Agitacinė „čestuškė“ Simno Užgavėnėse – kritikos taikinyje

Simno Užgavėnių šventėje buvo surengtas ažiotažą visuomenėje sukėlęs rinkiminės agitacijos šou. Šėlstančių vaikų ir besilinksminančių šventės dalyvių, tarp kurių buvo ir Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovų, akivaizdoje balsuoti už neva rinkimus be mūšio laimėsiančius konservatorių atstovus raginančią „čestuškę“ užtraukė humoro grupės „Sprigtas“ vadovė Irena Abromavičienė kartu su grupės kolektyvu. Šventę organizavusio Alytaus rajono savivaldybės Kultūros centro Simno skyriaus kultūrinės veiklos vadovė Irena Pranckienė dievagojosi, kad tai nebuvo numatyta šventės scenarijuje, o pati I. Abromavičienė savo surengtame šou nieko blogo neįžvelgia ir vertina kaip laisvų piliečių humorą.

Šventės organizatoriai: „Tai nebuvo planuota“

„Niekas šito iš anksto nebuvo derinę. Į mūsų šventę užėjo persirengėliai, čigonai iš Kavalčiukų. Tų persirengėlių vadovė – buvusi kultūros darbuotoja, „Sprigto“ vadovė Irena Abromavičienė su vyru Juozu Abromavičiumi. Jie įsiliejo į mūsų Užgavėnes.

Aš pati tuo metu kepiau blynus ir vedimo procese nedalyvavau. Renginį vedė mūsų darbuotoja Rasa Navakauskienė. Prie jos priėjo Irena Abromavičienė ir paklausė, ar gali sudainuoti. Vedėja sutiko. Padainavo vieną dainą, o paskui girdim, kad traukia čestuškes. Nieko negalėjom padaryti, patys buvom nustebę. Paskui klausiau Abromavičienės, kodėl taip pasielgė, bet ji atsakė, kad čia nieko tokio, esam laisvi žmonės, ką norim, tą dainuojam.

Mes nežinojom, kad jie iš viso bus, atsitiktinai kaip ir daugybė kitų persirengėlių įsiliejo į mūsų šventę ir va, padarė tokį lepsusą. Apgailestaujame dėl šios situacijos“, – situaciją komentavo I. Pranckienė.

Agitacinio šou organizatorė: „Aš pasakiau savo nuomonę, tai dabar už tai pakarkit, gerai?“

I. Abromavičienė šio įvykio nesureikšmina ir tikina, kad tai buvo humoras. Paklausus, ar tai buvo suorganizuota kieno nors prašymu, nurodymu, moteris tai neigė.

„Kas gali mums liepti, laisviems žmonėms? Nei mes kur nors dirbam, nei mes kažkam priklausome. Mes žmonės, laisvi piliečiai ir ką norim, tą sakom. Tai buvo humoras, jeigu nepagaunat kampo, o iš to padarot politiką, tai jūsų reikalas“, – sakė  I. Abromavičienė.

Ji tikino, kad tai buvo kolektyvinė kūryba ir iniciatyva. Moters klausėme, ar visuomenei skirtose šventėse agitacijai yra tinkama vieta, juolab kad visai čia pat ir maži vaikai trypė.

„Nežinau, negaliu pasakyti. O vaikučiai savo žaidimus žaidžia, mes visiškai ne vaikučiams tą skyrėme. Mes atsiklausėme pas renginio vedančiąją ar galime agitacinę dainelę padainuoti, o ji mums sako „prašom“. Mes visiškai to nesiekėme, tiesiog važiavome pro šalį“, – kalbėjo I Abromavičienė.

Pasitikslinus, ar tai buvo padaryta su dabartinio Alytaus rajono mero žinia, moteris dievagojosi, kad ne. Esą ji dar ne tokių papliauskų yra prigalvojusi apie ne vieną politinę partiją.

„Ar mes ką nors užmušėm, papjovėm, kas čia dabar – ne pilietinė visuomenė? Aš pasakiau savo nuomonę, tai dabar už tai pakarkit, gerai? Ačiū“, – supykusi ragelį padėjo I. Abromavičienė.

Tiesa, vėliau ji susisiekė su „Dzūkijos veido“ žurnaliste ir pridūrė, kad dabar ruošia tekstą apie Cesiulį, ragino sekti ir paskambinti.

Įvykis – žinomų žmonių taikinyje

Šis įvykis neliko nepastebėtas vieno žymiausių šalies žurnalisto, laidų vedėjo Andriaus Tapino.

„Jei reiktų rinkti idiotiškiausią sprendimą rinkimų kampanijoje, tai su šlykščios rušiskos čiastuškės melodija ir vaikų įtraukimu užtikrintai naują dugną pasiekia TS-LKD Alytaus rajono skyrius ir jų vadas konservbebris Algirdas Vrubliauskas

Ucha, uchacha, pažymėkit numeriuką už Gintautą ir Sauliuką, vyrai bajavi drūti, dirbt taryboj sutverti“, – socialiniame tinkle įvykį įvertino A. Tapinas.

Beje, daugybė komentatorių tokį elgesį smerkė. Į tai sureagavo ir pats Alytaus rajono vadovas.

„Nieko aš neužsakiau, neprašiau ir niekaip tame nedalyvavau. Tą dieną visose seniūnijose buvo Užgavėnės, kurių turinys man nebuvo žinomas ir su manimi nederintas. Negaliu komentuoti bendruomenių saviveiklininkų elgesio“, – komentarų skiltyje rašė A. Vrubliauskas.

A. Tapinas neatlyžo: „gal čia politiniai oponentai taip pasielgė, kaip manote, mere? Ar vis dėlto saviveiklininkai nusprendė parašyti politines čiastuškes su visais kandidatų numeriais iš geros širdies? Bet galit pasitikslinti su savo vicemere Dalia Kitavičiene – ji toje šventėje dalyvavo. Ucha, uchacha, Dalia trečias numeris sąraše, kažkaip taip“.

5 komentarai apie “Agitacinė „čestuškė“ Simno Užgavėnėse – kritikos taikinyje

  1. Nėra tokio žodžio čestuškėIr nėra įvykio, iš kurio reikėtų pūsti tokį burbulą. Laisvoj šaly laisvi žmonės dainuoja ką nori. Apie visas partijas.

  2. Labai gaila, nepasakiau, kad neskiriat čestušku nuo folkloro! Pasiguglinkit, rasit Pupu dedes “Jus mergytes ir berniukai” polkutę, kuria grojo mano a a tete, muzikantas ir as iš jo išmokau ja. Bet tai juk nesvarbu, turbūt ir Pupu dedes nežinot, negi taip bukai butumet polkutę čestuška pavadinę!

    1. Baikit juokint žmones. Pupų dėdė nepridėdavo jokių “ucha-uchacha”, čia grynai rusų čestuškų motyvas. O šiaip čestuškos ir yra folkloras, tik rusiškas. Vienu žodžiu, baisu klausyt tokių išsidirbinėjimų, nesitikėjau tokių nesąmonių iš profesionalių žmonių.

  3. Nevarkit, ponia, plaudama savo apsijuokimą, tai tiesiog apgailėtinai nuskambėjo- visom prasmėm. Atrodė, lyg girtų tarybinių bobų bliovimas. Mylėkit tą partiją, bet nepersistenkit. Padarėte meškos paslaugą.

    1. Buvo pasiruošta iš anksto nes dainavo iš teksto,bet Rubliauskui kaip visada pavyksta nusimuilint,šlykštus tipelis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *