Savivaldybė: alytiškiai privalo pasirūpinti tinkamu lapų sutvarkymu

Rudens sezonui artėjant į pabaigą gatvėse ir kiemuose gausėja lapų. Jų tinkamu sutvarkymu turi pasirūpinti ne tik miestą prižiūrinčios įmonės, bet ir daugiabučių bei individualių namų gyventojai pagal galiojančias Alytaus miesto švaros ir tvarkos taisykles, kurių naują redakciją patvirtino spalį posėdžiavusi savivaldybės taryba.

Ką apie lapų tvarkymą reikia žinoti individualių namų gyventojams?

Individualiuose namų kiemuose surinkti lapai neturi atsidurti gatvėje ar šalikelėje. Pvz., pastebėta, kad Šarūno gatvės individualaus namo gyventojai surinktus lapus sudėjo šalikelėje, nors tai daryti draudžiama.

Iš savo kiemų ar šalikelės surinktus lapus gyventojai turi kompostuoti savo kieme arba pasirūpinti jų išvežimu į Žaliųjų atliekų aikštelę, o jeigu susikaupė nedidelis lapų kiekis, tuomet juos galima mesti ir į maisto atliekų konteinerius. Negalima lapų sukrauti už savo sklypo ribos bendrojo naudojimo teritorijose, mesti į gatvių važiuojamąja dalį.

Jeigu surinktus lapus iš savo kiemo metate į gatvę – teršiate aplinką, gatvę ir kaimynų kiemus. Pastebėję kaimynus, kurie netinkamai elgiasi su lapais ar kitomis žaliosiomis atliekomis, prašome juos sudrausminti ir priminti, kad neteisingas atliekų tvarkymas padaro daug žalos gatvėms lietaus metu, kuomet užkemšami lietaus nuotekų šulinių liukai ir apsemiamos gatvės. Dėl to sukuriami nepatogumai gatve važiuojantiems automobiliams, tarnybos apkraunamos papildomu darbu, gadinamos gatvės dangos konstrukcijos bei atsiranda išplovos. Už netinkamą lapų tvarkymą gresia baudos.

Primename, kad surinktus lapus individualių namų gyventojai gali nemokamai pristatyti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles, esančias Alovės g. 6B ir Putinų g. 3A, Alytuje (darbo laikas II–VI nuo 9 iki 18 val., pietų pertrauka nuo 13 iki 14 val.) ir kompostavimo aikštelę, esančią Karjero g. 2, Takniškių k., Alovės sen., Alytaus r. sav. (darbo laikas I–VII nuo 8 iki 20 val.). Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras gyventojų atvežtas žaliąsias atliekas priima nemokamai.

Žaliąsias atliekas jums gali padėti išvežti ir Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras. Skambinkite tel. +370 638 62 507 arba rašykite el. p. egidijus.krickas@alytausratc.lt.


Į ką dėmesį atkreipti daugiabučių namų gyventojams?

Daugiabučių gyvenamųjų namų gyventojai iš namui priskirtos teritorijos lapus turi surinkti patys. Surinktus lapus reikia mesti į prie bendrijų pastatytus didmaišius. Į juos galima dėti tik lapus arba žolę, draudžiama mesti šakas ir kitas buitines atliekas.

Jeigu šalia bendrijos teritorijos nėra didmaišių, tuomet gyventojai lapus turi surinkti prie lengvai technikai privažiuojamos vietos, o ne krauti prie konteinerių, kelio ženklų ar po medžiais. Sugrėbtus lapus miestą prižiūrinčios įmonės iš aptarnaujamų teritorijų išveža pagal sutartinius įsipareigojimus.

Susipažinti su naujos redakcijos Alytaus miesto tvarkymo ir švaros taisyklėmis galite čia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *