Už atliekų tvarkymą mokėsime brangiau: kokios kainų kilimo priežastys?

 

Tvarumo sprendimų, leidžiančių sutaupyti, paieška ir įgyvendinimas, aplinkosauga, atliekų rūšiavimas — tai temos, įgaunančios vis didesnę svarbą šiandieniniame pasaulyje ir svarbios kiekvienam iš mūsų. Pasikeitus teisės aktams, Alytaus miesto, kaip ir daugumos Lietuvos savivaldybių, gyventojams greitu metu už atliekų tvarkymą teks mokėti brangiau. Kokios priežastys lems kainų kilimą?

,,Vis didėjančios atliekų tvarkymo kainos verčia galvoti apie vietinės rinkliavos dydžio kėlimą, nes pagal teisės aktus už atliekų tvarkymą turi susimokėti atliekų turėtojas, kitu atveju susidariusias skolas už atliekų tvarkymą teks dengti savivaldybės biudžeto lėšomis. UAB Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro neeiliniame visuotiniame akcininkų susirinkime nutarta organizuoti ARATC veiklos auditą, siekiant įvertinti komunalinių atliekų tvarkymo sistemą pagal ekonomiškumo, rezultatyvumo ir efektyvumo rodiklius, kas ateityje leistų optimizuoti kaštus, kurie įtakoja atliekų tvarkymo kainos kilimą“, – sako Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Rakaitis.

Mokestis už atliekų tvarkymą paskutinį kartą žymiai daugiau pakeltas 2017 metais

Komunalinių atliekų tvarkymą ir administravimą septyniose savivaldybėse (Alytaus miesto, Alytaus rajono, Birštono, Druskininkų, Lazdijų rajono, Prienų rajono ir Varėnos rajono) vykdo UAB Alytaus regiono atliekų centras (toliau – ARATC).

Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą mokestis žymiai pabrango 2017-ųjų liepą. Atsižvelgiant į Vyriausybės nutarimą, savivaldybės tarybai teko priimti sprendimą, kuriuo buvo patvirtinta rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą dydžio nustatymo metodika. Nuo to laiko jau beveik 7 metus vietinės rinkliavos dydžiai nesikeitė.

Komunalinių atliekų tvarkymo kaina kilo kasmet

Nuo 2017 metų ARATC atliekų tvarkymo kaina padidėjo 72 proc. Tai lėmė kasmet augančios atliekų tvarkymo procesą sudarančių dedamųjų kainos, inovacijų diegimo kaštai, kylantys mokesčiai, vis plečiamas ARATC teikiamų paslaugų spektras, augantis ARATC darbuotojų darbo užmokestis.

Savivaldybės biudžeto lėšomis dengiamos skolos už komunalinių atliekų tvarkymą

Nuolat didėjant komunalinių atliekų tvarkymo kainai, savivaldybė nesurinko pakankamai fizinių ir juridinių asmenų mokamų vietinės rinkliavos lėšų, skirtų ARATC apmokėti už komunalinių atliekų tvarkymą, susidarė skolos.

2021 m. ARATC komunalinių atliekų tvarkymo kaštai sudarė 2,4 mln. Eur.

89,14 proc. jų padengta vietinės rinkliavos lėšomis, 0,79 proc. savivaldybės biudžeto lėšomis, liko 10,07 proc. susidariusi nepadengta skola.

2022 m. tvarkymo kaštai sudarė 2,3 mln. Eur.

91,27 proc. jų padengta vietinės rinkliavos lėšomis. Savivaldybės lėšų nebuvo skirta. Liko susidariusi 8,73 proc. nepadengta skola.

Prognozuojama, jog 2023 m. ARATC komunalinių atliekų tvarkymo kaštai sudarys 2,9 mln. Eur.

74,0 proc. jų bus padengta vietinės rinkliavos lėšomis, 15,7 proc. jau padengta savivaldybės biudžeto lėšomis.

Manoma, jog 2023 m. skola sudarys 10,3 proc.

Šiais metais nuo liepos 1 d. vėl padidėjus komunalinių atliekų tvarkymo kainai, skola už komunalinių atliekų tvarkymą irgi padidėjo. Bendra nuo 2020 m. susikaupusi prognozuojama skola sudarys apie 900,0 tūkst. Eur. Ją teks padengti savivaldybės biudžeto lėšomis.

Kainų kilimo priežastys

Dėl vartotojų kainų indekso augimo brango komunalinių atliekų surinkimo ir vežimo paslaugos.

Taip pat išaugo ARATC atliekų tvarkymo kaštai – pakilo transportavimo ir technikos eksploatavimo išlaidos, kurias lėmė degalų kainų augimas, atliekų deginimo išlaidos, aplinkosauginiai mokesčiai, draudimo paslaugos, darbuotojų darbo užmokesčio kaštai, dėl infliacijos didėjo visos ARATC perkamų paslaugų kainos.

Kainų kilimą įtakojo naujai pastatytų konteinerių aikštelių eksploatavimo ir priežiūros paslaugos.

ARATC atliekų tvarkymo kaštus ypatingai paveikė nuo 2023 metų padidintas mokestis už aplinkos teršimą sąvartyne šalinamoms atliekoms. Mokesčio tarifas kilo 3,3 karto (333 proc.) nuo 15 Eur/t iki 50 Eur/t.

Taip pat išplėsta  ARATC veikla: įdiegtas maisto, tekstilės rūšiuojamasis surinkimas, įsteigtas ,,TikoTiks“ daiktų mainų ir atnaujinimo centras.

Pasikeitusios LR Atliekų tvarkymo įstatymo nuostatos lems kainos didėjimą

Vadovaujantis naujai įsigaliojusiais LR Atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimais, bus skaičiuojama regioninė reguliuojama komunalinių atliekų tvarkymo kaina.

Regioninę reguliuojamą komunalinių atliekų tvarkymo kainą trejų metų laikotarpiui turi patvirtinti Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (toliau – VERT). Šios kainos projektą Alytaus regione paskaičiuoja ARATC. Kaina turi būti pagrįsta būtinosiomis komunalinių atliekų tvarkymo sąnaudomis.

VERT patvirtinus Alytaus regioninę komunalinių atliekų tvarkymo kainą, Alytaus miesto savivaldybės taryba, atsižvelgdama į nustatytą regioninę kainą, pridėjus savivaldybės komunalinių atliekų tvarkymo administravimo, komunalinių atliekų tvarkymo lėšų administravimo sąnaudas ir komunalinių atliekų surinkimo iš atliekų turėtojų ir vežimo paslaugų kainą, ne vėliau kaip per 3 mėnesius turės patvirtinti naujus vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą dydžius.

Savivaldybių taryboms tvirtinant naujus rinkliavos dydžius reikės atsižvelgti į vertinimą, ar mokama suma už paslaugas neviršys vieno procento vidutinių mėnesio statistinių savivaldybės namų ūkio pajamų.

 

3 komentarai apie “Už atliekų tvarkymą mokėsime brangiau: kokios kainų kilimo priežastys?

  1. O kaip valdininkų skaičius su išpūstom algom? Pamažėjo ar padidėjo? Juk buvo laida apie tai. Nors … padidėjo, aišku, nes brangsta.

  2. Pasiskaiciuokit kiek isleidziat savo atlyginimams , galima sumazinti etatus kaip ir kiekvienoje imoneje. Kolektyviniuose soduose ziemos periodu imat mokesti uz ka? Mokame uz tai, kad ten nebuname ir nesinaudojame jusu paslauga. Sumazinkit isvezimu skaicius.

  3. Pasiskaiciuokit kiek isleidziat savo atlyginimams , galima sumazinti etatus kaip ir kiekvienoje imoneje. Kolektyviniuose soduose ziemos periodu imat mokesti uz ka? Mokame uz tai, kad ten nebuname ir nesinaudojame jusu paslauga. Sumazinkit isvezimu skaicius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *