Šalia Alytaus piliakalnio įsikūrė įspūdinga šiaudinių skulptūrų paroda

Ar teko pabuvoti šiaudinio sodo viduje? Tai padaryti galite šalia Alytaus piliakalnio, kur per kelias dienas iškilo įspūdinga šiaudinių skulptūrų paroda „Amžinieji sodai“.

Šia Alytaus kraštotyros muziejaus (AKM) dovana miestui bus galima pasigrožėti iki rugsėjo 22 d., kuomet Baltų vienybės dieną tradiciškai pakviesime magiškam šiaudinių skulptūrų uždegimo reginiui.

AKM komanda šiaudines skulptūras šalia Alytaus piliakalnio kuria jau penktus metus, tačiau šiemet šiaudinė kompozicija yra išskirtinė ne tik savo aukščiu (kuris siekia daugiau nei 5 metrus), bet taip pat pirmą kartą ji – tūrinė.

Pasirinkta tema – „Amžinieji sodai“ – turi ir daug simbolinių prasmių: šioje piliakalnio papėdėje buvo obelų sodas; šiemet minime Dzūkijos/Dainavos metus; Alytaus kraštotyros muziejuje galima aplankyti etnografinę ekspoziciją „Sodzius Dzūkijon“, išbandyti šiaudinių sodų rišimo edukaciją; visoje Dzūkijoje turime nuostabių Sodų rišimo meistrų. Jei juos visus sukviestumėm, susijungę rankomis turbūt apjuostų Alytaus piliakalnį.

Sodo pritaikymo šiaudinėms skulptūroms idėją Alytaus kraštotyros muziejus parsivežė iš Žemaitijos, Vilkyčių. Jos autorius kalvis Darius Vilius – DAUSAKALYS šiemet ir padėjo įgyvendinti sumanymą. Dėkojame jam ir gausiai talkininkų komandai. Šiaudinių skulptūrų statymo kūrybinėse dirbtuvėse dalyvavo tautodailininkai: Virginija ir Dainius Sebestinai, Rasa Aleksandravičienė, Saulius Mastauskas ir Loreta Lekavičė, Artūras Janickas; savanorės Virginija Dudavičiūtė ir Lina Motiekienė. Šiaudais, kaip ir pernai, parėmė Alytaus rajono ŽŪB „Atžalynas“.

AKM tikisi, kad kiekvienas aplankęs šiaudines skulptūras atras savo prasmę. Na, ir jei kas dar nebuvo prie Egipto piramidžių, prašome prie Alytaus piliakalnio…

Paroda „Amžinieji sodai“ yra projekto „Nuo Jotvos iki Dzūkijos: tęstinumo ženklai“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, dalis.

SVARBU: Iš vidaus šiaudines skulptūras apžiūrėti galima, tačiau ant jų prašoma nelipti – konstrukcija gali neatlaikyti.

Alytaus kraštotyros muziejaus informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *