Alytaus švietimo tinklo pertvarka: pokyčių sulauktų šešios įstaigos

Alytaus miesto savivaldybės tarybai pritarus Alytaus miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2021–2025 metų bendrojo plano pakeitimo projektui, nuo 2024 m. rugsėjo 1 dienos šešių švietimo įstaigų lauktų pokyčiai.

Prie Likiškėlių progimnazijos ketinama prijungti lopšelį-darželį „Boružėlė“, prie Vidzgirio mokyklos – „Drevinuko“ mokyklą-darželį, o prie Piliakalnio progimnazijos – lopšelį-darželį „Nykštukas“. Plano projektas buvo rengiamas įvertinus šiandieninę situaciją švietimo įstaigose bei penkerių metų demografinės statistinės analizės rezultatus.

Kokia nauda lauktų įgyvendinus pokyčius?

Tikimasi, kad įgyvendinus minėtame plane numatytus pokyčius,  pavyktų pagerinti ugdymo kokybę, pasirengti įtraukiajam ugdymui. Būtų pasiektas tolygesnis mokinių paskirstymas mokyklose bei efektyviau naudojamos valstybės ir savivaldybių biudžeto lėšos.

Pasiekus įvardytus tikslus, mokytojai ir darbuotojai, dirbdami didesnėse švietimo įstaigose ir žinodami, kad joms negresia uždarymas, jaustųsi saugiau. Savaime suprantama, kad ateitį turinti mokykla taptų patrauklesnė jauniems, darbo ieškantiems pedagogams. Svarbus aspektas yra ir tai, kad trys iš šešių planuojamų sujungti švietimo įstaigų ilgą laiką neturi nuolatinio vadovo, o nuolatinio vadovo buvimas lemia daugiau nei 50 proc. ugdymo kokybės ir įstaigos veiklos sėkmės. Prijungus įstaigas, išsispręstų vadovų trūkumo klausimas.

Dėl pokyčių nerimauti pagrindo nėra

Svarbu ir tai, kad priešmokyklinio ugdymo grupes lankantys vaikai, lopšelius-darželius prijungus prie mokyklų,  ir toliau mokytųsi su iki tol juos ugdžiusiais mokytojais.
Įgyvendinus Alytaus miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pokyčius ir Alytaus „Drevinuko“ mokyklą-darželį prijungus prie Vidzgirio mokyklos, „Drevinuko“ mokyklai-darželiui padidėtų integruoto ir patyriminio ugdymo galimybės – mokiniams pamokos galėtų vykti laboratorijose, specializuotuose kabinetuose, bibliotekoje, sporto salėje ar sporto aikštyne.

Alytaus Vidzgirio mokykla visiškai pritaikyta specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems mokiniams. Vidzgirio mokykloje įrengtas liftas, 6 keltuvai judėjimo negalią turintiems mokiniams ir keturios klasės mokiniams su negalia. Sujungus mokyklas, būtų sudarytos sąlygos šių mokinių tolesniam ugdymui jiems pritaikytose erdvėse. „Drevinuko“ mokyklos-darželio mokiniai, esant poreikiui, turėtų galimybę naudotis Vidzgirio mokyklos valgykla.

Lopšelį-darželį „Nykštukas“ prijungus prie Alytaus Piliakalnio progimnazijos, lopšelį-darželį „Boružėlė“ – prie Likiškėlių progimnazijos, lopšeliuose-darželiuose būtų gerinamos sąlygos ikimokykliniam ugdymui  – įrengtos specialiųjų poreikių turintiems mokiniams pritaikytos erdvės, vaikai turėtų atskirus miegamuosius ir žaidimų kambarius tiems, kurie nenori miegoti pietų miego.

Pirmajame Alytuje gyvenantiems vaikams būtų sudarytos sąlygos mokytis arčiau namų. Tėvai turėtų galimybę vaikus vesti ne į privatų, o į valstybinį lopšelį-darželį. Perėjus iš lopšelio-darželio į netoliese esančią progimnaziją sutrumpėtų vaikų adaptacinis laikotarpis. Pagerėtų mokymosi materialinė bazė, mokytojams susirgus, būtų išvengiama laisvų pamokų.

Kaip pasitiksime pokyčius?

Suprantama, kad bet kokie pokyčiai yra nemenkas, nerimą keliantis iššūkis, tačiau visi iššūkiai įveikiami diskutuojant ir ieškant abiem pusėms tinkamiausio sprendimo. Stiprios bendruomenės pokyčių nebijo, kadangi jie padeda augti. To mes ir siekiame.

Švietimo ir sporto, Komunikacijos skyrių informacija 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *