Alytaus rajono jaunimui – naujos galimybės

Nuo šiol jaunimo reikalai Alytaus rajone pajudės į priekį. Jau liepos mėnesį įvyks Alytaus rajono savivaldybės jaunimo reikalų tarybos rinkimai, taip pat savivaldybė planuoja pasirašyti bendradarbiavimo sutartį su Jaunimo reikalų agentūra. Planuose – ir atviro jaunimo centro, laisvalaikiui ir veikloms skirtų erdvių steigimas.

Aptarti jaunimo reikalų situacijos Alytaus rajone ir susitikti su mere Rasa Vitkauskiene, Finansų ir investicijų skyriaus vedėja, laikinai einančia administracijos direktorės pareigas, Andre Zenevičiene ir jaunimo reikalų koordinatore Aiste Nedzinskaite atvyko Jaunimo reikalų agentūros atstovai – direktorius Jonas Laniauskas, Nacionalinės jaunimo politikos skyriaus vedėja Eglė Došienė, Nacionalinės jaunimo politikos skyriaus vyresnioji patarėja Laima Jasionytė.

Kaip paaiškėjo, agentūros atstovai jau buvo susitikę su buvusios kadencijos Alytaus rajono savivaldybės vadovais, tačiau tąkart susitarti dėl bendradarbiavimo nepavyko.

„Buvau nemaloniai nustebinta sužinojusi, kad mūsų rajono jaunimo reikalai iki šiol nebuvo sprendžiami. Tačiau džiaugiuosi, kad nepasididžiavote ir ėmėtės iniciatyvos dar kartą atvykti į Alytaus rajono savivaldybę. Privalome dirbti kartu, atliepti jaunimo poreikius, sukurti jiems galimybes augti ir tobulėti visomis prasmėmis. Jauni žmonės – mūsų ateitis“, – kalbėjo merė R. Vitkauskienė.

Pasak agentūros atstovų, Lietuvoje yra vos dvi savivaldybės – Alytaus rajonas ir Kazlų Rūda, neturinčios atviro jaunimo centro ir erdvės.

„Mes kalbame apie šioje savivaldybėje gyvenančius jaunuolius, kuriems paslaugos  nėra teikiamos, todėl jaunimas praranda daugybę galimybių. Mūsų organizacija, siekdama išsiaiškinti jaunimo poreikius, tris mėnesius teikė mobiliojo darbo paslaugas. Deja, tęstinis ryšys su savivaldybe tąkart neužsimezgė. Alytaus rajone matome sudėtingiausią jaunimo reikalų situaciją“, – sakė J. Laniauskas ir pridūrė, kad jų kaip organizacijos lūkestis yra susitelkti ir bendradarbiauti, kad jaunimo reikalams pagaliau būtų rodomas deramas dėmesys.

Bendradarbiavimas su Jaunimo reikalų agentūra galimas tiek mentorystės, tiek vienkartinės finansinės injekcijos, tiek tiesioginių pirkimų pagrindu. Susitikimo dalyviai sutarė, kad priimtiniausias būtų finansavimo modelis, pagal kurį atvirojo darbo su jaunimu paslaugos tris mėnesius būtų finansuojamos agentūros lėšomis, o kitus tris mėnesius apmokėtų pati savivaldybė. Preliminariai iš savivaldybės biudžeto prireiktų apie 4 tūkst. eurų. Pasibaigus bendradarbiavimui, savivaldybė turėtų savarankiškai užtikrinti paslaugų tęstinumą ir finansavimą.

Tai būtų pirminė Jaunimo reikalų agentūros injekcija, o  vėliau savivaldybė turėtų galimybę dalyvauti projektinėse jaunimo reikalų veiklose.

Dėl vietos, kurioje galėtų būti steigiamas Atviras jaunimo centras ir erdvės, planuojama diskutuoti, tartis.

Kaip viena iš potencialių vietų, kurioje ir dabar aktyviai veikia jaunimas, buvo įvardinta Butrimonių gimnazija. Čia įkurta ir jaunimo erdvė laisvalaikio užimtumo poreikiams.

Bus atnaujinta ir Alytaus rajono savivaldybės jaunimo reikalų tarybos veikla. Jau liepos 28 dieną vyks jos rinkimai. Tarybos veikla nutrūko dar 2019 metais ir ketverius metus aktyvus darbas jaunimo reikalų srityje nebuvo vykdomas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *