100 dienų komandoje. Nerijus Cesiulis: „Esu tikras, kad sprendimas pasikviesti juos dirbti kartu buvo teisingas“

Iš kairės: G. Rakaitis, J. Šukevičienė, N. Cesiulis, B. Bieliauskas.

Praėjus šimtui dienų po inauguracijos, taip pat ir nuo naujosios mero komandos darbo pradžios kalbamės su Alytaus miesto savivaldybės meru Nerijumi Cesiuliu bei jo komandos nariais – vicemerais Jurgita Šukevičiene, Broniumi Bieliausku ir Savivaldybės administracijos direktoriumi Gintaru Rakaičiu.

Mere, jums pareigos ne naujos, esate išrinktas antrajai kadencijai ir mokytis šio darbo subtilybių jums tikrai nebereikia, tačiau jūsų komandoje yra ne tik jūsų bendražygių iš praeitos kadencijos, bet ir politikos naujokų, kuriems naujos pareigos tapo nemenku išbandymu. Kaip vertinate savo komandą po pirmųjų šimto dienų?

„Komandą rinkausi atidžiai, ieškojau stiprių savo srities žinovų, motyvuotų ir ambicingų asmenybių, mokančių nusistatyti tikslus, gebančių jų siekti ir tuo prisidėti prie Alytaus bendruomenės gerovės. Norėjau, kad mano artimiausiems kolegoms, taip pat kaip ir man, pirmoje vietoje būtų Alytaus ir alytiškių interesai.

Praėjus šimtui bendro darbo dienų galiu tik pasidžiaugti, kad komanda ne tik nenuvylė, bet parodė savo atkaklumą, darbštumą, kietą stuburą, novatorišką, originalų požiūrį į kasdien kylančius ir aktualius alytiškiams klausimus.

Žinoma, kiekvieno naujo darbo specifiką reikia perprasti, naujoves įsisavinti, o dirbantis ar besimokantis žmogus kartais padaro ir klaidų. Todėl komandoje labai svarbus atvirumas ir gebėjimas problemas spręsti kartu. Po šimto dienų aš dar labiau tikiu savo komandos nariais ir esu tikras, kad sprendimas pasikviesti juos dirbti kartu buvo teisingas“, – apie komandą po šimto dienų bendro darbo kalbėjo N. Cesiulis.

Apie komandos artimiausius tikslus teiraujamės pačių komandos narių.

Jurgita, artėja naujieji mokslo metai, o su jais įsibėgėja Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos įgyvendinamos Tūkstantmečio mokyklų pažangos programa, kuri tęsis iki 2026 m. birželio. Papasakokite, kaip Alytaus miesto švietimo įstaigoms sekasi ruoštis naujiesiems mokslo metams ir kokie pokyčiai laukia įgyvendinus Tūkstantmečio mokyklų programą. 

„Į antrąjį Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos įgyvendinamos Tūkstantmečio mokyklų pažangos programos srautą pateko Alytaus Putinų ir Jotvingių gimnazijos, Likiškėlių, „Volungės“ progimnazijos ir Senamiesčio pradinė mokykla.

Minėtos penkios Alytaus miesto švietimo įstaigos iš Tūkstantmečio mokyklų programos dar šių metų spalio mėnesį turėtų gauti daugiau nei 3 mln. eurų. 70 proc. šios sumos bus skirta mokyklų infrastruktūrai atnaujinti, o likusi dalis – mokytojų kvalifikacijai kelti. Jeigu kalbėsime apie kiekvienos programoje dalyvaujančios mokyklos planus ir laukiančius pokyčius, tai Alytaus Senamiesčio pradinėje mokykloje turėtų būti įrengtos edukacinės erdvės, 4 bendradarbystės ir lyderystės erdvėms bus nupirkta universalaus dizaino principus atitinkanti įranga, atnaujinta mokyklos aktų salė, įrengti 4 specialistų kabinetai ir nupirktos techninės ir mokymo priemonės specialiųjų poreikių mokiniams. Likiškėlių progimnazijos erdvėse planuojama įrengti Gamtos mokslų laboratoriją, Verslumo inkubatorių, Ramybės kampelį, Sensorinį kambarį, o pirmojo aukšto erdves pritaikyti specialiųjų poreikių mokiniams. Čia turėtų būti sutvarkytas  ir kultūros renginiams pritaikytas progimnazijos kiemelis.

Alytaus „Volungės“ progimnazijoje taip pat turėtų atsirasti daugiau mokiniams ugdyti skirtų erdvių  – Gamtos mokslų kabinetas, Aktyvaus laisvalaikio zonos, Kalbų laboratorija, mokymosi ir laisvalaikio, bendradarbystės ir įvairių poreikių mokiniams skirtos lyderystės erdvės. Ši progimnazija taip pat ketina atnaujinti aktų salę.

Biochemijos laboratorija su grūdinto stiklo galerija, STEAM  (STEAM ugdymas – integralus, į kompleksišką tikrovės reiškinių pažinimą, pritaikymą ir problemų sprendimą kreipiantis mokinių gebėjimų ugdymas gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, menų ir matematikos kontekste) tyrimų, projektų ir edukacijų erdvė su mini laboratorija, Bendradarbystės erdvė, aktų salė, STEAM kabinetų tinklas ir specialiųjų poreikių ir psichologo kabinetai – erdvės, kurios po minėtos programos įgyvendinimo turėtų atsirasti Alytus Jotvingių gimnazijoje.

Putinų gimnazijoje ketinama įrengti Gamtos mokslų laboratoriją, Bendradarbystės ir STEAM kūrybinio mąstymo erdves, sutvarkyti aktų salės grindis, įrengti Menų studiją ir individualias darbo vietas specialiųjų poreikių turintiems mokiniams bei gimnazijos erdves pritaikyti judėjimo negalią turintiems mokiniams.

Akivaizdu, kad įgyvendinus Tūkstantmečio mokyklų programą minėtose švietimo įstaigose pagerės mokinių ugdymo ir mokytojų darbo sąlygos, atsiras daugiau edukacinių erdvių ir ugdymo procesas taps dar įdomesnis“, – kalbėjo J. Šukevičienė.

Pakalbėkime apie artėjančius naujuosius mokslo metus. Kaip jiems ruošiasi Alytaus miesto švietimo įstaigos? Galbūt iki rugsėjo jose atsiras naujų erdvių ar įrangos?

„Vasaros atostogų metu švietimo įstaigose visuomet vyksta įvairūs remonto darbai – ne išimtis ir šie metai.

Noriu pasidžiaugti, kad šiais mokslo metais mūsų

miesto lopšeliuose-darželiuose atsiras naujų vaikų ugdymo erdvių – artimiausiu metu dviem įstaigoms – lopšeliui-darželiui „Nykštukas“ ir „Drevinuko“ mokyklai-darželiui – bus nupirktos medinės pavėsinės, o 13 Alytaus miesto lopšelių-darželių – kupolai. Juose bus įrengtos lauko klasės.

Kupolas ir lauko scena – naujos mokiniams skirtos erdvės, kurios projekto lėšomis iki naujųjų mokslo metų bus įrengtos Alytaus Adolfo-Ramanausko-Vanago gimnazijoje.

Tikimės, kad pagaliau pavyks atlikti Dzūkijos mokyklos neįgaliųjų korpuso remonto darbus. Jiems savivaldybė tikisi gauti Europos Sąjungos lėšų. Jų viliamasi gauti ir projekto „Būk aktyvus – būsi sveikas“ trečiajam etapui įgyvendinti. Gavus ES lėšų 15 Alytaus lopšelių-darželių toliau bus tęsiama su vaikų sveikatinimu susijusi veikla“, – sakė vicemerė J. Šukevičienė.

Vasarą daugelyje švietimo įstaigų pluša remonto darbus atliekančių įmonių darbininkai. Apie tai, kokie darbai atliekami mūsų miesto lopšeliuose-darželiuose ar mokyklose, kalbamės su Alytaus miesto savivaldybės vicemeru  Broniumi Bieliausku.

Broniau, kokios Alytaus miesto švietimo įstaigos naujuosius metus pasitiks atsinaujinusios ir kokie remonto darbai jose šiuo metu atliekami?

„Šiuo metu rekonstruojami Alytaus lopšelio-darželio „Pušynėlis“ vidaus elektros tinklai  ir bus įrengtos pakabinamos lubos su LED apšvietimu. „Vilties“ mokykloje-darželyje rekonstruojama šildymo sistema ir įrengiamos šildomos grindys. Remontuojamos lopšelio-darželio „Saulutė“ koridoriaus sienos, bus keičiami lopšelio-darželio „Linelis“ lietaus nuotekų stovai,  iš dalies remontuojamas stogas. Atliekami „Drevinuko“ mokyklos-darželio laiptinių laiptų pakopų ir patalpų remonto darbai.

Baigiami remontuoti du lopšelio-darželio „Obelėlė“ miegamieji, prasidėjo lopšelio-darželio „Boružėlė“ šildymo ir lietaus nuotekų sistemų rekonstrukcija ir salės remontas.

Tikimės, kad artimiausiu metu bus pradėti remontuoti „Volungės“ progimnazijos koridoriai ir kabinetai. Nors šiuos remonto darbus planavome pradėti vos mokslo metams pasibaigus, planus sujaukė viešųjų pirkimų procedūros. Paskelbus viešųjų pirkimų konkursą nebuvo sulaukta pasiūlymų, tad viešuosius pirkimus teko organizuoti dar kartą. Tikimės, kad šį kartą atsiras progimnazijos remonto darbus galinti atlikti įmonė“, – teigė vicemeras.

Gatvių apšvietimas – opi problema, ji daugiausiai alytiškių dėmesio sulaukia įsivyravus tamsiam rudens ir žiemos sezonui. Miestelėnai dažnai skundžiasi, kad gatvėse tamsu, o neapšviestose pėsčiųjų perėjose – nesaugu. Kaip bus sprendžiamas gatvių apšvietimo klausimas?

„Alytiškiai jau turbūt pastebėjo, kad A. Jonyno ir Naujojoje gatvėje keičiami apšvietimo stulpai. Šiose ir kitose miesto gatvėse apšvietimas keičiamas įgyvendinant Alytaus miesto gatvių apšvietimo modernizavimo projektą. Šis projektas bus įgyvendinamas 4 etapais ir kiekvienam iš jų yra parengti atskiri techniniai projektai.

Šiuo metu įgyvendinami du minėto projekto etapai. Jų įgyvendinimo laikotarpiu bus atnaujintas 52 Alytaus miesto gatvių apšvietimas – bus pakeisti daugiau kaip 1200 apšvietimo stulpų. Investicijos į Alytaus miesto gatvių rekonstrukciją bus apie 3,5 mln. Eur, iš jų  – 1,4 mln. udaro Europos Sąjungos parama.

Atnaujinant gatvių apšvietimą, kryptiniais šviestuvais bus papildomai apšvietos ir jose esančios pėsčiųjų perėjos.

Alytaus miesto savivaldybei tarybai skyrus finansavimą, likusius du minėto projekto etapus planuojama įgyvendinti 2024 m.

Tikimės, kad atnaujintas gatvių atšvietimas padės iki 40 proc. sumažinti elektros energijos išlaidas“, – planais dalijosi vicemeras B. Bieliauskas.

Su miesto infrastruktūra, švietimu, kultūra, viešaisiais pirkimais, viešąja tvarka, socialiniais ar sveikatos priežiūros klausimais susijusias problemas kiekvieną dieną, pasitelkus daugiau nei 150 savivaldybės administracijos darbuotojų, tenka spręsti Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriui Gintarui Rakaičiui.

Savivaldybės darbuotojų komanda didelė, tad ir iššūkių daug. Kaip juos sekasi įveikti ir kokie yra Jūsų, kaip savivaldybės administracijos vadovo, siekiai bei lūkesčiai?

„Dirbti į savivaldybės administracija atėjau iš verslo. Dirbau kur kas mažesnėje komandoje, o darbo specifika buvo susijusi su viena sritimi – kelių remontu ir statyba. Alytaus miesto savivaldybės administracijoje dirba 175 valstybės tarnautojai ir darbuotojai. Kolektyvas didelis, tad ir iššūkių – kur kas daugiau. Be to, savivaldybės administracija vykdo daugybę funkcijų, kurias perprasti reikia laiko, o kur dar kasdienės miesto gyventojų problemos…. Kartais joms išspręsti prireikia nemažai laiko, tad sieksiu, kad Savivaldybės administracijos darbuotojai dirbtų dar efektyviau. Stengsimės  greičiau reaguoti į gyventojų prašymus, skundus ar pastabas ir operatyviau spręsti alytiškiams kylančias kasdienes su  miesto infrastruktūra susijusias problemas“, – sakė administracijos direktorius.

Ne vienerius metus dirbote kelių statybos ir remonto darbus atliekančioje bendrovėje. Gatvių rekonstrukcijos ir remonto klausimus tenka spręsti ir einant šias pareigas. Papasakokite, kokie gatvių rekonstrukcijos darbai šiuo metu vyksta Alytuje ir kokias miesto gatves planuojama remontuoti ateityje.

Šiuo metu rekonstruojamos Sudvajų, Kepyklos ir Santaikos gatvės. Suprantame, kad ilgai trunkantys gatvių rekonstrukcijos darbai – nemenkas vairuotojų kantrybės išbandymas, sukeliantis tam tikrų nepatogumų, tačiau rekonstrukcijos darbams pasibaigus bus kur kas patogiau ir saugiau tiek vairuotojams, tiek ir pėstiesiems.

Sudvajų ir Kepyklos gatvių sankryžos rekonstrukcijos projektas bus vykdomas dviem etapais. Įgyvendinant pirmąjį etapą ties įvažiavimu į Alytaus šv. Benedikto gimnaziją bus įrengta žiedinė sankryža. Antrojo etapo įgyvendinimo laikotarpiu, kuris prasidės dar šiemet – rekonstruojama  Sudvajų gatvės atkarpa nuo žiedinės sankryžos iki prekybos centro „Lidl“.

Dar šiemet planuojama baigti Sudvajų gatvės atkarpos iki Topolių gatvės, įskaitant žiedinę sankryžą, rekonstrukciją. Žiedinę sankryžą planuojama atidaryti nuo rugsėjo 1-osios. Kitais metais bus rekonstruojama likusi Sudvajų g. dalis nuo Topolių g. iki prekybos centro „Lidl“.

Sudvajų ir Kepyklos gatvių sankryžos rekonstrukcijos darbai atsieis 660 tūkst. Eur.

Sparčiai į priekį juda ir Santaikos gatvės rekonstrukcija. Šiuo metu baigiamas ketvirtasis šios gatvės rekonstrukcijos etapas nuo Kepyklos g. iki Likiškėlių  žiedinės sankryžos. Rangos darbus atliekanti įmonė  gatvės aplinką turėtų sutvarkyti iki rugpjūčio mėnesio vidurio.

Penktojo šio projekto etapo – atkarpos nuo Likiškėlių g. iki miesto ribos rekonstrukcijos darbus atliekantis rangovas juos planuoja baigti iki šių metų  rugsėjo 1 d., o aplinką pradėti tvarkyti šiais metais ir baigti kitų metų pavasarį.

Trečiojo šio projekto etapo – Santaikos g. atkarpos nuo Varėnos g. iki miesto ribos Kaniūkų tilto link – rekonstrukciją planuojama pradėti 2024 m. Šiuo metu kaip tik vykdomos gatvės atkarpos rekonstrukcijos darbų viešųjų pirkimų procedūros.  Tikėtina, kad Santaikos g. atkarpos nuo Varėnos g. iki miesto ribos rekonstrukcijos darbai bus baigti 2025 metais.

Neliko pamirštos ir kitos Alytaus miesto gatvės. Neseniai baigti Tiesos g. rekonstrukcijos darbai, baigiama sutvarkyti Medžiotojų g., pasirašyta sutartis dėl Šilelio g. asfaltavimo. Šiuo metu rengiami Miklusėnų g. rekonstrukcijos, įrengiant automobilių stovėjimo vietas, Kauno g. atkarpos nuo Tvirtovės g. iki A. Jonyno g. rekonstrukcijos projektai.

Turėtų šiek tiek sutrumpėti Alytaus miesto žvyruotų gatvių sąrašas – šiuo metu rengiami Alovės g. atkarpos  nuo Seinų g. iki Gardino g., Zaidų,  Obelytės, Technikų, Girakalnio, Užuovėjos, Audros, Gintaro, Kelmučių, Lakštingalų, Skalvos, Šaltinėlio gatvių techniniai projektai.  Didžioji dalis šių projektų bus baigti dar šiemet, likusieji – kitų metų pradžioje. Tad 2024 m. jau bus asfaltuojama dalis išvardytų gatvių.

Atnaujiname ne tik miesto gatves, bet ir pėsčiųjų takus, šaligatvius. Šiuo metu tvarkomi Likiškėlių, Jazminų ir Volungės g. esantys šaligatviai, pėsčiųjų takai. Iki šių metų rugpjūčio mėnesio pabaigos minėti darbai šiose gatvėse turėtų būti baigti.

Dar  šiemet turėtų būti pradėtas pėsčiųjų ir dviračių tako įrengimo nuo Ramybės iki Šlaito g. projekto antrasis etapas, t. y. turėtų būti sutvarkyta atkarpa nuo Kreivosios g. iki  Šlaito g. Taip pat šiemet atnaujinsime Kalniškės g. pėsčiųjų ir dviračių taką nuo žiedinės sankryžos su Ūdrijos ir Punsko g. iki Naujosios gatvės.

Ir tai dar ne viskas. Šiuo metu vykdomos privažiavimo kelio ir pėsčiųjų tako įrengimo nuo Ligoninės g. iki Jotvingių g. turgavietės projektavimo viešųjų pirkimų procedūros. Dar šiemet planuojame pasirašyti sutartį dėl Jaunimo parko pėsčiųjų tako kapitalinio remonto darbų.

Alytaus miesto savivaldybė planuoja parengti ir Miesto sodo fontano, pėsčiųjų takų ir apšvietimo projektą“, – apie artimiausius planus kalbėjo Savivaldybės administracijos direktorius G. Rakaitis.

Planų ir siekių Alytaus miesto savivaldybės vadovai turi daug, prie sėkmingo jų įgyvendinimo aktyviai prisideda ne tik jie patys, savivaldybės administracijos darbuotojai, bet ir visi Alytaus miesto gyventojai, išreikšdami savo nuomonę, teikdami pastabas ar pasiūlymus.

Tad jeigu turite pasiūlymų, idėjų ar neatsakytų klausimų, drąsiai užsukite į Alytaus miesto savivaldybės priimamąjį pirmadieniais–ketvirtadieniais nuo 8 iki 17 val. ir penktadieniais nuo 8 iki 15.45 val. Pietų pertrauka nuo 12 val. iki 12.45 val. arba skambinkite tel. (8 315) 55 111, rašykite el. p. info@alytus.lt

Daugiau informacijos ieškokite www.alytus.lt

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Vienas komentaras apie “100 dienų komandoje. Nerijus Cesiulis: „Esu tikras, kad sprendimas pasikviesti juos dirbti kartu buvo teisingas“

  1. Kol kas kaip neįgalūs ir išsigandę oligarchinių interesų. Apie viską suokia, bet apie svarbiausia tyli. Kur per rinkimus reklamuoti Kauno grūdų 32 milijonai investicijų? Kur rimta analizė apie mobingus per teisėsaugą, kad nedrystų net paanalizuot kodėl miesto labui pilnaverčiai neįveiklinti galingi aerodromo virš 100 ha ant valstybės žemės ir pramonės parko galingi potencialai? Kodėl vidur į pramonės parkus ir lez pritraukti stambūs strateginiai investuotojai, į Alytaua ne. Lakstyt paakui tronkeles čia valdininkų kompetenciją. Nei vieno, kuris suvoktų strategijas ir kaip dirbt per es paramos projektus per ministerijas. Įdomiausia, kad ir žiniasklaida silpna, nėr rimtos analizės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *