„Scanoramos vasara“ Alytuje: kino stovykla jaunimui ir naujausių filmų programa

Liepos 31 – rugpjūčio 6 d. Europos šalių kino forumas „Scanorama“ trečius metus iš eilės atkeliauja į Alytų su renginiu „Scanoramos vasara“ – savaitę truksiančių kinematografiškų atostogų metu laukia kino stovykla jaunimui ir nemokama naujausių filmų programa.

Šiais metais jėgas suvieniję Europos šalių kino forumas „Scanorama“, kino teatras „Dainava“, Alytaus miesto teatras ir Alytaus Jurgio Kunčino viešoji biblioteka trečią kartą iš eilės siūlo kultūrinį atostogų kursą – praėjusiais metais didelio dėmesio ir teigiamų dalyvių atsiliepimų sulaukusi kino stovykla jaunimui „24 per sekundę“ ir šiais metais kvies susipažinti su kino kūrimo užkulisiais. Stovyklos programą įkvėpė iš Alytaus kilusio poeto, eseisto, vertėjo ir vieno žymiausių lietuvių prozininkų Jurgio Kunčino asmenybė bei kūryba. Dirbtuvių rengėjai kvies į jo tekstus pažvelgti pro kino kameros objektyvą: užsiėmimų metu jaunuoliai kartu su žinomais Lietuvos kino profesionalais kurs dviejų Jurgio Kunčino novelių ekranizacijas ir dokumentinę medžiagą apie jų kūrimo užkulisius.

Vakarais naujausių, pagrindiniuose kino festivaliuose ir Nacionaliniuose kino apdovanojimuose „Sidabrinė gervė“ įvertintų filmų programa kvies į peržiūras vienoje pagrindinių miesto kultūrinių erdvių – Alytaus miesto teatre. Žiūrovų laukia susitikimai su naujausiais lietuvių filmais – Talino kino festivalyje „Juodosios naktys“ geriausio Baltijos šalių filmo apdovanojimą pelniusiu Vytauto V. Landsbergio ir Giedriaus Tamoševičiaus „Poetu“, Nacionaliniuose kino apdovanojimuose „Sidabrinė gervė“ metų geriausio dokumentinio filmo kategorijoje nominuotu albanų kilmės čekų režisieriaus Saimiro Bajo ir scenarijaus autorės Linos Žukauskaitės dokumentine juosta „Dekadentas Nr. 2419“ apie poetą Tomą Venclovą ir režisieriaus Jono Trukano kartu su scenaristu Titu Lauciumi kurtu įtemptu siaubo trileriu „Rūpintojėlis“, nominuotu „Sidabrinės gervės“ apdovanojimams geriausio pagrindinio ir antraplanio aktoriaus bei grimo dailininko kategorijose.

Kanų kino festivalyje „Ypatingojo žvilgsnio“ apdovanojimu įvertintas austrų režisierės Marie Kreutzer „Korsažas“ atskleis stilingą ir šiuolaikišką legendinės imperatorienės Sisi portretą, o Berlyno kino festivalyje pristatytas norvegų režisieriaus Kristofferio Borglio „Bloga nuo savęs“ įspės, kuo gali pasibaigti liguistas dėmesio ir pripažinimo troškimas.

Algimanto Puipos „Dievų miškas“ pagal to paties pavadinimo Balio Sruogos romaną, laikomą vienu kertinių literatūros tekstų, leidžiančių suvokti lietuviškosios tapatybės raidą sudėtingame istorijos kontekste, sujungs kino stovyklą ir filmų programą literatūros leitmotyvu.

„Komponuodami „Scanoramos vasaros“ programą Alytuje įdėmiai pažvelgėme į miesto kultūrinį kraštovaizdį ir jį kūrusias bei kuriančias asmenybes. Rašytojo Jurgio Kunčino asmenybė padiktavo jaunimui skirtos kino stovyklos kryptį, o kokybiškų ir aktualių filmų seansai, kuriuos rengsime vienoje pagrindinių miesto kultūros erdvių, įtrauks ir suburs kokybiškam kinui neabejingą vietos bendruomenę“, – pasakoja „Scanoramos vasaros“ idėjos autorė ir programos sudarytoja Vaida Kazlauskaitė.

„Nemokama kino stovykla antrus metus iš eilės grįžta į Alytų. Jaunimas iki šiol gyvai prisimena praėjusių metų dirbtuves ir įsimintinas pažintis su Lietuvos kino kūrėjais, o naujausių filmų peržiūros Alytaus miesto teatre subūrė ištikimų kokybiško kino mylėtojų gretas – savaitę truksianti nemokama europietiškų filmų programa ir šiais metais kvies kultūringai atostogauti Alytuje“, – džiaugiasi „Dainavos“ kino teatro direktorė Simona Butrimienė.

Kūrybinėse dirbtuvėse jaunuoliai mokysis rašyti scenarijus ir paversti literatūros kūrinį kino pasakojimu su režisieriumi, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu Algimantu Puipa, sukūrusiu daugiausia literatūros kūrinių ekranizacijų lietuvių kine. Režisierius Jonas Trukanas ir vienas „Scanoramos“ programų sudarytojų, kino kritikas, semiotikas Dmitrijus Gluščevskis supažindins su žanrinio kino specifika ir atskleis, kodėl Lietuvoje beveik neturime tokio kino kūrėjų.

Režisierius Giedrius Tamoševičius dalinsis aktorių atrankos ir darbo su aktoriais patirtimi. Nacionaliniuose kino apdovanojimuose „Sidabrinė gervė“ metų geriausio aktoriaus apdovanojimą pelnęs Donatas Želvys, sukūręs pagrindinį vaidmenį filme „Poetas“, supažindins su vaidybos pagrindais ir dialogų skaitymo subtilybėmis.

„Sidabrinei gervei“ nominuota grimo meistrė Elena Permogorskaja pademonstruos, kaip neatpažįstamai pakeisti aktoriaus išvaizdą. Kostiumų dailininkė Neringa Keršulytė, kurios kūrybinėje biografijoje – kelios dešimtys kino filmų ir teatro spektaklių, papasakos, kaip apranga ir jos detalės kuria prasmę kine.

Iš Alytaus kilęs režisierius, montažo režisierius ir muzikantas Eimantas Belickas, 2006 m. kartu su grupe „LT United“ atstovavęs Lietuvai „Eurovizijos“ dainų konkurse, pasidalins kino montažo patirtimi, kuriant dokumentinį kiną.

„Scanoramos vasara“ Alytuje  vyks liepos 31 – rugpjūčio 6 d. Alytaus miesto teatre ir Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje.

Visi renginiai nemokami.

Projektą „Scanoramos vasara“ finansuoja Lietuvos kino centras.

KINO PROGRAMA

07.31 | 18:00

„Dievų miškas“

Rež. Algimantas Puipa

1 val. 50 min.

N-13

Seansą pristato filmo režisierius Algimantas Puipa.

Vieta: Alytaus miesto teatras

 

08.01 | 18:00

„Rūpintojėlis“

Rež. Jonas Trukanas

1 val. 27 min.

N-16

Seansą pristato filmo režisierius Jonas Trukanas ir kino kritikas, semiotikas Dmitrijus Gluščevskis.

Vieta: Alytaus miesto teatras

 

08.02 | 18:00

„Poetas“

Rež. Vytautas V. Landsbergis, Giedrius Tamoševičius

1 val. 52 min.

N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Seansą pristato filmo režisierius Giedrius Tamoševičius ir aktorius Donatas Želvys.

Vieta: Alytaus miesto teatras

 

08.03 | 18:00

„Bloga nuo savęs“

Rež. Kristoffer Borgli

1 val. 35 min.

N-16

Seansą pristato grimo dailininkė Elena Permogorskaja.

Vieta: Alytaus miesto teatras

 

08.04 | 18:00

„Korsažas“

Rež. Marie Kreutzer

1 val. 53 min.

N-13

Seansą pristato kostiumų dailininkė Neringa Keršulytė.

Vieta: Alytaus miesto teatras

 

08.05 | 18:00

„Dekadentas Nr. 2419“

Rež. Saimir Bajo

1 val. 40 min.

N-13

Seansą pristato filmo scenarijaus autorė Lina Žukauskaitė ir montažo režisierius Eimantas Belickas.

Vieta: Alytaus miesto teatras

 

08.06 | 16:00

Kino stovyklos uždarymas. Stovyklos dalyvių sukurtų trumpametražių filmų premjeros.

1 val. 30 min.

Vieta: Alytaus miesto teatras

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *