Įspūdžiai iš tarptautinės gyvūnų parodos: triušiai savo šeimininkus pažįsta iš kvapo

Tarptautinėje veislinių triušių, balandžių ir paukščių parodoje, sausio 6–7 dienomis vykstančioje Alytaus jaunimo centre, apsilankiau jau pirmąją dieną, šeštadienį.

Labiausiai man patiko triušiai. Mums pasisekė, nes Rūta Jonaitienė, LT18 triušių veislyno Vilniuje šeimininkė, papasakojo apie triušių gyvenimą.

 

Pasirodo, jog auginti sveikus triušius yra išties nelengvas darbas.

Mamos triušės atsiveda daug vaikų. Jeigu atsiveda 12 triušiukų, tai jau labai didelė šeima. Sveikiausia šeimyna būna su 6–8 mažyliais. Tuomet mamai užtenka pieno juos išmaitinti ir jie auga sveiki ir laimingi.

Likusius mamos triušės dažniausiai išmeta iš lizdo, jais nesirūpina. Kai mama atsiveda tik 3 mažylius ar pan., o kita, pavyzdžiui, 12, tai iš didesnės šeimos keletas mažylių perkeliama į mažesnę šeimyną.

Šeimininkai paima kitos mamos pūkų, juos palaiko rankoje, kad sušiltų. Tada tuose pūkuose paslepiami daug mažiukų atsivedusios mamos mažyliai ir taip įsiūlomi kitai mamai, kuri juos užaugina kaip savus.

Būna, kad nauja mama turi gerą uoslę ir supranta, kad ją apgavo. Tada gali nutikti baisi nelaimė – ji gali atsisakyti prižiūrėti ir iš lizdo išmesti ne tik svetimus, bet ir savo vaikučius.

Šeimininkui reikia būti labai įžvalgiam ir žinoti, kuri mama yra tikrai labai motiniška. Triušiai, kaip ir žmonės, stresuoja, kai aplinkui nepažįstami žmonės. Savo šeimininkus pažįsta iš kvapo. Tuomet atliuoksi ir laukia, kol paglostys.

Šioje parodoje visi gyvūnai yra vertinami griežtų teisėjų. Jie vertina triušių nagų, kailio ir akių spalvą, ilgį. Apžiūri dantų formą ir švarą, ausis, uodegytės turi būti iššukuotos, kailiukas švelnus ir žvilgantis. Tuomet duoda balus. Galima gauti daugiausia 100 balų. Rūta pasakojo, kad 100 balų beveik niekada niekas negauna. Jos mylimiausias Reksų veislės oranžinės spalvos triušis gavo 96,5 balo. Tai yra labai daug. Todėl ji labai džiaugiasi ir juo didžiuojasi.

Atkreipkite dėmesį į vertinimo kortelę. Skaičius 1,0 reiškia, kad tai berniukas, o 0,1 – mergaitė.

Tikrai rekomenduoju aplankyti šią parodą.

Ji Jaunimo centre dar veiks ir sausio 7 dieną, sekmadienį, nuo 9 iki 15 val.

Simas Degutis, Alytaus jaunimo centro jaunųjų žurnalistų kursų narys

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *