Žolynų paukštukai ir verbos iš „Perkūnkalnio“ papuošė Seimo erdves

Žolynų burtai. Taip pavadinta „Perkūnkalnio“ bendruomenės narės Nijolės Stakėnienės darbų paroda atidaryta Lietuvos Respublikos Seime.

„Man tai – didžiulis įvykis, garbė ir pripažinimas“, – neslėpdama jaudulio parodos atidarymo metu kalbėjo Nijolė.

Jos unikalios, iš šieno sukurtos dekoracijos, primenančios kalvystės darbus, pilnos sakralinių baltų ženklų ir kitų lietuviškų simbolių, bei subtilios verbos sužavėjo Seimo narius ir kitus parodos lankytojus, kuriems tądien pristatytos iškart dvi Alytaus krašto žmonių parodos: N. Stakėnienės žolinių dekoracijų ir medžiotojo, kolekcininko Vytauto Kucevičiaus „sumedžiotų“ įvairių su medžiokle susijusių eksponatų paroda „Medžioklė kitaip“.

„Ypatingo talento žmogus tik iš to, ką duoda gamta, iš natūralių medžiagų sugeba sukurti nuostabius darbus, kuriais negali nesižavėti“, – sakė Seimo narys Juozas Baublys, įteikęs parodų autoriams padėkos raštus ir lietuviškas Trispalves.

Nijolė Stakėnienė, aktyvi „Perkūnkalnio“ bendruomenės narė – savamokslė kūrėja, gimusi nedideliame Alytaus rajono Pavartėnų kaime ir lankiusi Pocelonių mokyklą. Jaunystėje jos pasirinktas gyvenimo kelias su kūryba, regis, nieko bendro neturėjo: Vilniaus elektromechanikos technikume Nijolė įgijo greitaeigių skaičiavimo mašinų programuotojos operatorės specialybę. Po mokslų ir kelių Vilniuje praleistų metų grįžusi į Alytų, Nijolė dirbo administracinį darbą įvairiose Alytaus įmonėse bei Alytaus miesto ir rajono savivaldybėse.

Jos kūrybinis kelias prasidėjo maždaug prieš penkiolika metų, kai nenorėdama išmesti daugybės priaugintų augalų, moteris nusprendė juos džiovinti ir rišti verbas. Šio amato mokėsi pati, savarankiškai. Taip pat savarankiškai ji išmoko, netgi, galima sakyti, sukūrė savo autentišką techniką, ir pradėjo kurti išskirtines dekoracijas iš šieno.

„Mane visuomet žavėjo kalvystės darbai. Du mūsų šeimos draugai Valdas ir Kęstas Valentinavičiai yra kalviai. Žiūrėdama į jų darbus, galvodavau, kaip nuostabu būtų sukurti ką nors panašaus. Taip ir pradėjau kurti šieno dekoracijas“, – pasakoja Nijolė.

Be šieno, kuris sudaro dekoracijų pagrindą, ji savo kūriniams naudoja daug kitų lauko augalų: zuikio ašarėlės, katpėdėlės, motiejukus, bajorės, javų varpas, linus. Šieno dekoracijose vaizduojami sakraliniai baltų ženklai, gyvybės medis, kryžius.

„Mano darbuose įkomponuota daug paukštelių, nes mūsų apylinkėse, nuo seno buvo tikima, kad paukštelyje laikinai apsistoja mūsų artimųjų vėlės, atėjusios mūsų aplankyti per šventes. Prieš šventes visuomet buvo daroma daug paukštelių, jie buvo kabinami ant kalėdinės eglutės, velykų medžio, šiaudiniuose soduose, bei saugomi vėlių kampelyje, kuris buvo kiekvienuose namuose“, – pasakoja Nijolė.

Ji kuria savo malonumui ir žmonių džiaugsmui. Tautodailininkų ir amatininkų mugėse Nijolės „paukštukai“ graibstyte graibstomi, o subtilios verbos kiekvieną pavasarį papuošia daugelio žmonių namus.

Parodos atidarymas Seime – šventė ir jai, ir visai „Perkūnkalnio“ bendruomenei, jau beveik dešimt metų rankiojančiai savo krašto deimantus – talentingus šviesios sielos žmones. Nemažas jų būrys N. Stakėnienės parodos atidarymo dieną lankėsi Seime – nes džiaugsmu smagu dalintis! O džiaugsmo tądien išties buvo daug – Algirdas Kudarauskas parodos atidaryme ne tik smagiai pagrojo, bet kartu su Danute Trunciene netgi kelis dainos posmus, Nijolei skirtus, sukūrė ir, pritariant visiems „Perkūnkalnio“ žmonėms sudainavo.

Už pagalbą surengiant Nijolės parodą ir ekskursiją po Seimo rūmus nuoširdžiai dėkojame Seimo nariui Juozui Baubliui ir jo padėjėjai Virginijai, tariame AČIŪ Alytaus rajono savivaldybės vadovams ir Daugų Vlado Mirono gimnazijai už suteiktą transportą išvykai į Seimą, o šauniam vairuotojui Rimui Batulevičiui dėkojame už saugią kelionę ir kantrybę.

Aldona Jankauskienė, „Perkūnkalnio“ bendruomenės pirmininkė

Arvydo Dimšos nuotraukos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *