Prezidentas G. Nausėda Varėnoje: aptarti ir šaliai, ir rajonui aktualūs klausimai

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį susitikime su Varėnos rajono savivaldybės meru Algiu Kašėta ir kitais savivaldybės vadovais aptarė rajonui aktualius kelių infrastruktūros, susisiekimo, aplinkosaugos, socialinės apsaugos klausimus, Lietuvos kariuomenės karinių mokymų teritorijų poreikį ir steigimo galimybę Varėnos rajone.

Šalies vadovo teigimu, yra būtina didinti finansavimą Kelių plėtros ir priežiūros programai. Pasak Prezidento, taip pat labai svarbu labiau įtraukti savivaldybes į sprendimų priėmimą, net ir tuomet, kai jie susiję su valstybinės reikšmės keliais. Lietuvos automobilių kelių direkcija turėtų glaudžiau bendradarbiauti su savivaldybėmis dėl rajoninių valstybinių kelių tvarkybos.

Susitikime buvo aptarta visose Lietuvos savivaldybėse aktuali problema – bešeimininkėmis atliekomis užterštų teritorijų sutvarkymas. Prezidentas pažymėjo, kad būtina ne tik sutvarkyti tokias teritorijas, bet ir užkirsti kelią aplinkos teršimui, pritarė nuostatai, kad Aplinkos apsaugos departamentas turėtų aktyviai atlikti neteisėto atliekų šalinimo prevencijos funkciją: vykdyti patikras automobilių servisuose, statybinėse įmonėse, tikrinti atliekas vežančius automobilius. Šalies vadovas pabrėžė, kad šviečiant gyventojus bei teikiant informaciją apie galimybes teisėtai atsikratyti atliekų labai svarbus ir savivaldos vaidmuo.

Meras pristatė šalies vadovui Varėnos rajono savivaldybės projektą vystyti ir plėsti pramonės zoną Varėnos miesto rytinėje dalyje. Juo verslas skatinamas investuoti, kurti naujas darbo vietas Varėnoje. Savivaldybės vadovas atkreipė dėmesį į įstatymines kliūtis miesto naudai išplėsti pramonės zonos teritoriją, sutvarkant ir pritaikant ją verslui.

Prezidentas su savivaldybės vadovais aptarė Lietuvos kariuomenės poreikį turėti dar vieną karinių mokymų teritoriją ir galimybę ją įsteigti Varėnos rajone. Lietuvoje augant dislokuotų sąjungininkų karių skaičiui, nusprendus šalyje dislokuoti Vokietijos brigadą, vykstant Lietuvos kariuomenės plėtrai valstybei kyla poreikis steigti naują karinio mokymo teritoriją, tinkamą brigados dydžio vienetui atlikti manevrą. Tam yra pritarusi Respublikos Prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba.

Darbo dienos Varėnos rajone metu Prezidentas su pirmąja ponia taip pat Merkinėje aplankė Merkinės krašto muziejų, su muziejaus direktoriumi Žygimantu Buržinsku aptarė istorinės Merkinės rotušės atkūrimo idėją, padėjo gėlių prie Lietuvos partizanų vado A. Ramanausko-Vanago paminklo.

Prezidento komunikacijos grupė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *