Oficialu: streike dalyvaus daugiau nei 400 Alytaus miesto ir rajono mokytojų

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Alytaus miesto susivienijimo pirmininkė Meilė Platūkienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip ir suplanuota, įspėjamasis šalies mokytojų streikas penktadienį įvyks. Prie jo jungiasi ir 17-kos Alytaus miesto bei rajono švietimo organizacijų (mokyklų, progimnazijų, gimnazijų, lopšelių-darželių) pedagogai bei darbuotojai. Tai portalui Dzūkijosveidas.lt patvirtino Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) Alytaus miesto susivienijimo pirmininkė Meilė Platūkienė.

Alytaus mieste ir rajone streikuos 435 švietimo įstaigų pedagogai bei darbuotojai. M. Platūkienė pažymi, jog tarp streikuojančių – ir nepriklausantys LŠDPS.

Įspėjamasis streikas prasidės 8 val. ryte ir truks iki dviejų valandų. Tuo metu mokyklose mokytojai neves pamokų, lopšelių-darželių auklėtojai nevykdys jokių veiklų.

M. Platūkienės teigimu, dvejose Alytaus miesto švietimo įstaigose (pradinėje mokykloje ir progimnazijoje) streikuojantys mokytojai sulaukė vadovių pasiūlymų „streikuoti būnant su mokiniais klasėse“. „Tai kas čia per streikas? Apie ką mes kalbame? Kam ir ką mes norime parodyti? Aš suprantu, kad streikuojantys mokytojai sukelia nepatogumų, bet mes ir siekiame, kad mus išgirstų“, – stebisi LŠDPS Alytaus miesto susivienijimo pirmininkė.

Įspėjimai apie planuojamą pedagogų streiką Alytaus miesto ir rajono švietimo įstaigų vadovus pasiekė rugsėjo 8–11 dienomis. Nors didžioji dalis jų palaiko streikuojančius mokytojus, tačiau pirmininkės M. Platūkienės žiniomis, keli direktoriai streikuoti pasiryžusius savo įstaigos pedagogus ir darbuotojus ėmė „spausti“ įvairiais gąsdinimais. „Tai yra baisu, vadovai po vieną „pokalbiui“ kvietėsi į savo kabinetus. Primena sovietinius laikus“, – situaciją komentavo M. Platūkienė.

Ketvirtadienio rytą visi vaikų tėvai ir globėjai sulaukė streikuojančių pedagogų kreipimosi, kuriame apgailestaujama dėl susiklosčiusios situacijos ir prašoma supratimo bei palaikymo.

„Buvo dvi išeitys: apsimesti, kad nematome tikrosios padėties, ir tyliai toliau kentėti, galvojant, kad švietimo ateitis – ne mūsų rūpestis, arba skelbti streiką ir taip inicijuoti aktyvesnes visuomenės diskusijas, išryškinti problemas, priversti politikus ir valdininkus ieškoti išeičių ir rimtai reaguoti į perspėjimus dėl  sudėtingos situacijos sistemoje. <…> Norime pabrėžti, kad esame atviri deryboms ir kompromisams. Mes siekiame ne konflikto, o pasiūlytų realių problemų sprendimo būdų. Viskas priklauso nuo aukščiausio lygio politikų ir valdininkų“, – rašoma išplatintame rašte tėvams bei globėjams.

LŠDPS penktadienį rengia įspėjamąjį streiką, o nepavykus sutarti dėl reikalavimų iki rugsėjo pabaigos ir tikrąjį. LŠDPS atstovų susitikimas su Švietimo, mokslo ir sporto ministru Gintautu Jakštu planuojamas kitą savaitę.

Streikuosiantys pedagogai reikalauja atlyginimus nuo rugsėjo didinti 20 proc., nuo kitų metų sausio – dar 30 proc., klasėse mažinti mokinių skaičių, gerinti darbo sąlygas, kanceliarinių išlaidų kompensavimo ir kita.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *