Šalies stalo žaidimų kūrėjai susitiko Druskininkuose: pristatė naujoves, išrinko geriausius

Gegužės 13-14 d. stalo žaidimų entuziastai iš visos Lietuvos rinkosi į Druskininkus, kur vyko jau septintasis, didžiausias Baltijos šalyse stalo žaidimų festivalis „PineCon“.

Renginyje pirmą kartą vykusiuose „PineCon Awards“ apdovanojimuose buvo išrinkti geriausi lietuviški stalo žaidimai ir prototipai. „Geriausio 2022 m. lietuviško stalo žaidimo“, o taip pat ir „Publikos simpatijos“ nominacijas pelnė edukacinis-strateginis stalo žaidimas „Marijampolė“. Vienas iš jo kūrėjų Tomas Miliauskas taip pat laimėjo ir „Naujos vilties“ nominaciją už labiausiai konvento dalyviams patikusį stalo žaidimų prototipą – juo tapo „Grybų karas“. Visus tris apdovanojimus susižėręs marijampolietis Tomas Miliauskas linkėjo visiems kūrėjams toliau nesustoti, kurti žaidimus ir palaikyti jų gyvybę.

Festivalis pasižymėjo lietuviškų stalo žaidimų ir jų prototipų gausa. „Naujos Vilties“ nominacija sulaukė leidėjų „Brain Games“ dėmesio – vieno iš konvente dalyvavusių prototipų kūrėjas (arba kūrėjai) gaus pasiūlymą žaidimą išleisti. Apdovanojimą įteikęs „Brain Games Publishing“ vadovas ir įkūrėjas Egils Grasmanis džiaugėsi matydamas kiekvienais metais vis augančią žaidimų kūrėjų bendruomenę, o taip pat ir prototipų kokybę.

Druskininkų jaunimo užimtumo centre vykusiame dviejų dienų renginyje apie du šimtus dalyvių ne tik išbandė naujausius lietuvių kūrėjų stalo žaidimus ir prototipus, dalyvavo turnyruose, vaidmenų žaidimų sesijose, bet ir rungėsi dėl Lietuvos „KLASK“, „Catan“ ir „Carcassonne“ čempionų titulų bei teisės atstovauti Lietuvai pasaulio ir Europos čempionatuose.

„PineCon 2023“ lankytojai taip pat turėjo galimybę klausytis diskusijos apie žaidimų klubų kultūrą Lietuvoje „Tai ką klube šiandien“, kurioje dalyvavo įvairių Lietuvos žaidimų ir fantastų klubų atstovai: Andrejus Achimovičius („Prototipas“), Viktorija Kažeivaitė („DnD House“), Remigijus Klimavičius („Visažiniukas“), Ignas Prakapas („Feniksas“),  Kamilė Šlapikė („Board Punks“).

Festivalyje buvo galima susipažinti ir su įvairiais vaidmenų žaidimais. „Žaidimo meistrai“ paruošė LARPG – „kabinetinį“ vaidmenų žaidimą „Tortuga. Piratų miestas“, o vakare vyko „Dnd House“ vedamos RPG sesijos.

Konventą tradiciškai atidarė „Akmens, popieriaus, žirklių“ čempionatas, renginio dalyviai taip pat išmėgino savo jėgas protmūšyje apie stalo žaidimus, dalyvavo „Manohobio“ ir leidyklos „Terra Publica“ žaidimuose bei turnyruose, išbandė epinį karinį žaidimą „War Room“ ir kitas stalo žaidimų kultūrą iš įvairių perspektyvų atskleidžiančias veiklas.

Prie renginio prisijungė ir Lietuvos skeptikų draugija bei projektas „Klimatosūkis“.

Festivalį organizuojančios Asociacijos Druskininkų stalo žaidimų klubas prezidentas Juozas Kazlauskas džiaugėsi augančiu renginiu ir nauja konvento dalimi – apdovanojimais: „nuo pat pirmojo konvento 2017 m. „PineCon“ ypatingas dėmesys skiriamas Lietuvos kūrėjų stalo žaidimams. Stengiamės sudaryto sąlygas pristatyti lietuviškus stalo žaidimus, kasmet festivalyje galima išbandyti ir naujausius stalo žaidimų kūrėjų prototipus. Apdovanojimai tapo dar vienu žingsniu į priekį stalo žaidimų kultūros vardan, o dar smagiau, kad vieno iš „Naujos vilties“ prototipų kūrėjų viltys iš tiesų išsipildys ir žaidimas bus išleistas – o tai yra kiekvieno žaidimų kūrėjo svajonė.“

Asociacijos Druskininkų stalo žaidimų klubas informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *