Druskininkai stoja į kovą su narkotikais mokyklose: rengiamas priemonių planas

Druskininkų savivaldybė kartu su mokyklų bendruomene ir šalies ekspertais didina dėmesį mokyklų saugumui bei ruošia kompleksines prevencines priemones, padėsiančias užkirsti narkotinių medžiagų patekimui į švietimo, jaunimo, neformaliojo ugdymo įstaigas.

„Pastarųjų metų viena opiausių problemų – elektroninių cigarečių, o kartu ir psichotropinių medžiagų vartojimas mokinių tarpe – neaplenkė ir Druskininkų savivaldybės mokyklų. Užmerkti akių prieš šią problemą neketiname – ėmėmės veiksmų, padėsiančių stiprinti saugumą ir kontrolę mokyklose. Nuo praėjusio pavasario policijos pareigūnai daro reidus į mokyklas. Šiais metais esame numatę didesnes lėšas bendradarbiavimo su pareigūnais programai ir reidus dar labiau intensyvinsime.

Druskininkų savivaldybės meras R. Malinauskas

Reidų metu bus ne tik kontroliuojama, kas rūko mokyklos teritorijoje ar šalia jos, bet ir imami narkotinių medžiagų mėginiai nuo rankų ir paviršių, atliekami specialūs narkotikų testai. Vasarą peržiūrėjome tėvų sutartis su mokyklomis, mokyklų vidaus tvarkos taisykles, jas koregavome ir jei matysime, kad yra papildomas poreikis – dar griežtinsime tas vietas, kurios susijusios su cigarečių ir kitų psichotropinių medžiagų turėjimu, platinimu, vartojimu.

Pasikeitus Švietimo įstatymui, nuo šiol kilus net menkiausiam įtarimui, kad mokinys su savimi gali turėti narkotinių ar psichotropinių medžiagų, jo asmeninius daiktus nedelsiant gali apžiūrėti policijos pareigūnas ar mokytojas – jokių papildomų sutikimų ar leidimų nereikia“,  – sako meras Ričardas Malinauskas.

D. Joneikis

Gruodžio pabaigoje Druskininkų savivaldybės tvarkymo ir švaros taisyklės buvo papildytos ypatingai svarbiais punktais, kuriais mokiniams mokyklose ir jų teritorijose draudžiama su savimi turėti elektroninių cigarečių ar psichotropinių medžiagų, net jeigu mokinys jau yra pilnametis.

Sausio mėnesį Taryba pritarė, kad Jaunimo užimtumo centro teritorija būtų paskelbta nerūkymo vieta.

Šiuo metu Druskininkų savivaldybės, Visuomenės sveikatos biuro ir šveitimo įstaigų specialistai kartu su solidžią patirtį policijoje turinčiu Dariumi Joneikiu rengia kompleksinių priemonių planą „Saugi mokykla“, kuris bus įgyvendinamas Druskininkų savivaldybės mokyklose, jaunimo laisvalaikio praleidimo ir neformalaus švietimo įstaigose. Nuo mokinių, tėvų, mokytojų švietimo, skatinimo priemonių, iki metalo ir elektroninių cigarečių detektorių, specialių testų – priemonių yra nemažai, todėl komandos tikslas atsirinkti veiksmingiausias ir nuosekliai jas taikyti.

„Tik kartu galime keisti situaciją mokyklose, susivieniję galime pasiekti puikių rezultatų ir sukurti saugią mokyklą. Labai džiugu, kad Druskininkų savivaldybė pirmoji Lietuvoje ėmėsi šios vizijos įgyvendinimo“,  – sako D. Joneikis.

Druskininkų savivaldybės vicemeras Simonas Kazakevičius pažymi, kad projektas „Saugi mokykla“ apims kompleksines priemones, skirtas spręsti įvairaus spektro problemas, su kuriomis susiduria mokytojai, mokiniai ir tėvai.

„Kartu su mokyklos bendruomene išgryninome svarbiausias problemines sritis: ne tik elektroninės cigaretės ir psichotropinių medžiagų vartojimo pavojai, bet ir patyčios, nepagarba. Mokykla turi būti saugi visapusiškai – į ją negali patekti pašaliniai asmenys, mokiniai turi suprasti elektroninių cigarečių daromą žalą, nemažiau svarbu ir emocinis saugumas. Todėl šiuo metu ruošiamas prevencinių priemonių planas apims daug sričių, jis bus taikomas visose mūsų mokyklose, Jaunimo užimtumo centre, neformaliojo švietimo įstaigose. Suprantame, kad vien tik draudimais nieko nepasieksime – drausmė turi būti, bet šalia to būtina rasti jaunimui patrauklias švietimo, motyvavimo priemones. Kviečiu švietimo bendruomenę, tėvus ir visus druskininkiečius aktyviai įsitraukti, dirbti drauge – tuomet priemonės bus daug veiksmingesnės, o vaikai – saugesni“,  – sako vicemeras S. Kazakevičius.

Druskininkų savivaldybės vicemeras S. Kazakevičius

Vasario mėnesį parengtas planas ir jo priemonės bus išsamiai pristatyti mokytojams, tėvams, mokiniams ir bendruomenei.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *