Itališki desertai: ko verta paragauti keliaujant po Italiją?

Italija ir gastronomija – tai tandemas, be kurio sunku įsivaizduoti šią šalį. Nuo kvapnios minestronės sriubos iki šviežios pastos ar ką tik iš krosnies ištrauktos picos – itališka virtuvė, be jokių abejonių, yra užkariavusi viso pasaulio skonio receptorius.

Šį kartą kviečiame pažvelgti į saldesnę jos pusę – desertus. Atrinkome kelis ypatingus saldumynus, kuriuos, mūsų manymu, verta paragauti lankantis Italijoje. O jei artimiausiu metu kelionės neplanuojate, itališkų gardumynų galite įsigyti ir Lietuvoje. Tam pasitarnaus Maxima savaitės akcijos!

Tiramisu – itališkų desertų legenda

Tarp visų Italijos desertų tiramisu neabejotinai užimtų garbingiausią vietą. Galbūt jau esate jo ragavę, o jei dar ne – šis skanumynas tikrai vertas atradimo.

Tiramisu istorija nėra vienareikšmė – skirtingi šaltiniai pateikia savas šio deserto ištakas. Viena versija mini, kad pirmasis receptas buvo užfiksuotas Giovanni Capnist kulinarinėje knygoje 1983 metais. Kita legenda pasakoja, kad šis gardėsis buvo sukurtas 1969 m. Toskanos hercogo Kozimo III garbei. Kad ir kuri istorija artimesnė tiesai, akivaizdu viena – tiramisu nėra itin senas desertas. Visgi, jis jau spėjo pelnyti pasaulinį pripažinimą.

Tiramisu gaminamas iš kavoje pamirkytų biskvitinių sausainių, maskarponės sūrio ir plaktų kiaušinių trynių, o galiausiai pabarstomas kakavos sluoksniu. Kartais jis gardinamas ir Marsalos vynu, kuris suteikia papildomo gilumo skoniui. Tai subtilus, švelnus ir kartu ryškaus charakterio desertas, kurio paragauti tiesiog būtina kiekvienam, keliaujančiam po Italiją ar ieškančiam jos skonių artimesnėse vietose.

Gelato – daugiau nei tiesiog ledai

Italams gelato – tai ne šiaip ledai, o atskira gastronominė vertybė. Todėl nenuostabu, kad jie dažnai pasipiktina, kai šis žodis verčiamas į „ledus“ ar „ice cream“. Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tai tas pats, gelato išsiskiria savo receptūra, gamybos procesu ir net tekstūra – todėl italai pagrįstai reikalauja šį desertą vadinti tikruoju vardu.

Gelato garsėja sodresne tekstūra ir mažesniu oro kiekiu, todėl skonis – intensyvesnis, o konsistencija – tirštesnė ir švelnesnė. Dažniausiai siūlomi klasikiniai variantai: šokolado, citrinos, lazdyno riešutų, pistacijų, braškių ar vanilės. Tačiau gelaterijos šiandien drąsiai eksperimentuoja. Viešėdami Italijoje galite atrasti tokias kombinacijas kaip vanilė su juodosiomis vyšniomis, raudonieji apelsinai ar net likeris su razinomis.

Kelionė po Italiją be gelato ragavimo – tarsi ne iki galo išnaudota patirtis. Tad nebijokite išmėginti skirtingų skonių – tikėtina, kad vienu apsiriboti nepavyks.

Panna cotta – subtili kreminė elegancija

Vos trys ingredientai – grietinėlė, cukrus ir želatina – sukuria vieną iš švelniausių itališkų desertų, žinomą visame pasaulyje. Tai – panna cotta. Išvertus iš italų kalbos, deserto pavadinimas reiškia „virta grietinėlė“, ir tai tiksliai atspindi jo gamybos principą. Grietinėlė kaitinama su cukrumi, vėliau į ją įmaišoma išbrinkinta želatina, o tuomet viskas supilstoma į indelius ir paliekama sustingti.

Galutinis rezultatas – kreminės tekstūros, lengvas ir elegantiškas desertas, kuris dažnai patiekiamas su šviežiomis uogomis, pavyzdžiui, braškėmis ar avietėmis. Kartais į pagrindinę masę įmaišoma vanilės, kuri suteikia dar daugiau subtilumo.

Nors klasikinė panna cotta išlieka populiariausia, šiandien vis dažniau siūlomos jos variacijos: šokolado, kokoso, karamelės, kavos ar vaisių skonio. Jei mėgstate laiko patikrintus skonius – rinkitės tradicinę. O jei norisi naujų potyrių – leiskite sau paeksperimentuoti. Galbūt atrasite dar artimesnį širdžiai skonį.

Cannoli – saldi Sicilijos klasika

Šis desertas gimė saulėtoje Sicilijoje, tačiau jo populiarumas seniai peržengė salos ribas. Cannoli – tai traškios, šiek tiek saldžios tešlos vamzdeliai, pripildyti švelnaus, kreminio įdaro, gaminamo iš rikotos sūrio ir dažnai papildyto marcipanų mase. Klasikinį skonį dar labiau praturtina šokolado drožlės, smulkintos pistacijos ar kitokie gardūs pabarstukai.

Šviežiai paruoštas cannoli – tikras malonumas smaližiams. Jis saldus, bet ne per sunkus, su puikiai subalansuota tekstūrų ir skonių harmonija. Nors Sicilija laikoma šio deserto gimtine, cannoli galima paragauti visoje Italijoje – žemyninėje dalyje dažniau sutiksite jį vadinamą cannoli siciliani. Jei mėgstate išraiškingus desertus – šis turėtų atsidurti jūsų sąraše.

Jei šiuo metu kelionė į Italiją dar tik svajonė, nepraleiskite progos bent dalelę jos atrasti čia, Lietuvoje. Vis dažniau autentiški itališki desertai pasiekia ir mūsų parduotuvių lentynas, o kai kuriuos iš jų nesunkiai galite pasigaminti namuose. Norėdami sutaupyti, pasidairykite, ką įdomaus siūlo Maxima savaitės akcijos. Tikėtina, kad atrasite itališkų produktų – maskarponės, ricottos, sausainių „pirštelių“ ar jau pagaminto tiramisu. Pasimėgaukite Italijos skoniais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *