Druskininkuose – projekto „Saugi mokykla“ startas: sieks pažaboti narkotikų patekimą į mokyklas

Druskininkų savivaldybė pirmoji Lietuvoje pradėjo įgyvendinti kompleksinių prevencijos priemonių projektą „Saugi mokykla“, kurio tikslas – užkirsti kelią narkotinių medžiagų patekimui į švietimo, jaunimo, neformaliojo ugdymo įstaigas, ugdyti ir šviesti jaunimą, tėvus, mokytojus, bendruomenę. Prieš savaitę visos savivaldybės švietimo įstaigos pasirašė sutartis dėl šio projekto starto.

„Vaikų ir jaunimo svaiginimasis psichotropinėmis medžiagomis Lietuvoje tampa vis rimtesne problema, kuri neaplenkė ir mūsų mokyklų. Norime kaip galima efektyviau užkirsti kelią žalingiems ir rimtą pavojų sveikatai keliantiems nepilnamečių įpročiams, todėl pradedame projektą „Saugi mokykla“.  Vienas šios programos tikslų – viešumas, kuris taip pat yra labai gera prevencijos priemonė, nes žinodamas, kad gali būti patikrintas ir pagautas, mokinys į mokyklą nesineš psichotropinių medžiagų, neplatins jų draugams“,  – sako Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas.

Pirmosios aktyvios prevencijos priemonės – mokyklų teritorijų stebėjimas dronais, patikros metalo detektoriumi mokyklų viduje, klasių ar atskirų mokinių grupių testavimas – prasidės artimiausiu metu ir tęsis visus 2024 m.

Aktyvius planinius ir neplaninius patikrinimus, testavimą dėl sąlyčio su psichotropinėmis medžiagomis ir kt., pareigūnai ir projektą įgyvendinsiantys specialistai vykdys dviem pagrindinėmis kryptimis, skirtomis kovoti su rūkymu bei narkotinių medžiagų vartojimu.

Apie projektą tėvai bus informuoti per TAMO dienyną, mokiniai – plakatais mokyklose.

Gavus pirmųjų patikrinimų rezultatus, bus organizuojami jų aptarimai su mokiniais, mokytojais, tėvais, taip pat – bendruomene.

Kai nevyks aktyvūs patikrinimai, bus dirbama su mokiniais, mokytojais, tėvų bendruomene: mokyklų administracijos bus konsultuojamos jiems iškilusiais klausimais, organizuojamos supervizijos, nagrinėjamas prevencinių priemonių efektyvumas, į prevencinių priemonių įgyvendinimą  bus įtraukiami mokiniai, bendruomenė.

„Mūsų tikslas – saugios Druskininkų savivaldybės mokyklos, todėl manome, kad kompleksinės priemonės, įgyvendinamos visose mokyklose, turės geresnius rezultatus, nei turėtų pavienės. Priemonių planą sudarė patyrę specialistai, iki vasaros sulauksime pirmųjų patikrinimų rezultatų, o nuo rudens, mokiniams sugrįžus į klases, tęsime projektą. Mūsų visų tikslas – ne bausti ar gąsdinti, mūsų tikslas – kad vaikai būtų sąmoningi, suprastų, kokią nepataisomą žalą gali padaryti narkotinės medžiagos. Nebijokime kalbėti viešai, nebijokime kalbėti su savo vaikais, tik taip turėsime geriausią rezultatą“,  – sako vicemeras Simonas Kazakevičius.

Primename, kad nuo praėjusio pavasario policijos pareigūnai organizuoja reidus į mokyklas, vasarą buvo peržiūrėtos tėvų sutartys su mokyklomis, mokyklų vidaus tvarkos taisyklės.

Gruodžio pabaigoje Druskininkų savivaldybės tvarkymo ir švaros taisyklės buvo papildytos ypatingai svarbiais punktais, kuriais mokiniams mokyklose ir jų teritorijose draudžiama su savimi turėti elektroninių cigarečių ar psichotropinių medžiagų, net jeigu mokinys jau yra pilnametis.

Sausio mėnesį Savivaldybės taryba pritarė, kad Jaunimo užimtumo centro teritorija būtų paskelbta nerūkymo vieta.

Darius Joneikis, projekto „Saugi mokykla“ įgyvendintojas:

„Visų pirma, tai yra unikalus darinys, kai pati bendruomenė netoleruoja neigiamų reiškinių plitimą savo mokymo įstaigoje. Ji telkiama savarankiškai, padedant socialiniams partneriams, iš savo mokymo įstaigų išstumti el. cigarečių ir psichoaktyvių medžiagų vartojimo, platinimo, disponavimo atvejus. Komanda mokoma stebėti aplinką, tinkamai reaguoti į pastebėtus neigiamus reiškinius. Sukuriama sistema kaip informuoti policijos pareigūnus, kuratorius ar saugos tarnybos funkcijas, atliekančios įmonės darbuotojus. Pasitelkiant šiuolaikines technologijas bei inovatyvias prevencines priemones galima tai atlikti kokybiškiau.

Programa „Saugi mokykla“ parengė koordinatorių komandą, su kuria bus įgyvendinamos bendrosios ir aktyviosios prevencinės priemonės mokyklose ir jų prieigose. Taip pat sudarėme veiklų planą 2024 m. Pasitelkus dronus, elektrinius paspirtukus, metalo detektorius ir sąlyčio su narkotinėmis medžiagomis testus, bus galima kontroliuoti neigiamų reiškinių paplitimo mastus, juos užkardyti.

Dar labai svarbus žingsnis žengtas Druskininkų savivaldybės, tai draudimas mokiniams turėti ir disponuoti psichoaktyvias medžiagas mokiniams pamokų metu, mokyklų teritorijose. Tai užkerta kelią 18+ moksleivių turimų draudžiamų (el. cigarečių, energetinių gėrimų ar kt. psichoaktyvių medžiagų) daiktų  patekimui į mokymo įstaigas bei galimybę platinti tarp nepilnamečių draudžiamais daiktais ir priemonėmis.

Tokios programos yra reikalingos norint sistemiškai mažinant neigiamų reiškinių paplitimą tarp moksleivių. Svarbu sutelkti mokinius, tėvus, mokyklų administracijas, policijos pareigūnus ir kitus socialinius partnerius, kurie galėtų padėti sukurti saugią aplinką mokyklose“.

Druskininkų savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *