Alytaus lėlių teatras„Aitvaras“ pradeda 22-ąjį sezoną

Su pirmuoju lėlių teatro spektaklio pastatymo 30-mečiu, trijų spektaklių premjeromis ir sugrįžusiu lėlių teatrų festivaliu Alytaus lėlių teatras„Aitvaras“ pradeda 22-ąjį sezoną.

Jau rugsėjo 22 dieną mažieji žiūrovai išvys interaktyvų edukacinį spektaklį „Kontis ir Tvarkius“ pagal Aldonos Zinkevičiūtės-Jankauskienės to paties pavadinimo knygą.

„Kontis ir Tvarkius“ – tai pasakos apie didžiulį norą būti reikalingu. Tokį norą turi ne tik žmonės, bet ir daiktai. Jie, kaip ir žmonės, nori būti laimingi, mylimi, reikalingi. Bet žmonės dažnai savo daiktais atsikrato. Kontis ir Tvarkius – du draugai, kurie padeda išmestiems žmonių daiktams gyventi toliau ir vėl jaustis laimingais. Kontis daiktus pažįsta geriau nei žmones ir jis labai nori, kad žmonės nepirktų tiek daug daiktų ir jų neskriaustų. Kontis turi ir daugiau norų, nes norų turėti yra gerai.

Dar viena laukianti premjera – interaktyvus edukacinis spektaklis „Lėlių kambario istorija“, kurio pjesės autorė yra Loreta Skruibienė.

Šiame edukaciniame spektaklyje vaikai supažindinami su teatrininių lėlių rūšimis (pirštininėmis, marionetėmis, gabitinėmis ir kitomis) ir veikiant kartu su tradicinėmis lėlių teatro priemonėmis kuriami  teatriniai etiudai, improvizuotas siužetas.

Tokiomis priemonėmis lavinamas vaikų kūrybiškumas, vaizduotė, intelektinė bei moralinė raidos. Pasakos kūrime naudojama autorinė improvizuota pasaka apie mažą mergaitę pasiklydusią lėlių karalystėje. Įdomu tai, kad patys vaikai dalyvauja spektaklio kūrime (vaidina).

Trečioji premjera – Lietuvos valstybės šimtmečio tematikai skirtas lėlių spektaklis „Kaulo Bobos apžavai“ pagal dzūkijos poeto Martyno Vainilaičio eiliuotas pasakas.

Tai pasakojimas apie paslaptingų mitinių būtybių: velnių, laumių, raganos, kalvio, gražuolių karalaičių ir karaliūnų, pamotės, podukros, trijų brolių kur trečias Jonas ir pritingi, bei įvairiausių kitų stebuklinių pasakų veikėjai. Jų paveikslai gana ryškūs ir atsiskleidžia iš įvairiausių detalių, aprašymų, netikėtų siužeto posūkių apgyvendintą pasaulį, ryškius kuriamų personažų charakterius, jų tarpusavio santykius. Šis pasaulis kuriamas pasitelkus pojūčius, šviesas, šešėlius, animaciją, lėles, atspindžius, muziką.

Kokią vietą vaiko gyvenime užima Lietuviška mitologija? Kokia ji? Tai ir bandys analizuoti spektaklio kūrėjai.

Alytaus lėlių teatro „Aitvaras“ istorija prasidėjo 1986 metais, kuomet Alytuje, tuometinio vaikų klubo „Draugystė“ patalpose, įsikūrė lėlių teatro studija. Jai vadovavo Loreta Stirbytė-Skruibienė (dabar Alytaus lėlių teatro „Aitvaras“ direktorė ir meno vadovė). Studojoje buvo kuriamos lėlės ir 1988-aisiais pasaulį išvydo pirmasis lėlių teatro studijos marionečių spektaklis „Piemenėlė ir kaminkrėtys“ pagal Hanso Christiano Anderseno pasaką.

Alytaus lėlių teatro „Aitvaras“ informacija

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *