Šiukšlės – ne jūsų? Įrodykite tai!

Jei jums priklausančioje žemėje kažkas išvertė krūvą šiukšlių, žinokite – tai jau jūsų problema. Jei naktį miegojote, kaimynai nespėjo užsirašyti niekdario automobilio numerių, išverstos šiukšlės – ne kokie dokumentai su pavardėmis ir adresais, o seni baldai arba statybinės atliekos, teks jas tvarkyti patiems. Juk tikriausiai nepavyks įrodyti aplinkosaugininkams, kad šiukšles išpylėte ne jūs.

Būtent tokioje situacijoje atsidūrė portalo dzukijosveidas.lt skaitytojas, vieną dieną sulaukęs Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento (ARAAD) specialistų raginimo susitvarkyti statybines šiukšles šalia servitutinio kelio, einančio per jo sklypą.

„Visiškas absurdas. Įrodyti, kad tai padariau ne aš – neįmanoma, bet to iš manęs reikalaujama. Dėl kažkieno išverstų šiukšlių esi priverstas varstyti aplinkosaugininkų kabinetų duris, aiškintis, gaišti laiką, o galiausiai vis tiek tave įpareigoja viską sutvarkyti“, – piktinasi vyras.

Šioje istorijoje jo minima ARAAD Mokesčių ir atliekų kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Kričenienė ir portalui dzukijosveidas.lt nenorėjo paaiškinti, kaip turėtų elgtis privačių sklypų savininkai, iš piktavalių sulaukę tokių „dovanų“. „Nesu įsigilinusi į situaciją, nesuprantu apie ką kalbate, skambinkite į Kontrolės organizavimo skyrių arba Aplinkos ministerijos spaudos atstovams“, – vos išgirdusi klausimą telefono ragelį metė A. Kričenienė.

Tik tai nesužavėjo jos vadovo – ARAAD direktoriaus Stasio Vanago, su kuriuo galiausiai susiekėme po ilgų siuntinėjimų ir klajonių telefono linijomis departamento skyriuose. Jis nustebo pavaldinės atsakymu ir siūlymu kreiptis į Aplinkos ministeriją, kadangi tokie klausimai – jos sritis ir ji ją išmananti.

S. Vanagui nei klausimas, nei situacija nepasirodė nesuprantami, kaip tik labai aktualūs ir dažnai pasitaikantys. „Taip, jeigu savininkui nepavyksta įrodyti, kas išpylė šiukšles jam priklausančioje žemėje, tai jis pats turi jas sutvarkyti. Tai gana dažnai pasitaikanti problema.

Ištikrųjų išsiaiškinti, kas prišiukšlino – nėra lengva, bet kartais pavyksta: galbūt kažkas matė, o gal tarp šiukšlių yra kokių dokumentų, kurie leistų tai sužinoti ir panašiai. Suprantu, kad tai piktina žemės savininkus, bet tokie įstatymai, nieko nepadarysi“, – aiškino ARAAD vadovas.

Nesugaunami dažniausiai būna ir tie, kurie krūvas šiukšlių palieka valstybinėje žemėje, pavyzdžiui, pamiškėse ar prie vandens telkinių – jų sutvarkymas tampa vietos savivaldybės reikalu. Kasmet tokiems „niekieno“ sąvartynams sutvarkyti savivaldybės išleidžia šimtus tūkstančių eurų iš biudžeto, kas reiškia – iš mokesčių mokėtojų kišenės.

Ir jeigu kokio atsitiktinumo dėka pavyksta kaltininką nustatyti, argumentuotai įrodyti jo kaltę, tuomet jis privalo atlyginti visas atliekų šalinimo išlaidas. Dar teršėjas yra baudžiamas ir pagal LR administracinių teisės pažeidimų kodeksą – jam skiriama bauda, priklausanti nuo atliekų kiekio ir pavojingumo, ji gali siekti nuo kelių dešimčių iki kelių tūkstančių eurų.

2 komentarai apie “Šiukšlės – ne jūsų? Įrodykite tai!

  1. Tai negi vazines kas dabar ir ieskos kas ten galejo prisukslinti, tavo zeme tu ir kaltas… O aplinkosaigoninkai gi uzsieme dideleusias savo darbajs ir jiem lengiviau savininkui parasyt laiska, kad tvarkytusi, negu ieskot ir gaudyt kazkokius siukslintojus… cia Lietuva, cia letus lija 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *