„Alytaus šilumos tinklai“ – lyderiaujanti bendrovė: inovatyviomis paslaugomis ėmė naudotis „Prienų šilumos tinklai“

2019 metų birželį Alytaus miesto šilumos ūkį susigrąžinusi iš nuomininkų, UAB „Alytaus šilumos tinklai“ užsibrėžė ambicingą tikslą – tapti inovacijų diegimo, skaitmenizavimo lydere ir moderniausia šilumos tiekimo bendrove pietų Lietuvoje. Viena iš šilumos ūkio skaitmenizavimo sričių – duomenų nuskaitymas ir perdavimas nuotoliniu būdu.

„Galima pasidžiaugti, kad Alytaus miestas tampa lyderiu ir UAB „Alytaus šilumos tinklai“ sukurtos bei diegiamos inovacijos skaitmeninio duomenų nuskaitymo ir perdavimo nuotoliniu būdu srityse paskatina bendradarbiauti ne tik mūsų savivaldybės įstaigas, kurių akcininkė yra savivaldybė, švietimo įstaigas, bet ir kitų savivaldybių šilumos tiekimo bendroves. Duomenų nuskaitymo ir perdavimo nuotoliniu būdu technologijų įdiegimas organizacijai leidžia optimizuoti jos vidinius resursus, kas sukuria galimybę perspektyvoje sumažinti ne tik organizacijos patiriamus šilumos teikimo paslaugų kaštus bet ir prisidėti prie kitų įmonių vidinių kaštų sumažinimo“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės vicemeras Bronius Bieliauskas.

„Atlikusi atitinkamas investicijas bei savo jėgomis įdiegusi nuotolinę šilumos bei karšto vandens skaitiklių nuskaitymo sistemą, bendrovė tapo pirmąją Lietuvoje šilumos tiekimo įmone, o Alytus – pirmasis miestas, kur visi apskaitos prietaisų duomenys nuskaitomi ir perduodami nuotoliniu būdu. Bendrovės klientams nebereikia kiekvieną mėnesį nurašinėti bei deklaruoti skaitiklių duomenų apmokant sąskaitas – visa tai atlieka inovatyvi skaitiklių nuskaitymo sistema. Šiuo metu bendrovė surenka informaciją iš virš 840 objektų, besinaudojančių šilumos tiekimo paslaugomis, ir virš 20  tūkst. karšto vandens skaitiklių“, – sakė UAB „Alytaus šilumos tinklai“ ge­ne­ra­li­nis di­rek­to­rius Mindaugas Ne­var­daus­kas.

Skaitikliai radijo ryšiu periodiškai ištransliuoja rodmenis, kurie antenų tinklo pagalba kaupiami duomenų keitiklyje. Duomenų keitiklis mobiliuoju ryšiu sukauptus skaitiklių parodymus perduoda į „Alytaus šilumos tinklų“ duomenų bazę. Duomenis siunčiantys skaitikliai ne tik pateikia esamą vandens suvartojimą, bet ir leidžia identifikuoti skaitiklio bei karšto vandens sistemos netinkamą funkcionavimą ar gedimą.

Nuotolinė duomenų perdavimo sistema veikia radijo ryšiu ir ja naudotis gali įvairių paslaugų įmonės. Nuotoliniai davikliai yra pritaikyti patalpų temperatūrų, vandens ar kitų skysčių lygio šuliniuose, šiukšlių konteinerių užpildymo, gatvių apšvietimo, laisvų automobilių parkavimo vietų stebėjimui ir t.t. Sistemos pritaikymą apriboti gali nebent vaizduotės trūkumas.

Inovatyviomis bendrovės technologijomis susidomėjo ir kiti paslaugų tiekėjai – bendradarbiaujama su UAB „Dzūkijos vandenys“ ir nuotoliniu būdu jau nuskaitoma apie 7,8 tūkst. šalto vandens skaitiklių. 2023 m. rudenį bendrovė pradėjo teikti duomenų surinkimo ir perdavimo paslaugas UAB „Prienų šilumos tinklai“. Dvidešimtyje daugiabučių bendrovės darbuotojai įrengė nuotolinę duomenų nuskaitymo sistemą, o dešimtyje daugiabučių esančią įrangą prijungė prie UAB „Alytaus šilumos tinklai“ duomenų bazės. Šiuose daugiabučiuose bendrovė teikia šilumos skaitiklių nuskaitymo ir duomenų perdavimo paslaugas. Sumontuota įranga taip pat pritaikyta ir karšto bei šalto vandens skaitiklių nuskaitymui, tačiau tam reikalinga atlikti papildomas investicijas ir gyventojų butuose įrengti nuskaitomus skaitiklius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *