„Pirmosios vagos“ šventė Veisiejuose: netrūko rekordų, arė ir profesionalai, ir miestiečiai

„Pirmosios vagos“ šventei, vykusiai šeštadienį Veisiejuose, dangus nepagailėjo saulės, o susirinkusieji – gerų emocijų. Jau 22-ąjį kartą organizuota šventė tampa šio krašto simboliu, žinomu visoje Lietuvoje, o Lazdijų kraštas nestokoja žirgininkų, auginančių žirgus savo namuose, dirbančių jais žemę, perduodančių arimo meną iš kartos į kartą.

„Džiaugiuosi, kad ši šventė sugrįžo į namus, į Veisiejus, kur ir turėjo būti. Nuoširdžiai tikiu, kviečiu ir prisidėsiu kuo galėdama, kad šios šventės tradicija tęstųsi kiekvienais metais ir kad arimo tradicijos būtų išsaugotos ateities kartoms“, – sveikindama artojus ir visus susirinkusius kalbėjo rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė.

Artojus, atrakinančius žemę ir šventu darbu prisidedančius prie kasdienės duonos auginimo, sveikino ir Seimo narys Vilius Semeška.

Sėkmės artojams varžybose linkėjo, su arimo taisyklėmis supažindino  varžybų vyr. teisėjas Benius Rūtelionis ir  teisėjas Rimas Kauzonas, kuris šias varžybas organizuoti padeda nuo pat pirmosios šventės.

Šventės statistika: į arimo varžybas, arti vienkinkiais ir dvikinkiais žirgais, šiemet užsirašė 11 artojų. Vyriausias jų – Algimantas Macionis, kuriam netrukus sukaks 70 metų. Jauniausias artojas – jo anūkas Rokas  Macionis, kuriam – dar tik 10 metų. Arė ir jo sūnus Linas Macionis, kuriam  šiemet varžybų vertintojai skyrė aukščiausius balus.

Iš 11 užsiregistravusių artojų – du buvo iš Varėnos rajono, vienas – iš Druskininkų savivaldybės ir net šeši – iš  Šventežerio seniūnijos.

Po profesionalių artojų prie arklo stojo tie, kurie norėjo prisiminti jau turėtas gyvenime arimo pamokas arba tie, kurie apie arimą žino tik iš tėvų pasakojimų. Į arimo edukaciją, kurią vedė profesionalus artojas – Mantas Sujeta iš Šventežerio, registravosi dalyviai iš Kauno, Vilniaus, Kapčiamiesčio, Kelmės, Vilkaviškio ar tolimojo Charkovo kovojančioje Ukrainoje. Buvo ir gausus būrys merginų, kurioms sekėsi tikrai puikiai.  Visi edukacijos dalyviai buvo apdovanoti šventės medaliais.

Apdovanojimų dalis persikėlė į  Veisiejų miesto parką. Teisėjams susumavus rezultatus, pasveikinti arimo varžybų nugalėtojai. Apdovanojimus įteikė savivaldybės merė Ausma Miškinienė ir varžybų vyr. teisėjas Benius Rūtelionis.

Dvikinkių kinkinių arimo varžybose geriausiai pasirodė:

Linas Macionis iš Šventežerio seniūnijos, užėmęs pirmąją vietą;

Algimantas Macionis iš Lazdijų seniūnijos, užėmęs antrąją vietą;

Algirdas Motiejūnas iš Veisiejų seniūnijos,  užėmęs trečiąją vietą.

Vienkinkių kinkinių varžybose gražiausiai savo laukus suarė:

Pirmosios vietos laimėtojas Bernardas Blažauskas iš Šventežerio seniūnijos;

Antrosios vietos laimėtojas Mantas Sujeta iš Šventežerio seniūnijos;

Trečiosios vietos laimėtojas Valdas Kaminskas iš Varėnos rajono.

Nugalėtojai gavo ne tik medalius, piniginius prizus, bet ir šventės rėmėjų specialiai įsteigtus prizus.  Pirmųjų vietų laimėtojams varžybų vyr. teisėjas, savivaldybės tarybos narys Benius Rūtelionis dovanojo po gyvą avį iš savo ūkio.

Karietų kinkinių laurus susišlavė Justas Markevičius

Ne mažiau įdomi dalis šventės dalyvių laukė Veisiejų miesto parke. Čia su vaišėmis laukė  Lazdijų rajono bendruomenės ir buvo organizuotos karietų varžytuvės.

Puikūs žirgai, įspūdingos karietos, azartiški jų važnyčiotojai nepaliko abejingų.  Kai kurie kinkiniai savo galimybes išbandė ir po du kartus.  Galutiniai rezultatai susidėliojo taip. Kad daugiausiai laurų ir pirmųjų vietų atiteko Verstaminų kaime gyvenančiam žirgininkui Justui Markevičiui, kuriam pagyrų negailėjo net profesionalūs varžybų komentatoriai.

Karietų varžybų  rezultatai buvo tokie:

Vienkinkių kinkinių klasėje:

1-oji vieta – Justinas Markevičius su žirgu Pepė;

2-oji vieta – Vaidotas Bužinskas su žirgu Dotas;

3-oji vieta – Justinas Markevičius su žirgu Epo.

Dvikinkių kinkinių klasėje:

1-oji vieta – Justinas Markevičius su žirgais Epo ir Pepė;

2-oji vieta  – Žydrūnas Čereškevičius su žirgais Magnat ir Magie;

3-oji vieta – Irmantas Gramackas us žirgais Indigo ir Gramas.

Poni žirgų klasėje visas tris vietas užėmė Sergėjus Feoktistovas su savo žirgais.

Mėgėjų klasėje:

1-oji vieta – Mantas Sujeta su žirgu Banga;

2-oji vieta – Nojus Pečiukonis (15 metų) su žirgu Šansas;

3-oji vieta – Vytautas Danevičius su žirgu Boltas.

Apdovanojimus nugalėtojams  įteikė Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariai: Jurgita Kurauskienė ir Rimas Kauzonas.

Šventę vainikavo nuotaikingas Edmundo Kučinsko koncertas.

Lazdijų rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *