiškių dovanoti kedrai, o pavasarį – rožės ir šermukšniai.

Mintis Alytuje pasodinti „Alytiškių alėją“ kilo šiemet Dzūkijos sostinėje vykusio Pasaulio alytiškių sambūrio metu, kuomet tiesioginio teletilto su Londono lietuviai metu šiame Didžiosios Britanijos mieste gyvenantys alytiškiai pasiūlė Alytuje įkurti išskirtinį Pasaulio alytiškių skverą, kuriame augtų iš įvairių šalių atvežti augalai.

„Alytus yra žalias miestas, kuriame telpa visas pasaulis. Labai džiaugiuosi, kad sambūrio metu pristatyta  iniciatyva buvo palydėta pritarimo ovacijomis. Teko sutikti  daug pasaulio alytiškių, kurie kalbėdavo apie  paliktą dalelę savęs savo gimtajame ar senelių mieste. Visi žavėjosi žaliuoji Alytumi. Gimė mintis į žaliąjį miestą sutalpinti visą pasaulį, kuriuo galės žavėtis sugrįžę namo ar aplankyti miesto atvykę pasaulio alytiškiai“, – teigia Alytiškių alėjos idėjos autorė, Alytaus ambasadorė Jungtinėje Karalystėje, Londono lietuviškos mokyklos-darželio „Obelėlė“ įkūrėja ir vadovė Alvija Černiauskaitė.

Įkurti Alytiškių alėją ties Gardino gatve esančioje Sveikatos tako atkarpoje nuspręsta neatsitiktinai. Šią vasarą šioje vietoje buvo pasodinta 10 liepaičių, jas Alytui dovanojo šiuo metu Švedijoje gyvenanti alytiškė Greta Bernatavičiūtė. Tad pasodinus pirmuosius šios alytiškės dovanotus medžius Alytiškių alėją buvo nuspręsta kurti būtent šioje vietoje.

Tikimasi, kad bėgant metams Alytiškių alėja pasipildys vis naujais užsienyje gyvenančių alytiškių dovanotais medeliais ir dekoratyviais augalais, kurie  pagyvins ir papuoš Sveikatos tako teritoriją.

Viešųjų ir užsienio ryšių skyriaus informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *