Globos savaitės Alytuje metu – padėkos globėjams

Šią savaitę Alytuje ir visoje Lietuvoje minima Globos savaitė, skirta globėjams (rūpintojams) bei globojamiems vaikams, miesto bendruomenei. Trečiadienį Alytaus jaunimo centre renginio „Draugystės spalvos“ metu įteikti padėkos raštai, skambėjo globos istorijos, parodytas miuziklas „Bremeno muzikantai“, į dangų paleistos simbolinės širdies dulkės.

„Kalendoriuje yra daug atmintinų dienų, skirtų vienai ar kitai profesijai. Tačiau tai, ką jūs darote, nėra profesija. Tai pašaukimas. Mylėti ir rūpintis. Auginti ir padėti. Mokyti ir mokytis gyvenimo, sutarimo, pagalbos ir pagarbos, draugystės ir bendravimo. Ir šio vakaro pavadinimas „Draugystės spalvos“ – taip pat atskleidžia temą. Draugystė apima jus visus – globėjus ir globotinius, globos centrus ir globos namus.

Draugystės spalvų turbūt galėtume suskaičiuoti ne vieną. Čia spindi meilė, žaižaruoja nuoširdumas, greta prisiglaudęs rūpestis, už jo – atjauta, o visas to nelengvo gyvenimo spalvas supa atsakomybė už žmogų, kuriam padedate augti. Ačiū Jums už tai, ką darote. Už tai, kuo gyvenate ir kam pasiryžote. Laimės, sėkmės, sveikatos. Telydi jus visada globotinių šypsenos ir padėka“, – renginio metu sakė Alytaus miesto savivaldybės vicemerė, pavaduojanti savivaldybės merą, Jurgita Šukevičienė.

Renginyje už nuoširdų darbą teikiant globos paslaugas Alytaus miesto savivaldybės vaikams įteikti Alytaus miesto savivaldybės mero padėkos raštai Alytaus miesto šeimos centro budinčioms globotojoms Astai Balčiūnienei, Loretai Daučiūnienei, Juditai Gaisrienei, Ingai Svilainienei, Ramunei Martišienei.

2023 metų pradžioje Lietuvoje buvo 3 744 globėjai, jų šeimose augo 4 213 tėvų globos netekusių vaikų. Šiuo metu globos institucijose vis dar gyvena apie 1 340 vaikų, netekusių tėvų globos, kuriems reikia šeimos. Laikinai globojami apie 900 vaikų – nesant galimybių sugrįžti į šeimą, jiems reikės nuolatinės suaugusiųjų globos.

Alytaus mieste šiuo metu 69 šeimos globoja 88 vaikus, likusius be tėvų globos. Alytaus miesto šeimos centro globos centre yra 5 budintys globotojai, jų šeimose auga 7 vaikai.

Alytaus miesto šeimos centro bendruomeniniuose vaikų globos namuose yra 5 šeimynos, jose gyvena 30 tėvų globos netekusių vaikų. Praėjusiais metais įvaikinti 5 vaikai, iš bendruomeninių vaikų globos namų į šeimas taip pat išvyko 5 vaikai, jiems buvo skirta globa šeimose.

Laikinoji globa gali tęstis iki dvylikos mėnesių, išskirtiniais atvejais – dar šešis mėnesius. Tuomet sprendžiama, ar vaikai grąžinami į biologinę šeimą arba sprendžiamas nuolatinės globos nustatymo klausimas. Nuolatinė globa gali tęstis iki vaikų pilnametystės arba iki tol, kol vaikai bus įvaikinti. Vaiko nuolatinė globa nėra negrįžtamas procesas – biologiniai tėvai, pakeitę gyvenimo būdą, bet kuriuo globos momentu gali kreiptis į teismą dėl tėvų valdžios apribojimo panaikinimo.

Galbūt norite pasidalinti savo meile su tais, kuriems šiuo metu jos labai trūksta? Tuomet kviečiame atvykti į Alytaus miesto šeimos centro Globos centrą, esantį Vilties g. 28A, Alytuje – čia gausite visą reikalingą informaciją, kaip tapti globėju (rūpintoju), kaip padėti vaikams užaugti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *