Kibininės siela Zita atvira: skandalai verslui nepakenkė

Zita Berčiūnienė. D. Vaikšnoro nuotr.

Alytaus Putinų mikrorajone esančią kibininę galima vadinti vienu iš miesto simbolių. Tarp daugiabučių namų mediniame pastate lyg iš bendro vaizdo iškrentanti medinėje troboje įrengta kavinė duris atvėrė 1981 metais ir veikia jau 42-us metus.

Išplėtė meniu

Nuo 2002 metų kibininei vadovauja Zita Berčiūnienė, kurią nuolatiniai lankytojai gerai pažįsta – netrukus jubiliejų švęsianti moteris dažnai sukasi už baro ir pati aptarnauja klientus prie staliukų.

„Esu barmenė ir visad svajojau apie savo verslą. Tėvų ir brolio paskatinta, pradžioje nuomavausi, o paskui kibininę nusipirkau iš „Alytaus prekybos“. Kartu su manimi dirba ir sūnus, ir marti – tiesa, dabar jie abu sūpuoja anūkėlę“, – „Dzūkijos veidui“ pasakoja Zita.

Kartu su apšiurusiu pastatu ji paveldėjo kibinų gamybos technologines korteles. Pirmiausiai, sutvarkė pastato stogą, perdažė  fasadą ir išgražino aplinką, o tada ėmėsi keisti meniu.

Anksčiau čia buvo rasti tik kibinų su kiauliena, dabar meniu – kur kas platesnis. Iš Kauno, Vilniaus, Žemaitijos ir visos likusios Lietuvos užsukantys klientai gali gardžiuotis kibinais su grybais, vištiena, sūriu ir špinatais, jautiena ar aviena. Net tie patys su kiauliena dabar gaminami iš kapotos sprandinės. Klientai taip pat itin pamėgę traškų vištienos kepsnį, sriubą chašlama ir kepsnį „Dzūkija“ su sūriu ir grybais.

Kibininėje ruoštus patiekalus alytiškiai užsisako ir vakarienei namo, ir įvairioms šventėms.

Papūgų snapų košė

Kibinai kepami kasdien – Zita džiaugiasi, kad kolektyvas nuolatinis.

„Per pandemiją teko pačiai stovėti virtuvėje – ojej, nelengva. Dabar turime dvi virėjas kiekvienoje pamainoje“, – pasakoja ji. Išduoda, kad vienoje skardoje telpa 28-30 kibinų, tad prisukti tiek rankomis nėra paprasta.

Ne tik iš kitų miestų ar svečių šalių užsuka klientai – daug tokių, kurie atveda šią vietą savo vaikams parodyti.

„Pasakoja, kaip vaikystėje su tėvais čia eidavo valgyti, prisimena, kur kas stovėjo, kaip buvo viskas išdėliota, o alų pilstė iš stiklainių“, – šypsosi moteris.

Netrūksta ir dabar užsukančio jaunimo, norinčių būtent čia švęsti vestuves, kaip ir bet kur, retkarčiais ir ne itin malonių klientų pasitaiko.

„Mėgsta ir šeimos su vaikais užsukti, turime nuolatinių klientų ratą. Būna ir kuriozų – vienas klientas atėjęs paprašė: „Zita, padaryk man papūgų snapų košės“. Tai iki šiol sakau tiems, kurie neišsirenka ką užsisakyti, gal norite papūgų snapų košės“, – kvatoja versli moteris.

Širdyje – 25

Labiausiai Alytaus kibininę išgarsino sekso skandalas, įvykęs 2013 metais. Per visą Lietuvą nuskambėjo prostitucijos byla, kuomet Zita ir virėja R.N. buvo nuteistos už neteisėtų paslaugų organizavimą kibininėje bausmės vykdymą atidedant.

„Net ir antireklama veikia, kaip reklama. Nesu kalta, kiekviename bare ateina merginų ir vaikinų, o kas ten kaip su kuo, juk nesužiūrėsi. Skandalas verslui nepakenkė – užsidarėm, padarėm remontą, o po remonto buvo tiek žmonių, kad net tapom PVM mokėtojais“, – atvirauja Zita.

Ne tik skandalas, bet ir atnaujintos patalpos klientus masino – daugelis pirmą kartą čia užsukusių nuoširdžiai nustemba nesitikėdami pamatyti tokio išskirtinio interjero. Salėje pasitinka masyvūs medžio baldai, stūkso kolonos, jaukiai rusena židinys, o sienas puošia Zenono Bulgakovo ir Kosto Poškaus paveikslai.

Tad nieko nuostabaus, kad Zita svajoja, jog vidus sutaptų su išore.

„Norėjau nugriaut ir naują statyti, bet labai brangu. Dabar planuoju padaryti išorės remontą, terasą praplėsti – kad vidus ir išorė stilistiškai sutaptų“, – energija trykšta iš moters, kuri pati sako, kad širdyje jaučiasi vis dar jei ne 25-erių, tai 45-ių.

Ir nors sukakusių metų skaičiai keičiasi tik pase, Zita žada ilgai už baro nebestovėti ir užleisti vietą jaunimui, tad norintys prisiminti legendinės kibininės laikus su jos savininke, paskubėkite.

Vienas komentaras apie “Kibininės siela Zita atvira: skandalai verslui nepakenkė

  1. Tik užjausti galima moterį, kuri būdama garbigo pagyvenusio amžiaus, jaučiasi dar vis 25… Sakyčiau hormonų pertvarka užsitęsusi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *