Alytus ir Birštonas – šilčiausi šalies miestai!

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba suskaičiavo visas vėsias šios vasaros dienas šalies miestuose. Mažiausiai tokių buvo Alytuje ir Birštone.

„Mėnesio pradžioje dalinomės žemėlapiu su karščiais, o šį kartą paskaičiavome kiek buvo vėsių dienų per visą 2023 metų vasarą. Vėsia vasaros diena laikėme tas dienas, kai maksimali oro temperatūra įdienojus pakilo iki <20 laipsnių“, – rašoma tarnybos feisbuko paskyroje Meteo.lt.

Daugiausia tokių dienų užfiksuota vakariniuose rajonuose ir Žemaičių aukštumos apylinkėse: Klaipėdoje buvo 26, Laukuvoje (Šilalės r.) – 24, Šventojoje –21, Telšiuose – 20 (žr. žemėlapyje).Mažiausiai vasariškai vėsių dienų stebėta Pietų Lietuvoje. Vos po 3 dienas buvo Birštone, Alytuje ir Žuvinte, Druskininkuose – 4, o po 5 dienas – Lazdijuose, Kalvarijoje ir Jurbarke.

Pačios vėsiausios vasaros dienos buvo birželio 2–5, liepos 22–23, rugpjūčio 8 ir 29 d. Šiomis dienomis daugelyje meteorologijos stočių oro temperatūra net įdienojus nepasiekė 20 laipsnių ribos.

Daugelis vėsių dienų Vakarų Lietuvoje buvo fiksuojama, kuomet vėjas pasisukdavo iš šiaurės vakarų arba vakarų ir nešdavo gaivų orą nuo Baltijos jūros bei Atlanto vandenyno. Tuo tarpu, Pietų Lietuvoje vėsių dienų būdavo gerokai mažiau dėl žemyno gilumoje pučiančių vidutiniškai silpnesnių vėjų ir labiau įkaistančių paviršių, taip pat dėl savito vietovės mikroklimato ir dažniau vyravusių šiltesnių (nei vakaruose) oro masių. Visa tai aplinkos orui leido dažniau sušilti nors truputį virš 20 laipsnių.

Parengta pagal Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos informaciją

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *