Gyvenime ramybės pasigedusi alytiškė atrado kalanetiką

Kalanetika – plastinės gimnastikos rūšis, turinti baleto ir jogos elementų. Alytuje jos treniruotes veda trenerė Toma Peštenė, studijos „Laikas SAU – mankšta su Toma“ įkūrėja.

Pasak jos, studijos klientės įvairaus amžiaus moterys, siekiančios ne tik padailinti kūno linijas ar palaikyti fizinę formą, bet ir išspręsti tam tikras sveikatos problemas.

Kalanetika ypač tinka besiskundžiančioms nuovargiu, nugaros ir kaklo srities skausmais, padeda sustiprinti raumenis, pagerinti bendrą savijautą ir laikyseną.

Šokio žingsneliu kalanetikos link 

T. Peštenė pasakoja, kad kalanetika, kaip ir daugelis dalykų jos gyvenime, atsirado tarsi savaime. „Vaikystėje svajojau apie šokėjos karjerą, šokdama uždirbau ir savo pirmąjį atlyginimą. Iš pradžių lankiau pramoginius šokius, vėliau prisijungiau prie krepšinio šokėjų“,– prisimena moteris.

Vis dėlto, paklausiusi mamos, jog iš šokių ateityje bus sudėtinga pragyventi, Toma pasirinko teisės studijas. Besimokydama Vilniuje ji vis nepraleisdavo progos apsilankyti sporto klube, čia susižavėjo „Step“ aerobika. Netrukus baigė atitinkamus mokslus, gavo leidimą vesti „Step“ treniruotes ir pradėjo dirbti. „Patiko šokti, bet jaučiau, kad man trūksta ramybės ir taip skubančiame pasaulyje“, – atskleidžia Toma.

Tuo pačiu metu ji dirbo televizijoje ir kartą jos dėmesį patraukė ruošiamas reportažas apie pirmąją kalanetikos mokytoją Lietuvoje – Aistę Gustę-Jančiukienę. Netrukus Toma jau lankė jos treniruotes ir kuo toliau, tuo labiau žavėjosi kalanetika. Po studijų sostinėje ji sugrįžo į gimtąjį Alytų, tapo kalanetikos trenere ir pati ėmėsi vesti mankštas.

Šalia kalanetikos ir psichologija

Ne mažiau svarbesnę vietą nei kalanetika, T. Peštenės gyvenime užima ir psichologija. Moteris visada domėjosi šia sritimi, Mykolo Romerio universitete baigė psichologijos studijas. Sukauptos žinios labai padeda vedant kalanetikos mankštas. „Kiekvieną dieną analizuoju savo klientes, bandau tyliai išgirsti, ko joms reikia įžengus į salę – jaučiasi pavargę ir nori ramiai pasimankštinti ar už lango šildanti saulė jas nuteikė intensyvesnei treniruotei“, – pasakoja Toma.

Ji prisipažįsta, kad pastaruoju metu vis dažniau pagalvojanti apie aktyvesnį domėjimąsi joga, juolab, kad ši senovės Indijos dvasinės disciplinos dalis tokia artima jos mylimai kalanetikai, yra puikus būdas pasiekti pusiausvyrą tarp kūno, proto ir dvasios.

„Esu dalyvavusi krištolo garsų meditacijoje, kuri paliko labai gerą įspūdį. Joga – visų mankštų pradžių pradžia, bet, kaip ir viskam mano gyvenime, tam turi ateiti tinkamas laikas. Viskas natūraliai „išplauks“. Mūsų šeima gyvena kaime, todėl daug laiko praleidžiu gamtoje ir kol kas man tai yra geriausia meditacija“, – šypsosi T. Peštenė.

Neringa Andriuškevičiūtė

T. Peštenės asmeninio archyvo nuotraukos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *